Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uzemnění zásuvky

Od: standa1® odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, prosím mám dotaz. V jedné z místností mám pouze dva dráty (fáze, nulák) k zásuvkám, potřeboval bych z této jedné zásuvky udělat další, ale ,,s uzemněním". Vím, že to nebude podle normy, ale jde to prosím nějak udělat? Jsem v tomto oboru ,,blbeček"..tak se omlouvám za případně nesmyslný dotaz. Děkuji za nápomocnou odpověď... Standa.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

4x

Dva dráty k zásuvkám se dříve běžně používaly. Fáze (L - černý/hnědý/šedý) se připojila na levou zdířku a nulák (PEN - zelenožlutý) na kolík a z kolíku na pravou zdířku.

Spíš napište, proč to potřebujete.

hodnocení

Děkuji Vám. V domku jsou jinak rozvody s uzemněním, ale do ložnice vedou jen dva (do všech zásuvek). Chtěl bych do té zásuvky zapojit spotřebič s kolíkem, tedy aby to bylo tak nějak v rámci možností - v pořádku.

111®

Tak ta bílá zásuvka je nevyhovující. Musíte je vyměnit za zásuvky s kolíkem a správně zapojit. To poradí odborník místní.

riva

Dle barev vodičů u vaší bílé zásuvky to nejde, protože tam máte fázi L a nulový vodič N.

Pokud to zapojíte, tak vám to bude vypínat chránič.

Ale nikdo neví, jestli ten modrý je skutečně nulový vodič N. Možná že se jedná o vodič PEN a pak by to zapojit šlo. Bez měření to nezjistíte.

Některé instalace jsou proti předpisům (tady to můžou být barvy vodičů), ale i tak fungují bezpečně.

hodnocení

4x

Z této zásuvky, co je na fotkách, nelze udělat třídratovou další zásuvku. Musíte natáhnout nový kabel z rozvaděče, třeba CYKY J 3x2,5

yarda1

Pokud si matně vzpomínám, na školeních co jsem musel absolvovat kvůli vyhlášce 50 (ta nová vyhláška co ji nahradila už mne minula) nám tvrdili, když je někde starý rozvod TN-C (dva dráty, fáze a PEN), na třídrátový rozvod TN-S (fáze, N, PE) přejít lze, obráceně už ne.

Ale chce to odborníka, jestli je tam skutečně ještě rozvod TN-C !.

yarda1, OK, v pořádku, školení máte, ale co tím chcete sdělit?

111®
hodnocení

2x

To chce foto té zásuvky se dvěma vodiči

03.08.25 10:34
hodnocení

Uzemnění zásuvky
Uzemnění zásuvky #2

hodnocení

2x

Síce to nebude podľa normy, no malo by to fungovať. Od tej vašej zásuvky potiahnete ďalej len dva vodiče a to nulák a fázu a na novej zásuvke s kolíkom zapojíte nulák najprv na kolík a potom na nulovú dierku v celosti kábla. Zásuvka bude chránena podľa starej normy, no zároveň nebude rušiť prúdový chránič lebo nedôjde ku spojeniu PE a N.

hodnocení

Děkuji Vám.

hodnocení

0x

Urobte foto povodnej zasuvky bez krytu, ake su tam vodice? Hlinik? Med? Aky prierez?

Ako laik tam toho mozte dost pokazit a najma v dvojvodic instalacii bez chranica vyrobit zivot ohrozujuci stav.

hodnocení

Děkuji Vám, měď, s průměrem 2,5 mm, Pojistky jsou s chráničem, uzemnění je rozvedeno, vyjma zásuvek do ložnice...

hodnocení

0x
Spíš by chtělo projít celou instalaci odborníkem který to udělá bezpečné a spolehlivé, protože takových nebezpečných závad tam bude více.
hodnocení

Děkuji, tohle v mém případě ale nepůjde.. :)

yarda1
hodnocení

0x

Chtělo by to aby odborník posoudil, jakou instalaci máte v celém bytě. A pak se rozhodnout, co ve vašem případě bude nejbezpečnější. Taky co se do té zásuvky bude připojovat. Jestli jen noční lampička s takovouhle vidlicí, tak by to snad mohlo zůstat jak to je.

mojeelektro.cz/...

Akorát bych tam dal zásuvku co neumožňuje zapojit nic jiného (jestli něco takového co se dá namontovat místo obyčejné zásuvky do stávájící instalační krabice u nás existuje, já jsem to snad nikde neviděl ale taky jsem to ještě nesháněl).

yarda1

Koukal jsem na to foto, nechal bych to tam tak. Ale pokud by bylo potřeba s tím něco dělat, odborníka by bylo vhodné přivolat. Takhle na dálku asi nikdo zkušený neporadí.

kutilska.poradna.net/...

hodnocení

0x

Netvrdím, že to nejde, ale je nutné zjistit, jak to vypadá pod tím krytem a co tam skutečně vede. Instalace může být (ale také nemusí!) podle starší normy v pořádku a stačilo by jen tuhle nevyhovující zásuvku vyměnit za novou, zapojenou podle starší normy a pokračovat stejným způsobem k další zásuvce. Ovšem bez ověření stávající instalace odborníkem to sám určitě nedělejte.

hodnocení

0x
Když vidím jaký nesmysl máte,.to je zásuvku typu C a když vidím že máte patlané černé a hnědé vodiče do sebe, tak zavolejte odborníka.

hodnocení

0x

Vy ste teraz v Spanielsku? Ta zasuvka aj vasa IP posobia takym dojmom. V takom pripade sa riadite miestnymi predpismi, ktore nepoznam. Teoreticky pokracujte dalej dvojvodicom a pouzite rovnaky typ zasuvky.

jaryn
hodnocení

0x

Laici dle zákona č. 250/2021 Sb. + vyhlášky č. 194/2022 Sb nemají do elektrinstalace zasahovat. Ikdyž, když jsem se nastěhoval do nového činžálu, dostal jsem šupu, fáze na zemnícím kolíku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]