Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový boiler pro TČ nebo vlastní FVE pro stávající

Od: sandra® odpovědí: 6 změna:

Zdravím, chtěla bych se zeptat na váš názor. Máme boiler na ohřev TUV a nelíbí se mi spotřeba, navíc je hloupý a ohřívá se kdykoliv se mu zamane. A řeším, jestli tento boiler napojit na vlastní FVE, že by ohříval vodu jen tehdy, kdy by jeho FVE vyráběla elektřinu (jestli to vůbec je takhle možné, napojovat ho přes nějaké chytré řešení na velkou FVE se mi nechce).
A druhá možnost, máme tepelné čerpadlo Viessmann, kam se dá připojit boiler pro ohřev TUV, ale trubky by se musely táhnout přes dvě místnosti, takže by musela být aktivní nucená cirkulace a je to tak 18 metrů trubek.
Spotřeba stávajícího boileru je cca 8-10 kWh denně, spotřeba přes TČ vychází kolem 1.5-1.8 kWh denně, navíc se dá nastavit přes aplikaci, kdy má vodu ohřívat, takže nepotřebuje pro chytré chování chytrou krabičku, už jí má.

Které řešení byste zvolili a proč? Boiler pro TČ by i s instalací vyšel na cca 50.000 czk.
Děkuji za rady. Jde čistě o snížení spotřeby, o nic jiného.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Dával jsem na jaře pět panelů a k tomu jednoduchý střídač, kterej ani neumí přepnout na síť, když je třeba ohřívat a nesvítí slunce (nepotřebuji to) a od spuštění to stačilo ohřát vody dostatek. Vyšlo mě to skoro na dvacet tisíc. Takže nejvejš za dva roky by to mohlo být zpátky.
hodnocení

Tak to by bylo levnější než přes TČ. Já bych to právě chtěla mít jako ostrov jen pro boiler, bez přepínání na síť. Ale je otázka, dokáže to nahřát vodu i v zimě? Díky!
edit: to jste si dělal sám nebo to dělala firma?

V zimě to neohřeje, to já ohřívám podle potřeby buď plynovým kotlem, nebo krbem.
Mám bojler s elektrickou spirálou a dvěmi teplovodními výměníky.
Přípravu jsem si dělal sám, pak jen přijel jeden šikula od Trutnova, přivezl panely a střídač, vše se přišroubovalo na konstrukci natáhl se drát vaše zapojilo, dvě hodinky práce i s kafem.
hodnocení

Chápu, takže by tam musela být možnost "přicucnutí" elektřiny ze sítě. My totiž topíme čistě TČ a i když jsou v plánu krbová kamna (a zprovoznění komína), tak ale ty budou taky hodně daleko od boileru...

Natáhnout trubky většinou nebývá problém. Hlavně aby to uměl bojler, topit z krbu atd.

riva
hodnocení

0x

Pravděpodobně vyjde nejlépe speciální měnič pro ohřev boileru + odpovídající počet FV panelů. V boileru 3 f spirálu (tedy 3x 1f spirála), kdy jedna bude zapojena na distributora, druhá na fotovoltaiku a třetí zůstane v rezervě. Přes léto vypnete napájení od distributora, přes zimu ho ale budete potřebovat.

S normální fotovoltaikou + fototermikou (heat pipe trubice) to pak za tento rok může vypadat takto:

Nový boiler pro TČ nebo vlastní FVE pro stávající

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]