Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit přeříznutý vodič ve zdi

Od: kejikl® odpovědí: 11 změna:

Název otázky říká vše. Řezal jsem drážky na radiátory a prefiknul jsem si kabel ve zdi. Jak na to?
(Napadla me nejaka VAGO svorka, ktera by mela dirky na protilehlych stranach a kam by se jednotlive kabely z obou stran zastrcili. Existuje neco takoveho?)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Existuje např gme.cz/...

Ale nastavení kabelu umístit do krabičky!Nezahazovat do zdi.

zakus*
hodnocení

2x

Pokud je to kabel CYKY(Lo) 1,5 nebo 2,5 je možné v případě nouze na místo použít lisovací spojky. www.elima.cz/obchod/product_info.php Místo šroubových jsou ty spojky lisovací.
1. Na jeden konec se nalisují spojky
2. Na každou žílu se nasadí smršťovací bužírka, která potom překryje lis. spojku
3. Na kabel nasadíte smršťovací bužírku, která potom překryje celý spoj.
4. Přilisuje se druhá strana, přetáhnou jednotlivé bužírky a horkovzdušnou pistolí se spojky zasmrští
5. Přetáhne se větší smršťovačka a také se ohřeje.
Materiálově je ta jedna spojka cca 40,- ale smšťovačky se většinou prodávají v metrové délce a ta cena potom bude jinde.
Ideálně to nechte na elektrikáři

standam*
hodnocení

0x

Jabych nejake nasvorkovani bez krabice nedelal, chce to svorky a ochranou buzirku nejlepe smrstovaci atd. Resil bych to vymenou kabele nebo vsadit krabici a nasvorkovat.

Jeste zalezi k cemu ten kabel slouzi a v jakem prostredi by pripadne nasvorkovani bylo.

hodnocení

0x

Jak je ten kabel dlouhý (od krabičky ke spotřebiči, nebo k čemu je)? Výměna celého by byla nejičistčí.

Jinak samzřejmě vše v krabučce, ja píší oba předřečníci.

hodnocení

Vymenovat kabel odmitam, vede to nove udelanou stenou (lepidlo - perlinka - lepidlo - fajnova). Pokud do toho riznu tak uplne zlikviduji zpevnujici funkci te perliny a sekat do nove fajnove se mi taky moc dvakrat nechce.
S krabickou bude problem, nariznuti je presne v miste kde za kabelem povede trubka od radiatoru.
Myslite, ze kdyz to dam na tu VAGO svorku kterou mi radil dexx, poradne to omotam izolacni paskou aby do toho nesla vlhkost a zahazim tak to bude delat neplechu? Jedna se o detsky pokoj bez predpokladane vetsi vlhkosti, navic spoj bude blizko zaizolovane trubky teple vody radiatoru, takze bych si tipnul ze vetsi sucho uz byt nemuze. Predpokladane zatizeni bude max PC.

standam*

stim suchem bych si nebyl tak jisty:) studena zed a teplo od radiatoru - trubky, to si dokonce myslim, ze je jedno z nejhorsich mist pro elek. vedeni. Mluvis o PC dnes ma PC bezne 400 - 500W to neberu jako maly odber.

Ale k veci, bohuzel jsem z oboru a v tomto pripade radim vymenu kabelu. Vim,je to na prd, ale sam bych to doma tak resil. Perlinu sice prerusis, ale muzes ji naplatovat a lepidlo to udrzi, horsi to bude se stukem, zde muze byt videt prechod, ale vse jde jen sito chce vyhrat.

doplněno 15.07.10 15:01:

jinak postup v krajnim pripade je nasledovny spojovaci dutinky, kleste k tomu urceny, smrstovaci buzirka a horkovzdusna pistole.

tak to projde i pripadnou revizi, ale porad to nedoporucuji.

sollik*

Komentář k raadek: Tak přesně takhle (spojit kabel čokoládou, omotat páskou a zahodit) to udělal nějaký mistr původním majitelům našeho domu. Nám nyní začal zlobit lustr v obýváku. Začalo to občasným probliknutím, postupně se intervaly prodlužovaly. Přisuzoval jsem to špatnému vypínačí (ač téměř nový). Včera jsem se pustil do vybourávání kovových futer a začala parádní diskotéka. Světlo blikalo, chvíli svítilo, chvíli byla tma. Nakonec nezbylo, než jít po kabelu a sekat a sekat až jsem asi po dvou metrech našel přesně takovou opravu. Plánuji tedy v míste poškození udělat krabičku s věnečkšm a natáhnout nový kabel až k vypínači. Bude to tak OK?

raadek*
Taky jsem presekl kabel. Normalne jsem ho spojil čokoládou, omotal gumovou elektrikarskou paskou a nahodil omitku. Nevim jestli jsem porusil nejaky predpis, ale v suche omitce bez kontaktu s horlavymi materialy v tom nevidim problem. R.
doplněno 15.07.10 14:29: Takze po chvilce googlovani tento zpusob nedoporucuju. Koukal jsem, ze to musi spojit elektrikar a nasledne zkontrolovat revizni technik. R.

pajanek
hodnocení

0x

Né jednou nám firma při rekonstrukci překopla kabel. pozvala si na to tenkrát rev. technika ten to jen zasvorkoval , omotal izolací a řekl zedníkům, ať to zahází. Je to již alespoň 14 let a žádný problém. Takto nastaveno bez krabičky máme na více místech. Zatím žádný problém.

doktpr365*
hodnocení

0x

Sollik :dej tam lisovací spojky ,přes to smršťovačku s lepidlem a v klídku to můžeš zaházet. Ty spojky s lepidlem se používají i do mokra. Pravda je ta že jsou dražší ,ale je tam jistota.

hodnocení

0x

Tak buď udělat krabičku nebo na lisovací trubičky a do voděodolné smršťovací bužírky, čili s lepidlem. Ale u oubou akcí zjístíte, že napojovaný vodič je zpravidla krátký a bude se muset prodloužit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]