Da se pripojit kotel na drevo na stavajici plynovy?
Od:obcanodpovědí:9změna:
Napred nas lakali na elektrinu, pak na plyn (ten mame my) a ted ho budou zdrazovat kvuli eu a emisnim povolenkam. Kaslu na celou eu, zacnu topit cim se da, ale primarne drevem, mam les a dost casu a zatim i sily. A klidne budu topit zeleznicnima prazcema, pokud nejaky sezenu. Cely brusel at jde do brusele!
Máme kotel plynový i kotel na dřevo, každý má svůj komín. Do systému jsou oba připojené přes ventily a pak stačí podle potřeby zavřít jeden z ventilů u kotle, který nebude právě topit. Jednoduché.
doplněno 01.08.25 13:10:
U plynového kotle mám regulaci přes čtyřcestný ventil a Komextherm a k tomu čerpadlo, u kotle na dřevo mám připojenou dochlazovací smyčku a kotel "běhá" na samotíž.
Rozvod otopné vody ze staršího kotle na dřevo jsem po čase propojil s plynovým kotlem a obojživelníkem bojlerem. Ventily jsou, pro případ odpojení při výměně či poruše. Jinak je nezavírám. Když mám čas, zatopím dřevem. Pokud nepřikládám a vyhasne, většinou večer nebo když nejsem doma, prostorový termostat zapne plynový kotel, který udržuje v systému potřebnou nižší teplotu.
Hodně štěstí a pořádně vybruselené sousedské vztahy ...ty pražce co si pamatuju strašně smrděly byly něčím napuštěné takže se braly spíš na podložení něčeho nebo na ploty
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.