Hezký den, stěny bazénu (polypropylen) už jsou po letech zdrsněné a i přes chemické ošetřování vody se cca po 2 měsících začnou na stěnách usazovat řasy.Chemicky odstranit nelze, mechanicky už vůbec ne, voda by byla zralá na výměnu. Stěny do zelena, voda čistá. Po cca dalším měsíci jakoby trochu mazlavá. Co s tím? Daly by se ty stěny po sezoně nějak vyhladit aby se do nich neusazovaly ty řasy? Ostříkat wapkou a pak natáhnout něco tekutého, co ztvrdne a vytvoří hladký povrch? Jako když zedník natahuje omítku Nenapadá vás něco? Moc díky
Otestovat to asi nepůjde,to bych taky mohl mit na stěnách několik různých fleků od různých barev. Téměř všechny barvy,co jsem zatím našel,byly na beton. Některé dokonce výslovně NE pro polypropylen. Ale barva to být nemusi,něco,co je trochu hustší,tekuté,dalo by se roztáhnout po vyčištěných stěnách,ztvrdlo a vytvořilo hladký film,který by ty drsné stěny uzavřel
0rion
Nutno si uvědomit, že povrchová vrstva bazénového polypropylenu je již dost narušena od působení UV a vody, jak jste to sám popsal, tak bych si tipnul, že by na něm mohla kvalitní barva držet, zkusil bych asi tu epoxidovou. Když nebude držet epoxid, tak nejspíš nebude držet nic a pak jedině obrousit.
Na polyprepylenu toho moc držet nebude. Možná by šel povrch po vyčištění vyhladit - "vyžehlit" nějakou spešl žehličkou vhodného tvaru. Nacvičit by to chtělo třeba na nějakém barelu. Je otázkou, jestli je to žádoucí, jestli spíš není zapotřebí lépe vyřešit kvalitu filtrace (UV lampa?). Určitě by tvorbu řas omezilo zakrývání bazénu, aby do něj nesvítilo slunce, když se zrovna nekoupete..
mm
Na polypropylenu nebude držet žádná barva ani lak. Navíc časem působením UV křehne, drolí se a rozpadá.
Na stadionech někdy "zvětralé" PP sedačky "oživují" horkovzdušnou pistolí. Ta jediná mě napadá jako možnost onho "vyhlazení".
Ale na řasy to nezabere, ty se uchytí i na hladkém skle (zeptejte se akvaristů).
Osobní zkušenost nemám, ale jeden známý úspěšně obnovil fólii bazénu toluenem. Prý to rozpustí povrchovou vrstvu plastu, částečně ji smyjete a částečně se sleje. Neviděl jsem to zblízka, ale na 2m byl bazén jako nový. Asi je ale potřeba opatrnosti, protože výpary toluenu jsou těžší než vzduch, takže budou zůstávat v bazénu.
Podle popisu mi jako nejreálnější přijde (po vyzkoušení) zvětralou šlupku ubrousit, možná vibrační bruskou, nevím, zkušenost nemám. Ale ať tak nebo tak, všechno bude jen dočasné a určitě na kratší dobu, než odnova doteď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.