Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepidlo na dřevo trvale pod vodou

Od: daves30® odpovědí: 27 změna:

Ahoj , mám takový dotaz , potřebuji opravit koupací sud. Potřebuji slepit nějaké části prken které budou stále pod vodou , poradili by jste mi nějaké takové odolné lepidlo aby to odolalo i mrazu

Mockrát děkuji

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak čtu komentáře a přemýšlím,jestli je to vúbec ,,slepitelné,,

hodnocení

0x

Lepidlo vodovzdornosti D4. Třeba Soudal 66A

hodnocení

U něho píšou krátkodobé působení vody , u mě to bude pod vodou cca 6 měsíců v roce

jk2021

Já našel jiné, u nějž píší: "Lepený spoj splňuje normu ČSN EN 204 D (vhodné pro stálé zatížení pod vodou)"- mospi.cz/...

mm

Truhlářská PUR lepidla třídy D4 (já používám například obi.cz/...) lze požít i pro lepení dřeva trvale vystaveného vodě. Já ho požívám pro lepení dekorací do akvária - kamenů, kořenů, větví ap.

Festovně drží (zlomí se spíš dřevo než lepený spoj) a těsní (při polymeraci mírně pění, takže dokonale vyplní spáru).

Nevýhodou standardních PUR lepidel je delší čas tuhnutí (24 hodin, tj. spoj se musí zafixovat) a po zatuhnutí je už ničím neodstraníte (pozor na oblečení, okolní nábytek ap.).

Mezi PUR lepidly najdete i "speciality"určené např. pro lepení potápěčských neoprenů, ale ty bývají za násobně vyšší cenu a hlavně je neseženete v každém hobbymarketu.

ttt
hodnocení

0x

zadny takovy lepidlo neni. Mozna silikon.

Sudy se spojovali tlakem pres skruze.

hodnocení

0x

Sud rozebrat, části očistit a znovu sesadit. Sudy drží pohromadě obruče a dál se "zatahnou" vodou. Žádné lepidlo v tomto případě fungovat nebude, protože to dřevo je v pohybu.

hodnocení

Vím jak to funguje ale potřebuji slepit dvě prkna který nemohu vyměnit, jediná možnost je slepit , proto se ptám

Jedině nechat u truhláře vyrobit nové kousky na míru. Šikovný truhlář si poradí i když to nebude bednář.

filuta
hodnocení

0x
Epoxidova nebo PUR lepidla snáší trvalou vlhkost. Silikon v kartusi by také určitě fungoval.

hodnocení

0x

Není sud pouze rozeschlý? Nestačilo by ho namočit, nechat dřevo nasát vodu a roztáhnout se a pak posunout obruče? ;) Tak jako necháváme sekýrku na topůrku nebo kladívka nebo loďku takhle namočenou?

hodnocení

To ano ale dvě prkna potřebuji opravit q slepit nic víc

23.07.25 21:02
hodnocení

0x

Epoxyd.

Tak zrovna ten bych ani nezkoušel, pokoušet se těsnit měkké dřevo, navíc bobtnajici vodou, něčím, co ztvrdne na kámen? To mi přijde jako se pokoušet epoxidem nahradit na pohyblivém pístu gumový o-krouzek :)

Epoxid je nesmysl, to je tvrdý spoj. Na dřevo, které ve vodě pracuje ani náhodou.

0rion
Naopak, epoxid je dobrá rada, samozřejmě záleží na konkrétní opravě. Dřevo sice pracuje, ale ne ve slepeném spoji, když si vyspravíte prkno v lavičce, tak to drží, přinejhorším to praskne hned vedle, jenže u sudu je dřevo staženo obručemi.
Existujou mraky daleko vhodnějších hmot k utěsnění, epoxid opravdu až jako poslední, společně třeba s betonem, to bude tak nastejno.
Jedině do něj nedat dostatek tužidla, pak by snad neztvrdnul na kámen a přizpůsobil se tvaru během bobtnání dřeva ve vodě.
0rion

Ono je třeba rozlišovat lepení dřeva a vylití nějaké vady ve dřevu, pán mluví o lepení. Správně lepené spoje mívají tak tenkou vrstvu lepidla, že nijak dřevo neomezují v pohybu při změnách vlhkosti. V případě zalití nějaké velké nerovnosti nebo praskliny problém skutečně může vzniknout, ale taky nemusí.

V tomto případě je problém v tvrdosti a křehkosti epoxidu. Dřevo nabobtná roztáhne se, ale epoxid se neroztáhne a tím pádem praskne.
mm

V rámci diskuse o tvrdosti epoxidu znovu připomínám jako velmi vhodné ono výše zmiňovavané PUR (polyuretanové ) lepidlo. I ta nejběžnější (truhlářská) jsou pružná a výslovně jsou určená do vlhka (venkovní nábytek, sauny...), kde dřevo bobtná a vysychá ostošest. (Já dodávám, že drží i trvale pod vodou).

Dělají se i PUR lepidla s vyšší mírou pružnosti, takže se používají například na lepení potápěčských neoprénů.

V extrému je pak možné sehnat i vysoce pěnivé a elastické PUR lepidlo, které má ve výsledku vlastnosti pružné PUR pěny (u nás známé pod názvem "molitan"). Ty méně pružné všichni znají jako "montážní pěnu".

0rion

Kvalitní epoxidová pryskyřice je sice tvrdá, ale nikoliv křehká, alespoň tedy já jsem se na nic takového nenarazil. Melaminformaldehydová pryskyřice je velmi tvrdá a tipnul bych si že křehčí, přitom se v dřevozpracujícím průmyslu používá ve velkém. Stavební řezivo by se muselo při každé změně vlhkosti rozpadnout. Pokud se epoxid použije k vysprávce dřeva, kde vznikne silná vrstva, například vylití praskliny, tak samozřejmě omezí dilataci dřeva, ale podle mých zkušeností nikdy nepraskne pryskyřice, praskne dřevo, často někde poblíž vysprávky (nebo nepraskne nic, záleží na okolnostech).

hodnocení

0x
Je třeba polyuretanové lepidlo ČSN EN 204 D4
Musí to být lepidlo "44U" výrobce uvádí trvale zatížení pod vodou

Trvale pod vodou ano, ale toto dřevo pracuje, takže je potřeba prožný materiál. Polyuretan ztvrdne na kost, takže při rozpínání, nebo sesychání dřeva se potrhá..

0rion

ale toto dřevo pracuje
Pracuje každé dřevo vystavené povětrnosti.
Nestrašte pořád s nějakým "trháním". Odborně slepené dřevo se netrhá ani když je slepeno tvrdým lepidlem. A PU lepidla zůstávají i po vulkanizaci (vzdušnou vlhkostí či vlhkostí ve dřevě) trvale pružná, proto se hodí i k lepení rozdílných materiálů či lepení na problematických místech. Na tom sudu by to mohlo fungovat.

hodnocení

0x
Ještě tady mezi názory nepadlo upřesnění, jestli jde fakt o slepení (kus dřeva třeba vypadl a je tam díra), nebo stačí zalepení, utěsnění. V druhém případě je předchozí diskuze zbytečná a stačí tam maznout medvědí hovno z kartuše, to zůstane uvnitř pár let mazlavé a dál lepivé.
Podobný hmoty se používají třeba k utěsnění karavanů, kde se za jízdy všechno kroutí a je vystaveno každodenním rozdílům teplot a dilataci několika materiálů.
Podle mě, se jedná o první případ. Ve druhém případě se to zatáhne samo.

vv
hodnocení

0x
Epoxid,ten je nejlepší

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]