Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtani talirovych hmozdinek

Od: heterak® odpovědí: 9 změna:
Talirova hmozdinka viz foto je 8mm prumer.
Od poloviny hmozdinky se prumer zvetsuje na 12mm , 14mm?
Je potreba jeste polystyren EPS prevrtavat vetsim prumerem?
Nebo to tam pujde pod mirnym tlakem zatlacit bez predvrtani?
Polystyren bude jen 140mm, tak bych nerad aby me to nekde prasklo.

Vrtani talirovych hmozdinek

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

3x
Zdravím, hlavně se hmozdinky s talířem dneska zapouštějí (spec. vrták + zahlubník) a pak se dává polystyren víčko. Po staru za chladu byly všechny kotevní body vidět - poruchy/mosty v tepelné izolaci.

hodnocení

2x

NBejdříve Vám odpovím..

Je potreba jeste polystyren EPS prevrtavat vetsim prumerem***nikoliv, to se nepředvrtává. Zkuste rukou zatlačit hmoždinku do polyše, normálně jí tam zasunete.

Do jakého materiálu budete vrtat hmoždinku? Já jsem dříve počítal délku hmoždinky,. síla polyše +6cm.

Co se týká rady kolegy, že nedávat kovový trn, nebo vrut, naprosto s ním souhlasím. I když dáte zátku. Pozor, je více průměrů zátky, k tomu je i fréza na polystyren.

Já jsem ale zastánce lepení izolantu, bez dodatkového kotvení, přesně dle ETAG004

Kontaktní zateple/...

Sice se většinou izolace kotví, ale jen proto, že to dělá jiný. Ještě se nenašel dům, správně zateplený, bez kotvení hmoždinkami, aby se polyš odloupal.

Ušetříte spoustu peněz a práce.

hodnocení

0x

Hmoždinky jsou určeny pro vatu, proto nebylo třeba řešit ten váš problém. Nicméně z vlastní zkušenosti doporučuji:

NEPOUŽÍVEJTE KOVOVÉ ŠROUBY !

Po letech jsem obešel dům s termokamerou a ony kovové "hřebíky" jsou šíleně vidět - děsivé, jak můj RD v mínus 10°C vypadal - jako ježek :(

Ak by boli taniere zapustene a zaklopene zatkou cca 3 cm hrubou, tak nie.

"Po letech" tj. moje rozhodně nebyly - tenkrát se to nedělalo. Ale jestli těch pár cm zachrání tyčku od mrazu netuším. Když nezámrzná hloubka má být cca. 10cm - možná to nebude tak evidentní most, ale stejně bych tomu nevěřil.

riva
hodnocení

0x

Dřív měla hmoždinka stejný průměr. A protože vrták si v EPS udělá větší díru, tak tam viklala. Toto je snaha zajistit, aby v EPS nebyla fuka. Takže nepřevrtávat.

hodnocení

A mate s tim osobni zkusenost ze to tam jde dat i bez predvrtani?
riva

Mám zkušenost s těmi stejného průřezu, které měly vakl. Já jsem k takovým věcem tolerantní, ale jinému by ten vakl mohl vadit.

honzas11
hodnocení

0x
Vezmu vysavac a korunku na zapusteni do eps. Udelam zahluby , vysavac drzim u korunky, jinak z toho je sileny bordel. Pak vezmu prislusny prumer vrtaku a navrtam diry. Nastrkam hmozdinky a pak nabiju trny nebo nasroubuju srouby. Nakonec trochu pur peny a zatku. Nic sloziteho. Nepouzival bych v pripade natloukacky plastove trny. Mel jsem kovove a nekdy to jde pomerne tezko a nedokazu si predstavit tam namlatit ten plast bez zlomení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]