Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka a odběr z ní

Od: geox® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den.

Mám teoretický dotaz. Když mám v garáži zavednou elektřinu 230V,10A ale připojím na to nabíječku elektroauta která třeba umí 30A co se stane? Myslím že zásuvku přetížím a vypadne jistič nebo se přehřeje a zahoří.

Nebo se ta nabíječka přepne tak aby brala jen 10A a nevyhazovala jistič (ale to asi ne . . . jak by zjistila kolik max. může brát).

Teroeticky jsem si představoval že když tam mam jen 10A tak se bude nabíjet baterie prostě pomaleji, ale tam bude asi problém s tím na co je postavená nabíječka. Nemáte někdo s tímto nějakou zkušenost či info jak to pracuje?

Děkuji G.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

2x
Vybaví jistič. Nabíječka nemá jak zjistit, jaký jistič jistí daný zásuvkový okruh. Nelze nastavit nižší proud?

asd1
hodnocení

0x

30A ale při 14V = ze sítě si vezme jen nějakých 2A

vernon
elektroauta...
asd1

A jooo

asi erupce na Slunci *smich* *zed*

Jasně, vyhodí to jistič

hodnocení

0x
Fakt ta nabíječka umí dát 30A na jedné fázi? To se mi nějak nezdá, protože takto silné jištění se u 1F fakt běžně nedělá.
Napište typ nabíječky, dost možná v ní půjde omezení proudu nastavit.
vernon
Ale může. Některé elektromobily to z modré kempingové zásuvky umí...
Z domovní samozřejmě ne.
Autor dotazu zjevně žádný elektromobil ještě nevlastní. Jen by ho to zajímalo, jak to je...
Tyto nabíječky pak standardně umí omezení proudu, protože přístup k 1f 32A zásuvce má málokdo, takže bez omezení proudu by bylo její využití dost omezené.
vernon
Nejnormálněji to funguje u Tesel, no...
Podle vidlice auto zvolí maximální proud a ten jde ještě změnit i na nižší.
U jiných výrobců to je všelijak...

jaryn
hodnocení

0x

To je 420 W. To nic není. Vařiče mají více.

230 * 30 = 420? Od kdy?
vernon
Jo. V jiným vesmíru *smich*
V tom našem je to cca 7kVA.

jirib
hodnocení

0x
Nabíječky elektroaut rozlišujeme na kilowaty.
Jednofáze 1x16A...3680W
Tři fáze 3x16A...až 11kW
3x32A...až 22kW
Dvouma kilowatama z jištění 10A,budeš nabíjet Enyaq s baterií 80kWh cca 40hodin...to je skoro dva dny.
Nebude, protože nikdy ho nevyjede do nuly a nebude ani nabíjet do plna.

hodnocení

0x
Musíš stáhnout výkon v autě či aplikaci nebo na nabíjecím kabelu. Nicméně doporučuji udělal zásuvku zvlášť, průmyslovou na 16A a přívod alespoň 2,5mm2. Nebo alespoň zkontrolovat stávající, i když 10A je už na hranici zásuvky nebo jističe a dá to tak 2kwh za hodinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]