Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Knihovna do niky

Od: pavlik odpovědí: 11 změna:

Zdravím, chtěl bych vytvořit něco podobného jako toto: noretrade.cz/...

ale do niky (š x v x h): 2,6 x 2,4 x 0,6 m - kterou chci celou vyplnit. Jaký materiál, tloušťku, byste sami zvolili a proč? Máte tip, kde ho nakoupit - nejlépe okolí Brna? Vím, že nechci klasickou hraněnou dřevotřísku, nechci smrk ani borovici, přestože by to byla nejsnadnější varianta. Pohledově je hezčí materiál větší tloušťky. Vím, že to nechci někomu zadávat k výrobě. Přes podzim-zimu si to zrealizuji sám. S dekorem nebo barvou váhám, stěny a dveře jsou bílé, podlaha je světlý dub. Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud to chcete opticky silné, tak nejméně pracné a možná i nejlevnější by bylo to vyskládat z policového systému Ikea Kallax:
ikea.com/...
ikea.com/...

A ano, samozřejmě je to aušus, je to prakticky z lepenky. A hloubka je 39 cm. Na druhou stranu, pokud se k tomu člověk chová slušně, tak to funguje a je to velmi lehké. A mají spoustu vložek to těch polic, jako různé boxy, dvířka, police..

Při ruční výrobě bez praxe se vám může stát, že dopadnete hůř, než ta Ikea. Já vám to nevnucuji, jen je dobré znát možnosti.

pavlik

Ikea má super věci, super vymyšlené, do puntíku. I něco od nich máme. Jenže to už je moc hardcore. Většina je dnes jen slisovaný papír s papírovou tapetou. A přitom, kdysi před lety, možná před 15 lety, jsme koupili jejich knihovnu Billy. Dřevotříska s dýhou, moc pěkný a odolný.

Ano, nejprve je potřeba navštívit IKEA.

Knihovna do niky
pavlik
hodnocení

Paní babko, dobře vím, že to myslíte dobře. Jak jsem psal Ikeu doma máme a používáme, jiný nábytek. Mají dobrá řešení, ale teď opravdu hledám něco jiného, než takový materiál, cituji:

Boční stěna: dřevotříska, Papírová fólie, Plastový lem, Plastový lem, Papírová fólie, Papírové zakončení

hodnocení

1x
Proč ne smrk, či borovici?
Tohle vychází tak na čtyři komíny, do každého tak šest až osm polic, když se to spočítá, je to hromada materiálu. To jen ve dvou centimetrové tloušťce vychází na skoro půl kubíku spárovky. Když to bude silnější, tak o to víc.
Já bych si nechal v truhlárně slepit spárovky v tloušťce jaká se ti líbí, nechat to zrovna i naformátovat a obrousit. Pak to doma můžeš začít týblovat a lakovat a pomalu začít dávat dohromady. I tak to bude práce více než dost.
pavlik

Je mi jasný, že to bude chtít dost materiálu i dost peněz a práce, ale to mi nevadí. Pokud jde o borovici nebo smrk, tak proti nim nic nemám, ale máme nějaké představy a nároky na nábytek a tam ani jedna tato dřevina nezapadne. Jedině, že by to byl materiál s dýhou z kvalitního dřeva.

Jaké dřevo máš vlastně na mysli?
pavlik

Hledám inspiraci, proto se tu ptám. Vím, že dřevotřísku nechci, ani smrk nebo borovici. Jedině, že by to bylo dýhované, ale to asi nemám šanci. S bukem (spárovkou) mám hodně špatné zkušenosti. Nevím, viděl jsem, že je i spárovka olše, Hevea, nebo ten dub, z kterého máme doma nábytek nejvíc.

mm

K "dubové"podlaze by se asi hodily police z pravého dubového masivu, ale ta cena...

Levnějším řešením jsou dubové spárovky (například typu shop.hapex.cz/...). Ovšem i ty budou stát majlant.

To "lepší"(tvrdší) dřevo má smysl hlavně tam, kde je důležitá konstrukční pevnost nebo vyšší odolnost proti otěru. Ani jedno z toho police vestavěné do niky nepotřebují. Vzhled se dá doladit mořaním nebo olejováním.

Ale chápu, že někdo chce vytvořit něco, co přetrvá věky věkův a bude sloužit několika dalším generacím.

V případě toho "ušlechtilého"masivu bude cena za materiál tak vysoká, že cena truhlářského zpracování bude jen jejím zlomkem. Neboli pokud bych nehleděl na finance, zadal bych celou zakázku truhlářské dílně.

(Pokud ovšem v bytě výslovně nechci mít "svůj vlastní výrobek", což je hodnota, kterou je také nutné respektovat.)

Na jedný straně píšeš, že nechceš dřevotřísku a potom zase, že by to dýhovačka klidně mohla být.

Spárovka se dá udělat z jakéhokoliv řeziva, pokud někdo kládu nařeže na prkna, dají se slepit na spárovku. To není vůbec žádný problém. Nějak mi je proti srsti cinkovaná spárovka, to je z estetického hlediska úplná katastrofa.

Klasický masív je fakt drahej. Když se lepí dubová spárovka, silná 2 cm, hrubým odhadem vyjde jen materiál na 2500 Kč/m2, a to se na to ještě rukou nesáhlo.

Třeba jasan vyjde o dost levněji a taky to je moc hezký, kvalitní tvrdý dřevo.

Osobně si mslím, že u takovéto jarmary se masív nevyplatí. Šel bych cestou dýhování. Když chceš silnější materiál aby to vypadalo slepil bych dvě dřevotřísky na sebe a udělal silnější police a krajní strany u krajních komínů. Strany co přijdou k sobě udělat klasicky z 18 mm dřevotřísky. Pak by po složení vypadaly všechny části stejně silný. Kdyby si s tím chtěl člověk vyhrát, tak na viditelný hrany dát pod dýhu masívní nákližky a po oformátování naa hranách udělat buď malou fázu, či malou kulatinku.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, "nahodím" překližku, laťovku nebo cetris. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]