Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu s výběrem čerpadla tětě. Nevyznám se v nich.
Má na zahradě 500l kádě s dešťovou vodou a chce 1) přečerpávat vodu do 200l sudů rozmístěných po zahradě u záhonů a 2) chce někdy i hadicí zalívat přímo záhony.
Výškový rozdíl nebude ani 3metry do kopce, na vzdálenost asi 25m.
Vyhlídla si čerpadlo Kalové čerpadlo Gardena 9040-20 datart.cz/...
Prosím o radu jestli toto čerpadlo je vhodné nebo volit jiné, či jestli nějakou značku upřednostnit a naopak se nějaké vyhnout.
Děkuji
Pokud to má být ponorné čerpadlo, které budete přehazovat mezi káděmi a má utáhnout i hadici na zalévání, pak musíte koupit tlakové čerpadlo, které nemá výtlak 7 m, ale alespoň 35..40 m. tedy minimálně něco takového: Leo STK50F 230V 0/...
Pokud se počítá s tím, že budou sudy na stejném místě delší dobu, uvažoval bych nad zakopáním PE 1" hadic do země (třeba do 10 cm hluboké drážky) a jejich přivedení k jednotlivým sudům, kde na konci nainstalujete pákové ventily a napouštíte každý sud, jak zrovna potřebujete. Rovnou zde můžete udělat T odbočku se "stop" hadicovou rychlospojkou a rovnou připojovat hadice na zalévání. Samotné čepadlo (volil bych domácí vodárnu, postačí např. 800W DV 40 M od Alfapumpy) by pak bylo u 500 l kádě jako centrální rozvod.
Dobrý den.
Mám podobné požadavky na čerpadlo jako tazatel.Jedná se o čerpání vody ze nepoužívaného septiku kam se stahuje už jen deštová čistá voda ale na spodu stále trochu bahýnka je ale jinač asi 80cm čistá voda.Měl jsem obyč,kalové čerpadlo ale tím voda jen slabě vytékala na zalévání to nebylo čerpalo to pomalu.Potřebuju klasicky aspon trochu stříkat hadicí.Mám vytipované tyto dvě čerpadla.
Jsou k mému učelu vhodné? Zase aby tu vodu nečerpala moc rychle.Mohu na ně dát klasicky nějaký rozstřikovač a tím to "zbrzdit"? A nebude jim vadit občas to bahýnko nebo trochu nečistot když se tam dostane?Bylo by vhodné dát na spodek třeba nějaké pletivo a tím případnému nasátí zabránit?
Děkuji za názor případné jiné doporučení
Zdravím nedávno jsem řešil stejnou situaci v malém zahradnictví. Přečerpání vody ze studny do barelů 600l a dále aby s ním šlo také zalévat. Výškový rozdíl byl také 3m a rozloha také 25m a ze studny asi 10 to tahalo dobře. Jde o to, že to co jste vybral je jako dělo. To má extremní průtok. Stačí vám to co mně klasika za 700kč výtlak asi 20m a hlavně pozor na průtok já vybral ten nejmenší tedy 8l za minutu. Nasadil jsem na hadici rozprašku a paráda celé zahradnictví jsem dal za pár desítek minut.
Tady ho máte na ukázku 450L/h = 8l za minutu. Membránové čerpadlo dum-dilna.cz/...
A zde máte na ukázku stejné, ale 1080l/h což je 18L/minutu což je už velký proud na zalévání. ekoflam.cz/...
Tomkk: Blbé je, že když použijete nerezové šrouby, tak vám ve vodě zničí hliníkové tělo čerpadla, se kterým nerez krásně reaguje (koroduje).
Pokud jste měl čerpadlo ponořené po většinu doby ve vodě a nešel ke spoji vzduch, tak je možné, že reakce neprobíhala nějak viditelně. Pokud by se hodně střídalo prostředí, ponořené - vlhké na vzduchu, tak se koroze rozjede jak blázen a kolem šroubu by se vám hliník rozpadl na prášek. A je fakt, že taky záleží na složení vody, jak bylo zméněno. Ale také u vibračního čerpadla nahrazuji šrouby za nerezové, tak uvidíme, jak to dopadne.
Petr2 : my ho tam měli, ale odešlo. Kouknul jsem na tabulku a tam 8L/m tak jsem kouknul na net a vidím jich hafo, ale vidím, že rozdílné průtoky. Takže vím, že to naše 8L/minutu stříkalo asi jako když pustíte kohoutek doma. Na to jsem nasadil tu vícečetnou rozprašku a nádhera a ideál. Existují i korekce čerpadel. Takže vím, že 8l za minutu je akorát jinak zlámete kytky. Napsal jsem jen zkušenost nic víc. Stojí pár korun a čerpal jsem i ze studny do barelů 600l ale pochopitelně to chvíli trvá na to by bylo lepší silnější, ale já také chtěl kombinaci, abych mohl zalévat a bez korekce je to akorát 8l/m
Ta velká co si vybral tazatel jsou jako vodní děla myslím máme ho tam taky a je na něm 15000l/hod to je na odsávání povodně už.
Petr2 : ano tak si to představte. Kýbl má tak 8-10l a jak to asi za minutu nateče a ten rozpračovač to ještě natlakuje a je to akorát. Dokonce jsem musel volit více rozpraš jinak to má i tak sílu. Za minutu nateče tedy kýbl 8-10 l. Klidně se zeptejte v tom krámu na čerpadla zda je to ideální oni rádi poradí. To si pište i kdyby vydrželo sezonu za ty peníze tak mi ušetřilo hromadu práce a kropáčů a síly. A jinak ne 40cm je myšleno, že je v té vodě ponořené a to snad nevadí ne? Ono může být i vodorovně. Hlavně pozor na bezpečnost je to elektrika do vody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.