Nejste přihlášen/a.
Je normální mít spotřebu plynu při vaření na plynovým sporáku 1.3 MWh ročně, trouba je elektrická. Poslední dva roky to tak máme (bydlíme tři v 3+1). Vlastně nemohu říct, že by se nějak extra vyvařovalo, když vařím já tak spořím. Jenže paní obchodnice mi řekla, že vaříme za 4 domácnosti a obvykle je to někde kolem 500 (asi kWh). Dokonce si myslela, že vytápíme nebo že máme plyn. sporák rozbytý, ale normálně tu byl revizor a kontroloval rozvody a žádný únik nemáme. Jo ale to se nekontroluje se zapnutým sporákem. Ještě podotknu, že si občas ohřeju 500 ml vody (dejme tomu 10x denně), ale ne na tom plyn. sporáku, na to mám el. konvici. Ale ostatní co si dělaj kávu a nebo čaj, tak to ohřívaj tam. Ještě mě napadlo jestli to nemůže být tím, že třeba polívky se vaří ve velkém hrnci, ale není to nerez, asi nějaké železo obarvené. Myslel jsem si vždycky že to špatně vodí teplo. I ten malý co má asi 250. Ostatní co jsou z nerezu ohřívaj rychle. jo a v létě nám na pár dnů vypnou teplou vodu tak se muselo jet na plyn. Ale to jsou tak dva max. tři dny. Ale je pravdě že loni se teplá vypínala častěji kvůli havárkám a pak instalacím trubek.
Mám prastarý sporák Mora, 4 plotýnky, velká, 2xstřední, malá. Vařím denně, ráno čaj, kafe, oběd 2 plotýnky cca 20-30 min, odpoledne kafe, večer čaj. Roční spotřeba cca 35 m3, tj. cca 380 kWh. Vyjímečně v troubě zapečené brambory, těstoviny cca 30 min. Vodu na čaj, kafe vařím v konvici na velké plotýnce asi 2-3 min. Základní pravidlo : na hrnci vždy poklička, plamen nesmí přesahovat dno hrnce nebo pánve. Nedávno tu byl plynař na revizi, vše v pořádku, říkal, že tyto sporáky jsou věčné, ale nedá se na ně už nic sehnat.
Tak tu Moru vám fakt závidím. Ale zase trouba na plyn... To už bych si nezvykl, a gril, na ten nedám dopustit v el. troubě. Ale neogriluje tak dobře jako při profesionálním grilovaní, kdy kuřátko je krásně měkoučké uvnitř, ale aspoň na povrchu do křupava. A to vaříte jenom pro sebe? Tak malá spotřeba, to zírám.
Děkuji za podrobnou odpověd. Ale toto jste napsala krásně a trefně: "Jako že nejste rodina, kde se uvaří čaj, nebo voda na kafe pro všechny", ubytovna však nejsme.
Polívky jsou vetšinou poctivé a asi 4 porce (no v poslední době ale spíš ze sáčku). Čaj a káva to si každý vaří sám. Každý má svoje požadavky. Já třeba si ohřívám těsně před spaním čaj na spaní, jinak bylinkový asi 1x-2x denně, ale nemíval jsem to tak dříve, ted si vařím teplé večeře, ale nemíval jsem to tak dříve, tak si myslím že spotřeba ted bude zase větší než v tom minulém vyučtování. Teplou vodu nám ohřívají na sídlišti, takže o toto se nestaráme.
Mě to přijde docela dost, ale záleží jak hodně vaříte. Podívjete se do návodu sporáku, měli by tam být uvedeny výkony/příkony hořáků. Pak si to můžete ověřit - pustíte ho a porovnáte po nějaké době hodnoty z plynoměru.
Rozvody zkuste zkontrolovat sami - opíšete si čísla z plynoměru večer a ráno a měly by být stejné.
Tam jsou velké rozdíly na každém tom hořáku a kontrolovat kdo kolik vaří se fakt nedá. Já jak ohřívám nebo vařím tak na nejmenším hořáku, zeslabeným na minimum jak už se voda vaří. Ale jiní, vezmou poměrně velký hořák a daj to na maximum a to i kvůli ohřátí vody na kávu pro jednoho člověka.
Ono je efektivnější použít silnější zdroj než slabší, protože rozdíl energií mezi studenou a vroucí vodou bude pořád stejný, ale s delší dobou ohřívání se zvyšují ztráty.
Na velmi slabém plameni budete vodu ohřívat věčně a nikdy nebude vařit a časem propálíte lidobolné množství plynu.
Nad tím jsem taky přemýšlel, ovšem tady jde o to, že ta voda se už nebude více vařit a na vaření stačí 99 st. C, nemusí se nutně vařit, třeba brambory. Jak se vaří, tak je lepší to zeslabit. A než se mi ohřeje voda cca 200-250 ml na instantní kapučíno tak čekám asi 40 sekund (tj. varná konvice s malým příkonem, to jsem volil protože je to v jednom zásuvkovém okruhu s troubou, tak aby to třeba nevyvalilo jistič). A já fakt ohřívám tu vodu na té var. konvici a pak ji až leju na ty brambory na sporáku. Ale ano, to trvá déle na var. konvici se slabým příkonem, ale rychleji než na sporáku, kdybych to ohříval na malém... možná poměr cena elektřiny/plyn možná že to ohřátí vyjde na stejno. Čez ted mi dá plyn za nějakých 1064 Kč na MWh, mnohem levněji než u bývalého prodejce, kde maj nejlevnější asi ~1600 na MWh. Tak i když nedokážem ušetřit na odběru, aspoň takto.
Já brambory (a spoustu dalších věcí) vařím v elektrickém papiňáku. Vody dávám jen trochu, rozhodně nemusí být ponořené. Nastavím ho na 1 minutu, on se natlakuje a přivede k varu a po té minutě varu se sám vypne, ale to už je uvnitř pořádný tlak a teplota silně přez 100°C. Pak asi půl hodiny chladne, než se odtlakuje a to už jsou ty brambory v té přehřáté páře pěkně uvařené. Výhoda je, že to stačí k tomu varu přivést a pak už netřeba žádnou další energii, a jak je to zavřené, tak pára neuniká a neztrácím tolik na skupenském teplu.
el. papiňák je drahá technologie. není to kam dát. bydlíte ve vlastním baráku že na to máte místo?
Bydlime v klasickém paneláku a je to pro nás tak užitečná věc, že má své místo v kuchyni na lince. Ale když ho třeba vezmeme na chatičku, tak není problém ho dát na st§l, po dovaření do kouta pod lavici, vešer zase na stůl ...
Cenu neřeším, mám ho už dlouho (určitě dvoumístný počet let, za tu dobu jsem už kupoval několik počítačů), ale dával jsem to sem kvůli tomu principu - krátký ohřev, dlouhý var zdarma = úspora energie. Naše babičky takhle zastlaly velký hrnec do postele pod peřinu a taky to vařilo samo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.