Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Existuje pro navýšení skruže betonováním plechový šalung?

Od: michaeljindra odpovědí: 8 změna:

Potřebuji zvýšit, nastavit poslední horní skruž průměr 1 m o cca 10 cm. Existuje rozpínací šalung do vnitřního průměru skruže který by beton během betonování udržel. Vnější šalung bych realizoval sám. Díky za dobrou radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tlak betonu na vysku 10 cm je maly, na to staci polystyren. Lepsie sa robi s drahsim, cize XPS. Z toho viete pekne vyrezat a dobrusit cely plny kruh. Potrebujete kupit 2 platne, ak urobite stred z dreva , tak staci jedna, ale bude s tym viac prace.

0rion
hodnocení

0x

Když koupíte v nějakém hobbymarketu plastový ohebný obrubník v nějakém silnějším provedení, tak z něj uděláte vnější i vnitřní šalunk. Akorát ten vnitřní bude nutno přitlačit nějakým rozporem, aby nesklouzl dolu.

Staci tak 6 ks skrutiek a navrtat diery na hmozdinky do hornej skruze.

hodnocení

0x

Udělal jsem šalunk z plechu po obvodu zevnitř i z venku.

hodnocení

0x
Už 3 roky se "chystám" k něčemu podobnému, stará studna (130cm myslím) ve svahu, kde z jedné strany je horní skruž pod úrovní terénu.
Zatím se rozhoduju mezi betonovými cihličkami zámkové dlažby, nebo salunkem ze sololitovych laminovaných desek, už dlouho pro ten účel mám schovaný záda od skříní:) Pořád nevím, která varianta je vhodnější s ohledem na hmotnost deklu asi 270 kilo, aby to všechno hned při zakrývání nezahucelo dolů.
2024
130cm skruže se běžně vyrábí. Dokonce si i můžete vybrat povrchovou úpravu.
betonovevyrobky.cz/...
No jo, jenže já zaprvé potřebuju jen pár centimetrů (už takhle koleno sací trubky skoro metr odshora-maximum, kam se vleže dá dosáhnout a dál bych v případě potřeby už nedosáhl) a zadruhé za to nechci dávat 6 tisíc:)
Jde mi fakt jen o cca 10-20cm, aby ta strana proti svahu nebyla utopená a nepadal tam bordel a ježci, co vlezou pod dřevěnou desku, která pro jistotu kryje rozpadající se poklop (ten koupím nový, jakmile se definitivně rozhoupu, čím nastavím tu skruž, abych to udělal najednou).

Preco tam mate 270 kg poklop (asi beton)? Na to staci OSB doska alebo nieco podobne vystuzene par jeklami alebo hranolmi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]