Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěná střešní okna na odpis, renovace

Od: huspotvoro odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, na baráku máme dřevěná střešní okna veluxy, jeden z pokojů byl pár let neobývaný a nevětraný a okno napadla plíseň a částečně se “odloupl” lak. Nyní po X hodinách práce mám okno obroušené na “maso” vibračkou a postupně zvyšují zrnitost brusného papíru. Máte s tímto někdo zkušenost? Hlavně mě zajímá čím byste doporučili okna naimpregnovat resp. jak na tu plíseň a pak čím to nalakovat? Interiérový lak na dřevo se asi nehodí, že?
Chápu že jednodušší a možná i lepší by bylo okna vyměnit. Mají už 15 let, od renovace si slibují alespoň ještě 5-8 let. Nevadí, že na pohled nebudou už tak pěkná jako na začátku, to nejsou ani ty ostatní udržované. Tak snad nemám velké oči…) Díky za případné rady všem

Dřevěná střešní okna na odpis, renovace
Dřevěná střešní okna na odpis, renovace #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To okno musíš vysadit z rámu, provést nějaké provizorní překrytí otvoru a okno celé rozmontovat.

Odmontuješ panty, oplechování, pak vysadíš dvojsklo (sendvič), odmontuješ zavírání a vytaháš těsnící gumy. Tímto ti zbyde pouze dřevěný rám a ten můžeš obrousit, důkladně očistit a nalakovat.

I já jsem kdysi na renovaci použil lodní lak. První vrstvu jsem hodně naředil a další vrstvy už jsem lakoval dle návodu k laku.

Já jsem prováděl renovaci celého okna, takže jsem zdemontoval i rám okna ze střechy a ten jsem taky čistil a lakoval.

Nakonec jsem jěště objednával od výrobce novou sadu obvodového těsnění.

huspotvoro
02.07.25 19:24
hodnocení

Díky!

hodnocení

1x

Zkoušel jste otestovat v chladnu (mínusové teploty), jak funguje rám a sklo? Myslím tím tepelné ztráty, profukování kolem těsnění atd. Já se jeden rok snažil zachránit střešní okna na jižní straně - a musím napsat, že se to rozhodně nevyplatí. Jen oddálíte nevyhnutelné...

Jinak pokud se chcete trápit, pak za mne je vhodný lodní lak.

huspotvoro
hodnocení

Díky za odpověď. Zatím do okna nezatéká, nicméně i když ho zavřu, tak cítím trochu vůli, když za něj zaberu. V zimě to asi bude horší, přemýšlím jestli nevyměnit těsnění, ale asi počkám na tu zimu. :D Stejně to okno půjde za pár let do kopru, jen se to snažím, co možná nejvíce oddálit .

Jak píše níže @colombo, s těsněním se musí počítat - při rekonstrukci to chce udělat opravdu pořádně. Jenom natřít je naprosto zbytečná práce.

Natřít rámy je sice důležité, ale hlavní je seřízení a výměna těsnění.

hodnocení

0x

jmlc® má pravdu, ohledně renovace okna.

Osobně bych došel do specializované prodejny barvy laky, tam bych požadoval vhodný nátěr. Pak bych šel ještě ke konkureci, to samá bych zjištoval.

huspotvoro
hodnocení

Jsem z generace, která nemá čas chodit hledat po prodejnách, kdysi jsem to zkoušel, ale když Vám všude poradí něco úplně jiného, co ten druhý zase nejvíc haněl… nevíte vlastně vůbec nic a zabil jste s tím půlku dne… raději si zjistím info během půl hodiny na netu (i díky Vám, nejednou jste mi poradil) během pár minut to objednám a pak si to někde vyzvednu. Nicméně mám různé oblíbené prodejny, které jsou tak trochu výjimkou, když vím, že ten člověk je člověk na správném místě… Například jedno elektro, kam chodím nakupovat už víc jak 10 let a stále je tam ten stejný schopný člověk. Ptal jsem se ho na všechno možné, ještě než jsem měl občanku a vždy jsem byl uspokojen. Tímto zdravím Ampér Josefov u Jaroměře

Podobně jsem to měl i já, když jsem chodil do oblíbené "červené drogerie", kde byl vedoucí PAN vedoucí, co umí poradit i dobře proadt. Ale již mnoho let nic neprodává.

Pak jsem chodil do Domu barev. Vždy mi poradili dobře.

Samozřejmě si vyberte, kdo Vám nejlépe poradí.

km
hodnocení

0x
Nerikejte, ze drevene stresni okno velux vydrzi je 15 let...
huspotvoro
hodnocení

Říkám! Udržovaná okna jsou stále v pořádku a plně těsní. Záleží ale i na světové straně
huspotvoro
hodnocení

I když už nejsou tak pěkná, jako když byly nové.. Lak jakoby ztmavnul a zmatněl, ztratil živou barvu dřeva. Ale stále na těch udržovaných oknech nepopraskal a okna pořád dobře těsní.

hodnocení

0x
Tohle je obroušený na čisto? Jako vtip dobrý, ale jinak...znovu a lépe. A teď už pořádně.
Nejlépe by bylo, jak zde již zaznělo, celé okno vyndat ze střechy, odkovat a brousit teprve holý rám i křídlo. Řekněme, že teď to je obroušený nahrubo, tak přetmelit, klidně vodou namočit a po uschnutí to obrousit načisto. Poté vše natřít, či nastříkat. Na rozdíl od jiných jsem důrazně proti lodnímu laku, ze zkušenosti mohu doporučit barvy buď Remmers nebo Adler. Po natření vše složit, klidně dát nový těsnění a dát zpátky do baráku.
Když si člověk všechno spočítá, zjistí, že takováto důkladná renovace je stejně drahá jako nový okno.

...mám okno obroušené na "maso” vibračkou a postupně zvyšují zrnitost brusného papíru

já to pochopil tak, že nahrubo je to obroušené, teď to bude ještě brousit brusem s vyšším číslem...(jemnějším)

huspotvoro
hodnocení

Díky za odpovědi, je to přesně tak.., bylo to vyfoceno po nejhurbsim brus. papíru. Poté ještě třikrát broušeno s jemnější a jesmnesi zrnitostí. ubral jsem pomalu 3-4mm a pořád jsou ještě trochu vidět tmavé stopy po plísni. Já to okno nechci a neplánuju renovovat do 100% stavu. Je mi jasné, že kdybych to měl celé sundat, hodiny brousit, nalakovat a znovu poskládat, tak to zabere týden a to bych raději koupil nové. Navíc problém s plísní se týká jen té části, kde se dostanu bez sundání.. V místech kolem pantů je stále původní lak v pořádku, i když trochu tmavší a matnější, než byl kdysi. Jak jsem psal, jde mi jen o to si ještě o pár let prodloužit výměnu. Moje hlavní otázka byla čím impregnovat dřevo a čím lakovat.
Tak jak jsem říkal, Remmers nebo Adler. Nic jiného nemá cenu.
Herbol a Milesi na tom tiež nie sú zle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]