Nejste přihlášen/a.
Jelikož polystyren má velkou toleranci v rozměrech, často je sudovitý, vím, že není pravoúhlý. Zrovna lepím 2x12cm, od různých výrobců. Nejsou stejné desky.
Polyš se brousí struhadlem, hladítkem brusné, podle názvu výrobce. Je plechové, opravdu jako struhado. Je dobré, když má v plastu mřížku, kudy se "piliny"z polyše dostanou pryč.
Nové je dost ostré, jde to krásně. Jen toho prachu. Vezměte si respirátor.
Pane Honzo, "poridil pred tim rezacku na polyš. To je k nezaplaceni" Svatá pravda.
Přeji krásný víkend, hezké prázdniny...
Dobrý den
Mohu se zeptat co to je ta řezačka na polyš? to je to s tím odporovým drátem?
Nedá se to řezat něčím jiným? Děkuji
Děkuju pánové.To jsem chtěl vědět zda se to dá "přežít" s pyžláním nožem nebo pilkou nebo je lepší odporový drát.
Takže si to budu muset pujčit v DEKU asi 180,- den.Jinou možnost nemám někde sehnat nebo pujčit.Dík
Je pravda, že "mojeů řezačka není vhodná na lešení, musím řezat dole. Ale ve výšce dvou metrů ji mám zvednutou na vedlejším lešení.
Pilkou musím odžíznout jen to, co neproříznu na výšku, což je minimum. Hodně drážek, dělám i pistolovou pájkou.
Jako bývalý prodece polyše vím, že žádná firma, která nám dodávala polyš, ho nikdy neměla rovný.
Škoda, že již nemám fotky..
Jo a nejhorší jsme měli od Bachl-desky tl (nepamatuji přesně ale něco kole, 20cm a průhyb byl až 2,5cm! Tehdy jsem vracely víc jak polovinu várky a další byla od Rapolu a ten byl v normě jestli tam max 2mm!
To tazatel, běžně jsem přebrušoval maximálně jen nerovnost na styku desek. Ve finále nerovnost nalepení EPS po stěrce lepidla a perlinky nemusí být vůbec znát . A nejvíce pak záleží na dopadajícím světlu, jak na to svítí slunce -pokud je správně orientovaná stavba pak není vidět nic a pokud špatně tak slunce ukáže každou nerovnost ať se stavař snaží dělat poctivě jak chce. Zde je to o to horší dle velikosti plochy!
Nechapem, co riesite, male nerovnosti prekryje lepidlo. Dosky budu rovne, ked sa pouziju tanierove hmozdinky, pritiahnu ich k podkladu.
Ne vždy je nutno PS desku brousit. Pokud je tlustší než vedlejší deska, tak ji lze sklepat palicí. Na přečnívající desku se přiloží odřezek prkna a prostě se to přes to dřevo sbouchá. Jelikož je PS trochu pružný, musí se požít těžší palice, běžným kladivem to nejde, odpruží se to. Polystyrenu se nic nestane, jen se nepatrně stlačí vzduchové bublinky v plastu.
Po tolika letech ve stavebnictví, toto slyším poprvé. Ale vše je poprvé.
Když si představím tu práci a těch ran, tak to mám za 5 vteřin sbroušené škrabákem. Páč stlačitelnou polyše, EPS 70, nebo EPS 100, to jen malinlnko.
Pokud máte po ruce vhodný nástroj, tak samozřejmě použijete ten, je to rychlejší a přesnější. Tím sklepáním můžete udělat do desky i prohlubeň nebo ji natrhnout, pokud to neodhadnete. Té poslední větě nerozumím, PS deska 100 je stlačitelná až na cca 2 cm a při velkém tlaku nejspíš i více.
Jak velký tlak se musí vyvinout, aby se EPS 100 stlačil o 2 a více cm? Z jaké výchozí tlouštky to je?
Příklad EPS 100F o síle 20 cm se stačí jakou silou a o kolik cm se stlačí?
Moc děkuji za vyjasnění.
Tak to vám nepovím, protože takovéto speciality v hlavě nenosím, to musíte sehnat nějaké testy výrobců. U podlahového EPS se uvádí maximální povolené zatížení 3000 kg/m² při stlačení < 2%, což je 0,3 kg/cm², čili třeba 1 kg na cm² by již měl stačit na viditelné stlačení.
Aha, to já se domníval, že s tím máte zkušenosti, když víte, že to jde pobouchat a stlačit.
