Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tapeta za kuch. linku

Od: kuba odpovědí: 11 změna:

Zdravím, když nalepím fototapetu do kuchyně z Dimexu na kachličky, jak moc budou vidět ty spáry? Popřípadě jak by šlo vyřešit? s možností vrátit do původního stavu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nedělejte to! Zbytečná práce, zbytečné finance. Nevím jak často vaříte a jak často kachlíky za linkou a vlastně celou linku myjete. Nevím, jestli si uvědomujete, jak hodně je poprskaná. Přejeďte celou dlaní stěnu z kachlíků za linkou. Cítíte ty neviditelné hrbolky, které nejsou vidět. Na tapetě vidět budou. Odstranit, smýt půjdou, ale budete otrok tapety. A zničíte ji poměrně rychle. Zdi a vlastě nšechno okolo, kde se pracuje s jídlem, vodou a tuky by mělo být hodně snadno udržovatelné. To je mnohem důležitější než estetika.

krtek6
hodnocení

0x

no zkus hádat...když tapeta kopíruje přesně povrch pod ní

0rion
hodnocení

0x

Lepit tapetu na obklady není vhodné, vidět bude vše, musel byste na obklady uchytit nějakou tenkou desku, třeba 2 mm HDF. Pokud se jedná o samolepící vodonepropustnou tapetu, tak by desku mohl v nouzi nahradit i karton (minimálně 0,5 mm).

zlevadoprava
hodnocení

0x
To záleží jak velká je to plocha,kolik práce peněz navíc chcete tomu dát taky jak jste zručný...napadá mě nalepit buď vrstvy vedle sebe z krycí pásky nebo tenkou tkaninu,nato natahnout do hladka sádru nebo nějaký tmel atd.který jde srovnat do hladkeho povrchu pripadne dolestit do hladka.nebo jsou ty pevnější fólie nebo ty velké pravovni podložky a jen vymyslet čím je přilepit aby v určitých bodech vytvořily rovinu zároveň s výškou kachliku. Nebo jsou někde ty tenké dřevěné platy na výrobu intarzii nebo dýhy ale asi zbytečně drahé taky třeba zbytek tenkého lina třeba nahradí i tapetu a lepidel a silikonu je spousta *co*

jiofa
hodnocení

0x

Všechno jde když se chce, ale přijde vás to na pěkné peníze. Asi se málokdo podíval na tu fototapetu do kuchyně. povrch je laminovaný a snadno udržovatelný. Udělat si desku na míru např..z desky Kapa síla 5 mm i více a na ní perfektně tapetu nalepit. Od vaření a sporáku musí být min. 30 cm. Celou desku přidělat na stěnu. Chce to zvážit, jestli za tu cenu to stojí. To by bylo možná lepší koupit či nechat na míru udělat skleněnou z stvrzeného skla s dekorací, ale je to pěkná pálka.

jiofa

Jednu výhodu to má, že můžete tapeu přelepit za nějaký čas jinou.

Od vaření a sporáku musí být min. 30 cm

To bych zvlášť zdůraznil. protože Kapa deska je hořlavá a za linku bych to v žádném případě nedával.

kuba
Zdravím, chtěl bych se jen zeptat – proč by měla být problémem hořlavost Kapa desky? Nejsem si úplně jistý, o jaký materiál přesně jde, ale do prostoru za sporák plánuju dát co nejtenčí HDF desku a na ni nalepit fólii.
Napadlo mě, že pokud je i běžný nábytek kolem kuchyně hořlavý, tak by snad nemělo jít o zásadní problém, ale možná mi něco uniká. Budu rád za upřesnění.

do prostoru za sporák plánuju dát co nejtenčí HDF desku a na ni nalepit fólii

---

HDF je tvrdá dřevovláknitá deska třídy hořlavosti C3 - lehce hořlavá.

Všeobecný návod k obsluze, montáži a údržbě kuchyňských sporáků:

Při instalaci sporáku umístěného v prostoru s hořlavými předměty třídy hořlavosti B, C1 a C2 musí být dodrženy bezpečnostní vzdálenosti od čelní strany 800mm a v ostatních směrech 200mm, pokud na typovém štítku není stanoveno jinak. V případě, že je sporák instalován v prostoru s hořlavými předměty třídy C3, musí být tyto vzdálenosti zdvojnásobeny.

viz zde na Poradně "Rozpálený sporák"- citace z univerzálního návodu pro kuchyňské sporáky.

---

Dejte tam smaltovaný plech s potiskem - udělají vám jej i na míru.

hodnocení

0x

Smaltované plechy NA STĚNU s design potiskem již od 22 300,- / 18 000 Kč

Nebo bez designu s vlastní tapetou ...

https://www.krbykunc.cz/smaltovane-plechy-na-stenu/

kuba
hodnocení

0x
Všem moc děkuji za rady! Samozřejmě plánuji fólii nalepit i za sporák — právě z toho mám ale největší obavy, protože fólie není žáruvzdorná. I když na fotkách od prodejce ji mají nalepenou i za sporákem, takže uvidíme.
Mám klasické kachličky 10×10 cm, takže díky za upozornění na to, že by přes fólii mohly být vidět spáry — to jsem si už tak trochu myslel. Vyřeším to nejspíš nějakou překližkou nebo HDF deskou, jak tady někdo psal. Zvolím co nejtenčí variantu, která bude ještě držet tvar, a uvidíme, jak dlouho to celé vydrží.
Tapeta mě vyšla cca na 1500 Kč (rozměr 420×60 cm), takže i kdyby to vydrželo jen rok, myslím, že to pořád bude v pohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]