Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Potřebuji v garáži získat více zásuvek (hlavně kvůli akumulátorům nástrojů). Chci najít nějakou prodlužovačku, zakončenou 6-8 zásuvkami, která jde napevno přidělat (přišroubovat) na zeď. Poradíte? Důležité je to "přišroubovat".
děkuji
Úchyt prodlužovačky na zeď
To je model pro 3D tiskárnu - ale není problém vyrobit podobný držák ručně.
Tyhle zásuvkové boxy mívají zezadu otvory k nasazení na vruty, takže jsou velmi vhodným řešením.
Například tenhle box hornbach.cz/... je má určitě (a ty nožičky jde koneckonců provrtat i pro mnohem festovnější vruty).
Mnohé mají přepěťovou ochranu a třeba i nabíjecí USB porty.
Všechny v současnosti prodávané však mají vlastnost, která je pro mě k vzteku: Dětské bezpečnostní clonky. K zasunutí vidlice je třeba vynaložit sílu, k vytažení taky. A protože bývají sešroubovány vruty, na které nepasují běžné bity, nejdou rozebrat, aby se ty clonky odstranily.
Pokud tazatele clonky rozčilují stejně jako mě, bude muset hledat buď nějakého hodně starého "jezevčíka"bez clonek, (nebo alespoň na běžné křížové vruty), nebo si bude muset vybrat mezi nástěnnými n-zásuvkami určenými do dílny. Některé z nich stále ještě clonky nemají (norma to zatím umožňuje) nebo se alespoň dají rozebrat (ne vždy se však dá spolehlivě dostat až k těm proklatým clonkám).
Bezpečnostní clonky - to může být problém.
Hlavně v prašném prostředí a vlhkém - prach se v mechanismu pěkně usadí, navlhne, ztvrdne a drží ...
@juraja:
Nejde o to, že bych to tam neuměl zasunot. Jde o to, že to tam nejde zasunout tak lehce jako u zásuvek bez clonek. Štve mě to, když něco potřebuji zasunout rychle, ale hlavně když se zástrčkou manipuluji jednou rukou ve stísněné mezeře, kam nevidím. Otvory najdu, kolíky držím kolmo, ale k zasunutí například třemi prsty musím vynaložit zbytečně velkou sílu, abych překonal počáteční odpor clonek. (Kdo někdy například při údržbě zapojoval filtry nebo topítka za akvárii, ví, o čem mluvím.)
Je to další z mnoha případů, kdy nám "shora" vnucují "dobro", o které nestojíme. Kdo má blbé děti a všude poházené stovky hřebíky, ať si to klidně koupí. Ale ať my ostatní máme možnost používat věci stejně pohodlně jako dříve.
Totéž platí pro všechny ty "bezpečnostní" uzávěry na ředidla, čističe WC a ústní vody nebo na plynové zapalovače, u kterých musíte mít sílu jako Hulk. Tuší někdo, jaký problém to dělá například seniorům ve věku, kdy už jim odcházejí síly?
@juraja:
Vypínač mi nepomůže, když potřebuji celý filtr nebo topítko i s kabelem vyndat, abych je očistil. A taky chci, aby osvětlení zůstalo svítit. U terárií (topné kabely, mlhovače...) totéž.
Doma mám 7 různých zlodějek. Jen jedna nejde rozdělat, se dívám. Ze dvou jsem ty záclonky vyndal. Někdy jsou na křížové šroubováky, někdy na ploché s takovým zubem uprostřed, jedna má drážku se třemi strany(3-wings či jak se to jmenuje). V Čajně jsem nakoupil tamper-proof sady - dlouhé bity 10-15cm a rozdělám fšechno
@klada:
O těch bitech taky uvažuji, ať máme s prodlužovačkami v rodině nadosmrti klid.
"Zlodějkou" asi rozumíte prodlužovačklu s více zásuvkami, že?
Já pod tímhle pojmem znám takový ten hen oný bazmek se žárovkovým závitem E27, do kterého se dá zašroubovat nejen žárovka, ale navíc má z boku zdířky pro dvě zástrčky. U nás to odporuje předpisům, ale dá se to sehnat přes čínské e-shopy. Po tátovi mám jednu porcelánovou a jednu bakelitovou.
no, zlodějkou se kdysi nazývalo toto allegro.cz/...
A jak jinak nazvat prodlužovačku s mnoha rozbočkami? Když jsou dvě, tak rozdvojka. Když tři, tak roztrojka. Když 8? A jak to nazvat souhrně? Říkám tomu tedy obecně zlodějka.
