Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průřez vodiče do rozvaděče

Od: krejza odpovědí: 2 změna:
Ahoj. Chlapi poraďte prosím se správným průřezem vodičů do podružného rozvaděče. Je to rozvaděč, který bude napájet dvě patra RD. Od hlavního rozvaděče vzdálenost +/-20m, kabel bude veden v liště. Hlavní jistič 3x25A.
V patře běžné pokoje, tzn. zásuvky a světla, tedy žádné velké výkony.
V přízemí totéž, plus kuchyň (myčka, indukce, lednice, rychlovarka), pračka, sušička. Taková klasika. Tepelko má své jištění v hlavním rozvaděči. Je mi doporučován CYKY 5x10. Ale já si říkám jestli je to nutné. Mě se to zdá naprosto zbytečné. Že mě stačí šestka? *nevi*
Můžu v tom podružném rozvaděči snížit jištění na 3x20A, abych třeba získal rezervu, teoreticky tam 25A nepotřebuji, takový odběr v jednu chvíli snad není reálný. Ale myslím, že i když tenhle přívod budu jistit 25A, tak mi šestka stačí. Nebo? Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

6ka nestačí k vůli proudové rezervě nulovým vodičem.

Máte jeden nulák pro 3 fáze.

macvac

Nulákem rozhodně neteče třikrát větší proud. Šetka bohatě stačí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]