Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opěrná zídka

Od: marko odpovědí: 4 změna:

Zdravím, rád bych se zeptal na názor znalějších. Chystám se v nejbližší době realizovat opěrnou zídku, max. 1 metr vysoko na podepření terénu, souměrnou se zámkovkou vedle.
Teď k tomu oříšku, budu potřebovat postavit plot s 2D panely těsně u starého plotu, který je na fotkách. Je lepší postavit hned za ten pletivový plot nový s 2D panely, nebo za něj nejdříve postavit opěrnou zídku a až potom plot s 2D panely?
Je tam mírný svah mezi pozemky, cca 20-30cm.

Opěrná zídka

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavel
hodnocení

0x

Já bych tu zídku udělal.

hodnocení

0x

Asi úplně nerozumím.Standardní postup je sejmout starý plot, postavit zídku a při její stavbě už počítat s tím, že na jejím vrcholu bude nový plot. Samozřejmě jsou i jiné možnosti, třeba postavit zídku na hranici pozemku a plot posunout směrem dovnitř pozemku, ale k tomu musí být nějaký důvod (např. prostor pro údržbu u vyšších opěrných zdí).

doplněno 07.07.25 21:09:

Viděl bych to na tu variantu zídky a na ní plot. Ať už šroubovaný na patkách (mám to tak) nebo zapuštěné / zabetonované sloupky do zídky (to u mě nešlo, zídka je hotová, víc kamene než betonu). Upozorňuju, že dva ploty vedle sebe je poukázka na průšvih kvůli údržbě, roste a válí se tam kdeco. Já měl plot tažený 10 cm od zídky (mám ten níže umístěný pozemek) a v těch 10 cm mezi zídkou a plotem byla hrozná blešárna.

marko
hodnocení

Starý plot je sousedův, který zůstane na místě, plánuji tam postavit vlastní, už jen kvůli odstínění apod.
Proto se ptám na možnosti, jaké zvolit. Popřípadě udělat opěrnou zeď a na ní poté usadit patkami sloupky na plot?

km
hodnocení

0x
Domluvit se se sousedem a odstranit jeho plot. Dohodnout se s nim kde bude umistena vase operna zidka a na ni, na jeji hrane vas novy plot. Obcansky zakonik stanovuje nest naklady na udrzbu (a mozna i zbudovani, to nevim) oboum majitelum pozemku. Dva ploty vedle sebe je hloupe reseni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]