Ty bity už možná nebudem potřebovat. EU nám kutilům zařídila u výrobců, že výrobky musí být rozdělatelné a opravitelné. Tak snad už zase bude stačit jeden dlouhý šroubovák křížový a druhý plochý )
Klada, mýlíte se, zlodějka je to co ukazuje magdon.
To, co ukazujete Vy, je rozčtyřka, někdy rozdvojka, či roztrojka.
Doplním - "zlodějka" se tomu říkalo proto, že se tím "kradla" elektřina z lustru. kdysi jsme to používali například v ubytovnách, kde nebyly v pokojích zásuvky, aby se tam nedal připojit třeba vařič . Ale ta věc je mnohem starší, odhaduji tak 40 až 50 léta minulého století.
hm...díky za odkaz...ale v životě jsem tohle neviděl...u nás(okolí) se vždycky říkalo zloděj rozdvojce...o světlu se nikdy nikdo ani nezmínil evidentně jiný kraj jiný mrav ...to je asi jak když mi někdo řekne vínu s kofolou houba..u nás je to víko
Pánové, omlouvám se za "zlodějkovou" flamewar. Přít se u slangového výrazu, který z nich je správný mi přijde zbytečné, v žádných normách ten pojem definovaný není. (i když to vysvětlení na elektrika.cz o kradení proudu ze světelného okruhu placeného paušálem zní velmi logicky).
Správné je to, co nás naučili naši tátové.
Škoda, že se ho už nemůžu na nic zeptat, otázek bych měl spoustu. A už bych se s ním nehádal, i když jsem starší.
"Důležité je to "přišroubovat" "
To máte smůlu, nic takového neexistuje. Prodlužovák je dočasná instalace a proto na pevno přišroubovat nelze. Odproruje to předpisům. Pokud ho ale třeba pověsíte za nějaké poutko na skobu a bude bez použití nástroje odnímatelný, nic tomu nebrání.
vibe2 - vždyť ano, ale tazatel trvá na tom, že to má být na pevno přišroubované.
v kauflandovicích jsem koupil takovou, kde jsou díry pro vruty. A je tam i poutko na zavěšení. Dělá to emos. Je do 16A.
Přátelé, ty předpisy zas tak nežerte. Výrobce si dělá aliby. Co je ještě únosná mez? Že do zlodějky strčím nabíječku a hned ji zase vytáhnu? Důležité je zlodějku nepřetěžovat(16A), dodržet, aby na ní nešlo vlhko(nepoužívat v sychravém počasí venku, nebo pod nějakým přístřeškem). Nebyla někde zastrčena dlouhodobě za skříni(a podobně). To, že ji někde přišroubuju, nebo nechám volně ležet nemá na funkci a bezpečnost provozu žádný vliv. Mnohem větší riziko je nechávat cokoliv v běžných zásuvkách a jít z domu pryč na delší dobu. Nebo si nekontrolvat dotažení vodičů ve svorkách(teplem a chladnutím povolují) v zásuvkách. Někdy mi připadáte jak 3 leté děcka co mudrují že se něco nesmí, bo to v nějaké situaci slyšelo od rodičů a nechápou souvislosti a míru. Požár může vzniknout i z obyčejné lampičky s obyčejnou žárovkou - špatný kontakt a za 3minuty od zažehnutí ohně máš pokoj v plamenech a bez hasičů to neuhasíš ledaže bys měl protipožární zavlažování. V takovém spotřebiči předtím ovšem srší a smrdí jak se pálí okolní izolace. I obyčejná zásuvka může být zdroj požárů(špatně dotažené kontakty). Selhat může termostat v rychlovarné konvi(kdekdo už viděl roztavenou konev). Cokoliv kde je li-on baterie se může vznítit "jen tak". Začít může hořet PC zdroj, nabíječka od NB, vadná izolace a prach za ledničkou... úplně fšecko.
Existuje oblouková ochrana AFDD na DN lištu(možná je to i v jiném provedení). Ta právě vyhodnocuje sršení ve vodičích, kontaktech, spotřebičích a vyhodí napájení. Nevím, jestli to ochrání i při poruše takové nabíječky do mobilu, ale rozhodně to má větší koule než myšlenka, že je potřeba snížit co nejvíc počet spojů mezi "akučkou a elektrárnou"
Pane hlada, kéž by Vás vyslyšeli.
"Přátelé, ty předpisy zas tak nežerte"
Stále čekám na info, co se stane, když tam bude prodlužka rok, či dva.
