Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny
Snažím se odstranit několik nánosů barvy na 50 let starém plotu.
Zkoušel jsem všechno možné ale výsledek tak 10cm za 2 hodiny.
A: Brusný kotouč - dře to i kov a snad nejpomalejší
B: Barvožrout (chemicky) - na plotě je snad 5 vrstev a odstraňuje se to po jedné - hrozně pomalé
C: Drátěný kotouč - to celkem funguje ale také bych na to strávil mládí. Ale flexa hodně vybruje a myslím že ji brzo zničím.
Nenapadá vás něco jiného? Je to plot u starého domu ...
Existuje půjčovna tryskacího zařízení pískem = pískovaček. Nějakou malou? A vezmete s tím i podezdívku od mechu.
Než na tom nechat ruce a čas. A jak se říká, čas jsou peníze.
Anebo nový plot.
Tady je jen nástin, že to je možné, za kolik peněz, ale čert ví. Třeba najdete ve svém okolí nějakou firmu.
Taky bych docela rád viděl/slyšel/mluvil s někým, kdo má praktickou zkušenost. Moje několikaleté pokusy s tryskáním (nikoliv mobilním) praví, že je to značně pomalé a nákladné. O závějích písku nemluvě. Ovšem s mobilním tryskáním na stavbách opravdu zkušenost nemám a když někde tryskají celý most, jít to (za dlouhý peníze) musí. Ono to není jen o tryskači. Je potřeba pořádnej kompresor, sušička vzduchu a suchý materiál (písek...). A tohle všechno udržet v chodu není moc záležitost pro amatéra.
Taky máme doma takové zábradlí a nechápu,čím to tehdy natírali. Zatím jsem to řešil přebroušením ocelákem ( ne na kov,jen co se chtělo oloupat) a další nátěr. Matně si vzpomínám že na to byla nějaká suříková barva,která už se nevyrábí.
Nemá někdo zkušenosti s laserem - běží na to hezká reklama...Pískovačku používám boxovou a mám dojem že na zábradlí to není nejlepší řešení
Laser jedine prenajať aj s obsluhou. Ono to nie je len tak. Cena reálnych zariadení sa pohybuje v statisícoch (v tisícoch sa jedná o podvod) a sú s tým spojené určité netriviálne bezpečnostné opatrenia, aby ste napr. omylom nepodpálili kočík stojaci opodiaľ.
Já to dělal mechanicky, ale je to tedy hrozná práce. Dvě brány a dvě branky, jedna sada za víkend (hodiny jsem fakt nepočítal). Střídal jsem kartáč do flexy (velkej, rovnej), hrníček (máte na fotce) a lamelák, tedy všechno na flexe 125mm. Krom toho sadu pilníků a šábrů. Šlo to pomalu, ale všechno až na kov. Vrstev tam bylo od války nepočítaně. Místy zůstal suřík. Silný nánosy barvy z těch tenkejch tyček jdou šábrem celkem dobře dolů.
A v absolutním zoufalství se osvětčila obyčejná úzká špachtle. Funguje obdobně jako šábr. Škrabe se boční hranou, obouruč, silné rukavice jsou nezbytné, levá ruka drží za "čepel". A brousit a brousit (tu špachtli). Ne do špičata, na 90°.
Horký vzduch na ten plot moc nepomohl ... snad ten plamen. Kdysi jsem měl doma letlampu ale kde je jí konec ... co se tak dnes používá ?
Když máš horkovzdušnou pistoli s příslušenstvím, tak je tam nástavec, který se používá na obvodové nahřívání trubek (asi měděných) při pájení. Je to plech, který převádí vzduch z pistole na obvod trubky.
Tímto by mohlo jít více tepla na nahřívanou část.
Když použiješ propan-butanový hořák, tak taky většina tepla a plamene proletí kolem ocelové konstrukce a nebude využitá. Chtělo by to spíš nějaký úzký hořák, který vytváří úzký koncentrovaný plamen.
Úplně nejlepší řešení by bylo, plotová pole odřezat od soch a zavést na opískování.
Před tímhle kartáčem varuju. Je to sice úžasný a velice účinný nástroj, ale docela nebezpečný. Když moc přitlačíte, často se ocelový drát ulomí a pak je to jak "neřízená střela". Jednou mi takový ulomený drát prošel lýtkem a zarazil se až o kost. Při představě, že by mě to mohlo trefilt někam jinam mi dodnes běhá mráz po zádech . Od té doby se tomuhle nástroji obloukem vyhýbám.
Ony stačí dráty z kartáče. Tahal jsem je doslova odevšud. nakonec jsem složil záložní tričko na čtverec a použil jako plínu, páč jsou partie, kde člověk ty dráty fakt mít nechce. Kožená zástěra by se hodila. Samozřejmě by pomohl obyčejný kryt na flexe, ale s ním se člověk nikam nedostane.
Deti pošlite k babičke. Urobte "brodisko" z fólie a dosiek, napustiť roztokom lúhu, dielce demontovať a ponoriť ich do toho na niekoľko hodín. Následne to zobrať wapkou a prípadne opáčko. Pozor predovšetkým na oči a taktiež kožu. Používajte ochranné okuliare a rukavice a majte v pohotovosti po ruke čistú vodu, napr. kohútik so záhradnou hadicou.
Podle fotky to vypadá, že základ je dělaný suříkovou barvou. Mechanicky bych to raději nedělal, nebo s kvalitním respirátorem, jinak se nadýcháte spousty olova. Jaký barvožrout jste zkoušel? Já bych zkusil odstraňovač nátěrů na bázi louhu (Lacostan). Někdy ale vyžaduje dost dlouhou dobu působení. Natřete kus plotu na zkoušku vrstvou Lacostanu, obalte do tenké malířské fólie, aby barvožrout nevysychal, a nechte pár dní. To by v tom byl čert, aby to nepovolilo. Případně opálit hořákem, to by mělo také fungovat, ale načucháte se sajrajtu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.