Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochrana krovu proti dřevokaznému hmyzu

Od: michal333 odpovědí: 9 změna:
Dobrý den , chystám se stavět sklad formou dřevostavby.
Měl jsem v plánu celou konstrukci natřít fungicidním přípravkem ( Lignofix, Bochemit)
Obal konstrukce bude pak smrková překližka.
Dočetl jsem se že funkčnost takového nátěru je cca 10tel .
Nebylo by lepší konstrukci natřít syntetickou lazurou na dřevo?
Pochybuju že se nějaký hmyz do takto ošetřeného dřeva pustí a nátěr vydrží na vždy - nebude na něj svítit sluníčko ani působit žádná vlhkost . Na konstrukci pak přijde smrková překližka.
Tu chci natřít syntetickou barvou které mám větší množství skladem.
Na to pak přijde polystyren ...
Taky věřím že překližka nebude hmyzu chutnat .
Pokud se však pletu děkuji za postřehy

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

1x

syntetická lazura před dřevokazným hmyzem neochrání, věřil bych spíš tomu bochemitu
krovy se běžně natírají fungicidními nátěry, pokud vím, tak dřevostavby spíše ne
překližku žrát hmyz nebude, bude ho zajímat hlavně masivní dřevo nebo dřevo masivu podobné

jo
hodnocení

0x

Pokud v tom hmyz už je, tak se dá použít mikrovlnka, prostě pustíš mikrovlnný do dřeva a ono to ty zvířátka usmaží

Jinak existuje něco jako tlaková impregnace, většinou ale se dělá pouze koupání – lázeň

Dříve to naši pra pra pra pra dělali takhle: dřevo se těžilo v mrazu za úplňku a máchalo se volské krvi, Takové pak vydrží stovky let ;) Ovšem to dneska samozřejmě nezaplatíš, Dneska ti to udělají tak kvalitně že ti za 8 let uhnije a upadne balkón

doplněno 11.07.25 15:18:

Myslím ta impregnace tím Bochemit

Ono totiž takové to natírání až po postavení už je čistě nouzovka, určitě je lepší když se v tom krámek chvíli masa nebo úplně nejlepší je když se to uzavře a natlakuje kompresorem, natírat to štětkou = velmi slabá ochrana oproti impregnaci

například střešní létě v deku prodávají zásadní impregnovaný, předpokládám že jenom klasický máčení v bůhvíčem

michal333
hodnocení

Tak teď opravdu nevim .
Bochemit se má po 10 letech přetřít a to není možné jak všichni víme.

No, dříve se krovy ničím nenatíraly a vydržely stovky let. Pokud tam nezatékalo, to pak nepomůže vůbec nic. Takřka vždy se brouk dostane do krovů tak, že tam je už při stavbě. Že by odněkud přilétl, se nestává.

@jenyk
Mrkni na staré krovy, na to luxusní dřevo, obrovská hustota letokruhů smrkových trámků, fošen, latí.
Mám na zahradě kus středové vaznice či co, s dlabem- dírou nahoru, už asi 13 let. Dodnes to nehnije !
To je kurva materiál! Otesávané asi teslicí nebo pořízem. Když do tý díry hrabnh šroubovákem, není to shnilý.
To je paráda
Dneska není výjimka, když dá tesař nebo truhlář dřevo s kusem kůry. Pak lidí poslouchají chroupani tesaříka. Stalo se nám taky, kus podkladního dřeva ve schodišti s kůrou. Jen kousek, ale zárodek tesaříka tam byl

0rion
hodnocení

0x

Natřete to tím Bochemitem, 10 let je krásná doba a on určitě zcela neztratí účinky, jen to již nebude tak spolehlivé. Jen se zeptám, kudy bude mít hmyz přístup k vnitřní konstrukci?

michal333
hodnocení

Já ještě zapomněl dodat že dřevo které použiji na stavbu již mám a je úplně suché .
Bylo uloženo v hráni cca 8 let .

michal333
hodnocení

Já ještě zapomněl dodat že dřevo které použiji na stavbu již mám a je úplně suché.
Bylo uloženo v hráni cca 8 let.
Mění se nějak teď postup ostření?
km

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]