Nejste přihlášen/a.
selektivita nutná je! Vezměme příklad že maáme 2 jističe 16A a na každém je spotřebič 3kW takže každým jističm poteče 13A, tedy součtově 26A . Když nedám selektivit a za ty 16A jističe dám další 16A co to asi udělá když přes něj poteče 26A? Již tady je vidět že to chce předřadit 30A
111, já pamatuji, že v několika bytech bylo udělán hlavní jistič před hodinami 3x16A, sporák byl jištěn 3x16A, přímotop 16A, boiler 16A, zásuvky 16A, světla 10A atd...
Takto asi u 6 bytů v jednom domě. Nepamatuji za 6 let nějaký problém, jen u jednoho bytu odešel proudový chránič, který se vyreklamoval..
Nebyly vytíženy současně. Dřív byla max lednice. Nebyly konvice, pračky,sušičky,bojlery ani elektrické kotle. Tak to pamatuji já.
Jen si vzpomínám, že v jednom bytě dávali přednostní relé, aby přímotop nešel, když šel sporák na velké plotýnky.
V tom bytě byla i rychlovarka, pračka, boiler.
Selektivita jištění je zásadní pravidlo a elementární požadavek. Nelze jej zpochybňovat a obcházet.
Je nutné ji splňovat pro dosažení uživatelské předvídatelnosti a bezpečnosti elektroinstalace jako takové při chybových stavech.
Milane, doučte se to prosím, to není jak baštit řízky.
řízky jsou dobré, lepší je řízková pochoutka.
Vaší radu předám těm, co to navrhli, zapojili a zrevidovali. Pokud tedy ještě žijí.
V Brně v Židenicích byla na jednom rodinném domě HDS ve výšce cca 170cm s 3x25A pojistkama a z těch pojistek byly napojeny ještě dva okolní rodinné domy... Je to asi 15 let co je to už předělaný, ale zážitek to byl dobrej... Zrovna to bylo na domě takových nepříjemných lidí...
@bear Když něco nevím, tak radši neodpovídám. Proud nulovým vodičem bude při největší nesymetrii rovný proudu fázového vodiče. Čím více symetrie, tím nižší proud nulovým vodičem. LB Poul má na Youtube na to moc pěkné video, kde to celé vysvětluje.
No ono to neni tak jednoduché. To platí pro základní harmonickou stejně jako všechny točivé. Ale třeba taková třetí nebo šestá harmonická (najdou se třeba v proudu usměrňovače a teda skoro všech dnešních spotřebičů) se sčítají. Je to trochu složitější matematika, asi tak na úrovni střední školy (hlavně komplexní čísla), která je potřeba na to, aby si tohle člověk ujasnil. To teprve vícefázové soustavy, tam začíná ta pravá legrace, znám několik lidí co se motají okolo pěti a sedmifázové soustavy, já naštěstí jsem ve své kariéře vystačil vždy se třema fázema.
Nicméně pokud to neni nějaký speciální případ, nikdy ty součty nedosáhnou takové hodnoty, aby nulák přetížily.
Ještě mě napadá, jestli nejde vymyslet takový proud, že by se v nuláku tím vektorovým součtem zvětšil (jakože v jedné fázi by byl ve fázi, ve druhé zpožděný o 120 a ve třetí o 240 stupňů, takže v nuláku by byl ze všech fází ve fázi), ale to s pasivní zátěží nepůjde, takže to je jen teoretický nápad.
Stalo se prý v dávných dobách, první budova osvětlená komplet zářivkama a teď jim tam hořely nulové vodiče, proč? Mohla za to třetí harmonická tentokrát z přesycené tlumivky. Tolik aspoň z vyprávění profesora Habela (je to jiný, než ten, co mu lítá ten teleskop), který nás kdysi učil světlo, celou historku si nepamatuju, on říkal třeba i jaká to byla budova. Prostě museli nulák dát větší a ne menší, možná tam tehdy dělali i nějaké filtry (protože proč tahat třetí harmonickou až do elektrárny) už nevím.
Kabel to neupálí nikdy v domácnosti, pokud to není hliník s přechoďákem. Jde o to aby se nenatavila izolace
ostatně 25 dá i 2,5ka... když to nepojede trvale. Ale jistič 25 pustí i o 45% více tak se to nedělá...
1,5mm dá s přehledem 16A, ostatně u 3kW teplometu nikdy není víc jak 1,5 kabel a u 3,1 kW rychlovarek je s klidem 1,0 kabel...
Na 2,1 kW bojleru mam s klidem 0,75 flexi lícní a pohoda
Ale lidi stavějí na 300 let, chtějí to mít vyfutrované, tak ať si tam klidně dá šestku, za mě úplně zbytečný, Šestku jsem na tah jednou životě a to k 24 kW Ohřívaču a protože jede třeba hodinu v kuse plný výkon. Ps: jistič 3x25 S tím opravdu ale opravdu nemá vůbec žádný problém, to pro teoretiky který umí jenom počty a myslí si že je 17 kW je zeď.
To je novostavba alebo rekonstrukcia? V novostavbe by ste mali mat projekt, kde je toto riesenie. Na chate mame tiez 3 x 25A od elektromera na plote 5 x 6 a to je tam elektrokotol. Vacsim prierezom nic nepokazite, na tych par metrov vas to pri celkovej cene nezruinuje.
Budu vyuzite vsetky vodice (TN-S) alebo modry N ostane volny a tahate tam TN-C? Potom musit byt PEN aspon 10mm2 med.
Hlavní jistič 3x25A. Takže ani nemám snižovat na 3x20A? Mohu dotáhnout s klidem 3x25A?
Některý rýpal by se mohl ptát, kde máte selektivitu ...
Hlavne je nezmysel radit za seba istice, ked selektivita nebude ziadna a prierez vedenia vyhovuje. Istic ma nejaky stratovy vykon, ktory zbytocne ohrieva rozvadzac a to teplo zaplatite vo fakture. Dajte si tam hlavne vypinace, ulahci to opravy a udrzbu. Vypinac je o nieco drahsi, ako istic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.