Ahoj. Chlapi poraďte prosím se správným průřezem vodičů do podružného rozvaděče. Je to rozvaděč, který bude napájet dvě patra RD. Od hlavního rozvaděče vzdálenost +/-20m, kabel bude veden v liště. Hlavní jistič 3x25A. V patře běžné pokoje, tzn. zásuvky a světla, tedy žádné velké výkony. V přízemí totéž, plus kuchyň (myčka, indukce, lednice, rychlovarka), pračka, sušička. Taková klasika. Tepelko má své jištění v hlavním rozvaděči. Je mi doporučován CYKY 5x10. Ale já si říkám jestli je to nutné. Mě se to zdá naprosto zbytečné. Že mě stačí šestka? Můžu v tom podružném rozvaděči snížit jištění na 3x20A, abych třeba získal rezervu, teoreticky tam 25A nepotřebuji, takový odběr v jednu chvíli snad není reálný. Ale myslím, že i když tenhle přívod budu jistit 25A, tak mi šestka stačí. Nebo? Děkuji.
@bear Když něco nevím, tak radši neodpovídám. Proud nulovým vodičem bude při největší nesymetrii rovný proudu fázového vodiče. Čím více symetrie, tím nižší proud nulovým vodičem. LB Poul má na Youtube na to moc pěkné video, kde to celé vysvětluje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.