Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně kompresoru. Mám v dílně kompresor 5kw s 200L nádrží a jelikož mám celkem velkou spotřebu vzduchu, kompresor často spíná. A není to vůbec příjemné když to vedle vás nečekaně sepne a rachotí. Přemýšlel jsem o umístění venku, ale zas přes zimu by byl problém, jelikož jsem četl, že okolní teplota kompresoru by neměla spadnout pod 5st. Jak máte vyřešeno vy? Jen nějakou boudu z OSB desek a zateplit? Děkuji za odpověď
Neprovozoval bych kompresor v teplotě cca pod 10°C, je to pro něj něco jako studený start motoru auta. Takže možná je řešení mít ho v létě venku a v zimě uvnitř.
Jde o zamrznutí kondenzátu ve vzdusniku. Vyresis buď venku jen kompresor a vzdusnik v teple, nebo do nej na podzim nalejes lih a odkalis až na jaře. Budka ok proti zivlum a hluku do okolí, bez vytapeni mráz neresi. Je dobrý aby nestal na trávě ale aspoň 30 cm nad. Nebo si porid sroubak, ten je tichej = na dílně v pohodě.
k2
Az tazatel zjisti cenu sroubaku, tak prijde na to, ze ten kraval vlastne tolik navadi...
Ono je to relativní. Ano, šroubák je dražší, ale zase má nižší spotřebu elektřiny. Tím se cenový rozdíl dost srovná, zejména když tazatel píše o 5kW a častém cyklování. Navíc- pokud se bavíme o využití vzduchu ve strojích, je dnes už nezbytná sušička vzduchu. Ano, i to je investice. Ale pokud suška není, odchází ventily a obecně pneu komponenty. To píšu ze zkušenosti, protože už častokrát jsem jel k zákazníkovi vyměnit ventil za 2tKč, ale za dopravu a servis dal dalších 9tKč. A to se i několikrát zopakuje. Pak už cena 20tKč za sušku nevypadá tak strašně...
Ono se to dost dramatizuje, staré Orlíky řady JSK bývaly naprosto běžně venku. Ano, kondenzát ve vzdušníku ve velkých mrazech mohl zamrznout,ale tam zase tolik led nevadí. Ale je samozřejmě lepší držet se návodu, který zamrznutí zakazuje. Dá se to řešit tou boudou, přičemž jeden z mých zákazníků to vyřešil velmi jednoduše a elegantně. Do boudy umístil teplovzdušný ventilátor nastavený na +5°C. Ten automaticky udržuje nezámrznou teplotu. I odvětrání udělali jednoduše- použili otvírač skleníku limes.cz/... Ten automaticky otvírá větrací poklop, takže není nutné stále otvírat a zavírat ručně
milanb
Tak ty si pekne protirecis kdyz navod rika, ze nesmi kondenzat zmrznout, tak led vadi, nezavisle na tom, co si mysli nejaky jouda od vedle.
Tenkrát co jsem dělal v jednom podniku tak tam byl velkej orlik venku jen pod stříškou. V zimě se muselo pomatovat na odpouštění kondenzátu aby tam nebylo moc. Při nízkých teplotách jsou velké rozběhové proudy elektromotoru, tam v areálu bulo vlastní trafo, doma by nešel rozběhnout. Dnes se to dá řešit frekvenčním měničem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.