To nevadí, já to budu dále dělat brusem, jako většina lidí.,
Kdysi v rámci experimentů s pěnovým PS jsem lisoval 2 cm EPS a vyráběl z toho 3 mm silné destičky s docela zajímavými vlastnostmi. Lisoval jsem to autoheverem, takže se omlouvám, ale bohužel nejsem schopen sdělit vám přesný tlak a zodpovědět další vaše otázky. A bez těchto znalostí pochopitelně nelze sbouchat PS desku palicí, to je vyloučeno
Děkuji, jen doplním, že stlačením velkou silou, neboli tlakem, se dělá POLYFON, kročejová izolace z polyše. Ale to dělají obrovské lisy, že polyš stlačí a změní vnitřní strukturu.
Docela by mě zajímalo,jak na zdi vyvinete patřičný tlak.Samozřejmě existuje varianta ukotvit ke zdi nějaký speciální lis,ale časově určitě vyjde líp to zbroušení ...Další věc - broušení obsáhne věrší plochu a líp se tím srovná plocha,lisování by nadělalo zuby
nunici, naprostý souhlas, dopoledne jsem brousil nerovnost na polyši. Bylo třeba zbrousit bouli asi 0,8cm. Hladítkem za půl minuty hotovo.
Jak to udělat tlakem, dle rady pana Oriona nevím, páč jsem to neviděl, neslyšel za 40 let zpětně. Musím se poptat fasádníků.
(pamatuji, jak jsme kdysi v práci testovali přejetím autem, přes různé desky polyše. To se ještě používal měkký polyš EPS 50.)
nunici: Lisovat PS desku na zdi je samozřejmě nesmysl, psal jsem o sbouchání přes odřezek prkna, což lze s pořádnou palicí snadno, to si můžete lehce ověřit na kusu PS desky. Ale pokud máte škrabák/struhadlo, tak ho samozřejmě použijete.
. .
milancukrar: Pořádné lisy jsou nutné pro velkoplošný formát. Destičku 25 x 25 cm, možná i o něco víc, lze slisovat autoheverem. Akorát je nutno mít dvě extrémně pevné desky, mezi kterými se ten PS sevře. Já jsem tehdy v kovošrotu sehnal ocelové odřezky (nejspíš z plazmové řezačky).
Orione, děkuji za poučení, jen mi sdělte, prosím, k čemu potřebuji stlačovat desky polyše? Z jakého důvodu? Lis na ovoce s heverem je vhodný ke stlačení čehokoliv.
Děkuji
k čemu potřebuji stlačovat desky polyše?
Viz můj první příspěvek: pokud nějaká deska na zdi přečnívá a nemám po ruce škrabák, vezmu palici, buch buch a problém vyřešen. Vy jste téma rozšířil na stlačitelnost, jaké tlaky na stlačení/slisování polyše..., a pak jsme se posunuli trochu jinam. Já vám lisování PS pro jiné účely neradil.
Já mám struhadlo, ale s mřížkou, aby "piliny"mohli propadnout otvory.
Měl jsem toto, ale musel jsem ho vyreklamova, páč se prohnulo a nešly piliny odstranit.
Toto a podobré s brusným kamenem, je pro broušení lepidla. Lehce ho ucpete polyšem a stále se musí čistit.
Souhlasím s el, je to jen halířová položka, klidně si ho kupte, ať máte vlastní zkušenost.
To poslední uvedené sice brousí dobře ale má vadu -jednak se prohýbá a jedna nedostane až do koutů. Proto pokud jsem už přibrušoval tak tím co p.Milan uvedl jako prostřední a to zejména na špalety. JInak jsem jen přejížděl spoje desek nic víc.
Jen tak pro zajímavost -tuším jsem to zde někde snad už psal- na jednu akci jsme dostali EPS Bachl-víc jak poloviny jsme vyřadili- i přes to že to bylo nějak kolem 20cm tl desky ak byi prohnuté i od 2 cm! další várku šéf koupil od Rapol a ten již byl OK!
Pane diesel®,
Pamatuji před dávnou dobou, že nebyl polyš tak křivý. Dříve se fasádní značil i "stabilizovaný". Páč se parou vapěnila kostka, o rozmětu 1,1x 4x1 metrů, ta se nechla minimálně 6 týdnů stát, aby se polyš stabilizoval. Pak se teprve řezal. Časem se přidávaly urychlovače, doba stabilizace se zkracovala. Dneska se polyš vypění za pár minut, hned jde na řezačku a řeže se potřebné rozměry. Uprostřed silné tloušťky, směrem ke kraji slabší.
To víte, musela být velká plocha na skladování kostek, dneska je po nařezání (skoro) polyš naložen na soupravu a jede .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.