Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Damaškové nože Gourmet-skutečně damašek?

Od: gour odpovědí: 17 změna:

Před 2 roky jsem koupil tento skvělý nůž, od té doby jsem jej nebrousil a je stále téměř stejně ostrý jako nový, tzn. téměř ostrost břitvy. (jednou jsem se velmi škaredě řízl) Jiná věc je však zejména "damašková" kresba na čepeli nože, dle mě je tato kresba na 99% provedena laserem a nemá tedy nic společného s přirozenou kresbou skládaná damaškové kované ocele. Je to i logicky vidět, že konší shodně v jednom místě při pozvolném náběhu na rukojet.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Damascénská ocel, damašek je něco jiného...nejspíš jen reklama

Na netu jsem se dočetla, že:

Damašková nebo damascénská ocel

Jaký je mezi nimi rozdíl? Ve stručnosti žádný. Jedná se o tentýž typ oceli, jenž je historicky nazývána podle syrského města Damašek. Pro danou ocel se zažily oba názvy jak damašková, tak damascénská. Totožný kuchyňský nůž z damaškové oceli může být tedy označován i jako kuchyňský nůž z damascénské oceli.

Nehádám se, nerozumím tomu.

Damaškové je povlečení ...

km
nesmysl, oboji je totez. jednou zapsane cesky podruhe cize. obe dle mesta damašek.

ttt
hodnocení

0x

ano, je to tvorene laserem.

asd1
hodnocení

0x

Může to být i "tři plechy sbouchlé do jednoho", prostřední je běžný nerez a boční damašek.

Stačí dát přes noc ven, pravý damašek zrezne/ nerez počmáraný laserem ne...

jendad

Damašek znamená , že materiál je skován z ruzných druhu materiálu. Většinou to bylo tak , že kalené se štípalo a praskalo . Když se tam přidá měkké - to to podrží . Výsledkem je směska , kdy je čepel je tvrdá a zároveň nepraskne . Tedy kvalitní damaškový nuž je v principu ten kde se najdou takové materiály co skloubí naše požadavky.

Mužete tedy mít jak damašek mizerný , tak takový co mu udělal slávu ve světě. A klidně tam muže být i ten nerez co zajistí korozivzdornost .

hodnocení

0x
Potom se prodejci, kteří uvádějí, že má čepel 67 vrstev, dopouštějí podvodu.
ttt

to nelze takhle pausalizovat, protoze:

tohle damasek neni:

g21-vitality.cz/...

tohle je damasek:

g21-vitality.cz/...

kazdopadne by na to meli prodejci upozornit, ze se jedna o damaskovy vzor tvoreny laserem.

nebo i takhle vypadá překládaná ocel. (damascénská). Jen tahle má krapet více vrstev V tomto případě prý 8000!

outfit4events.cz/...

kdosi

@ttt ty odkazy oba uvádějí stejnou ocel i formu zpracování

@tomkk pouze pokud to tšch 67 vrstev nemá. Ale ono napařit na to z každé strany 33 vrstev čehosi zase není technologicky žádný problém. A co se kvality týče, jedna vrstva kvalitní ocele je lepší, než bambilion nekvalitních.

Dřív byl damašek pověstný, protože spousta vrstev z tvrdé oceli a pružné oceli důkladně prokovaných dávala výhodu oproti jiným, technologicky dostupným řešením.

Dnes už jsme technologicky dál a zároveň se damaškem nazývá cokoli vrstveného, takže to označení samotné dnes nic moc nezaručuje.

Jinak když damašek vybrousíš, tak ty vrstvy vůbec nemusí být vidět. Když to pak trochu poleptáš (nebo zrezneš, to je to samé), tak zase vystoupí. Čili viditelnost vrstev je dána i zpracováním povrchu v tom kterém místě. (A ano, mám s tím osobní zkušenost).

ttt
@kdosi
Jo máš pravdu, mají to tam blbě popsané. Takže v popisu jsou lživé informace.
Já se díval pouze na obrázky.
kdosi

Ani na obrázcích nevidím podstatný rozdíl (nebo nevím, po čem se dívat)

ttt

@kdosi

to se strasne blbe popisuje, u laseru nejsou tak ostre prechody.

jeden nuz s laserovym damaskovym vzorem mam, tak vim na co se divat.

tady je taky laser: ubuy.cz/...

hodnocení

0x
Jaký je názor rádců na tohle tvrzení autora dotazu?
Před 2 roky jsem koupil tento skvělý nůž, od té doby jsem jej nebrousil a je stále téměř stejně ostrý jako nový, tzn. téměř ostrost břitvy
doplněno 30.07.25 19:28: To jako fakt za 2 roky používání skoro stejně ostrý jako břitva?
km
30.07.25 22:15
neverim

Já tam nic napsaného o používání nevidím, jen, že se jednou řízl. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]