Přeji všem krásný víkend.
s tím zastrčením zlodějky za skříni jsem myslel, že je tam, nevím ani o oní a nekontroluju ji jednou za čas jestli už nehřeje... To je ale i případ různých zásuvek, do kterých je píchnutá plazma, stereo, pleják, a ještě je z toho vyvedena zlodějka a baba na to sem tam žehlí a čumí na Ulici. V takové zasuvce(nebo té zlodějce) nedochází k pravidelné kontrole. Práší se tam na to, prach izoluje teplo...
Pokud se prodlužovačka nepřetěžuje, příliš často se s ni nemanipuluje aby se nezlomily vodiče, tak vydrží v kuse zapojena desítky let(mimo dobu co prochází kontrolou) bez problému. Důležité je sem tam dotáhnout kontakty(třeba co 2 roky. Ale i když to bude jednou za 5let, tak to bude častěji než nikdy). Já si koupil v Čajně termokameru a spoje si při zátěži pravidelně jednou za rok projdu, jestli nehřejí moc. Třeba jističe, chránič, krabičky, ale i zásuvky. Některé věci se dají zkontrolovat rukou, ale na něco šahat není, při běhu, rozumné...
Souvisí to s tím, jak si psal, že to není podle předpisů to uchycovat natrvalo(nebo na pevno). Tak píšu, že neexistuje důvod, proč by to nemohlo být napevno. Co je myšleno dočasně? Strčit do toho nabíječku a zase vytáhnout? Co když chci vytáhnout z té zástrčky něco a přišlápnu toho jezevca k zemi. Je to přichyceno napevno k podlaze? Když to přivrutím ke stěně, je to rozebíratelné, je to napevno? Vím, slovíčkařím a zabíhám do extrému. Podstatné je, že si to člověk přichytit k něčemu může. A taky vyjmenovávám, na co si dát pozor při používání. A taky co je mnohem nebezpečnější než přivrutěná prodlužka ke stěně. Nehledě na to, že ten Emos z mých obrázků ty díry pro přivrutění v sobě má od přírody. Už i u nás výrobci píšou do letáku o používání, všechny možné bizarnosti co se nemá dělat(jako třeba každému známá hláška z letáku, že nemám sušit kočku v mikrovlnce... ) ale na žádné prodlužce není uvedeno, že ji nemohu připevnit k něčemu.
"...na žádné prodlužce není uvedeno, že ji nemohu připevnit k něčemu".
Na prodlužovačce to není, ale je to v příslušném zákoně (možná jen ve vyhlášce, hledat to nebudu).
Vrátím se znovu na začátek. Není podstatné, co je ve vyhlášce, ale jak se prodlužka používá. To je jak s přechodem na červenou. V obci je přechod, na něm semafor. Když nikdo nejede zleva ani zprava, zmáčknu tlačítko, počkám na zelenou a pak půjdu? Vím, že jsou takoví spořádaní roboti, ale normální dospělý člověk prostě vidí, jestli něco jede, nebo ne. A přejde na červenou. Semafor se ale hodí, když je provoz. Předpis nám má pomáhat, né nás svazovat.
Až dnes jsem si všiml, že pletu hlada a klada. Omlouvám se.
Ale pane klado, souhlasím s Vámi, přeběhnu na červenou, když nic nejede. Je zbytečné přepínat semafory a čekat...
Take veci sa neriesia provizoriom, ako predlzovacka, ale doplnenim pevnej instalacie o potrebny pocet zasueviek, samozrejme za chranicom. Kazdy dalsi spoj a pochybny prierez kabla je problem. Vy vlastne chcete pokracovat z pevnej instalacie tahanej 2.5 kusom kabla 1, max 1.5.
Spravne riesenie je lista / rurka , v nej CYKY a na konci zasuvky na povrchovu montaz.
I kdyby si člověk udělal zásuvkovou stěnu, stejně zjistí časem, že se nevejde. Asi by to bylo nejlepší řešení, ale je to už zásah do elektroinstalace se všemi důsledky (nutný projekt a revize). Zatímco zapnutí prodlužky je jenom dočasné řešení a neni to žádný zásah do instalace.
Psal, že to chce na nabíječky akunářadí, to je vákon nula nula nic, takže i prodlužky z 0,75 (tenčí snad už nejsou) by měly stačit.
Dají se běžně koupit s úchyty na přišroubování - pověšení.
Např. : datart.cz/...
Omluva - přehlédl jsem 6 - 8 zásuvek, ale i takové jsem viděl, co je na výše uvedeném odkazu mám z Lidlu se 6 zásuvkama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.