Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
za minulý rok jsem v jednom bytovém domě vlastnil byt č.1 od ledna do září ( ten poté prodal ) a následně koupil byt č.2 ( od září do prosince )
Žádali jsme o dělené vyúčtování - voda, topení ap. se povedlo rozdělit dle předávacích protokolů.
Problém nastal při započtění úklidu - ten je pro jednu bytovou jednotku cca 5000kč/rok
Na vyúčtování za byt č. 1 ( 9 měsíců ) mám napsanou plnou částku = 5000kč a na vyúčtování za byt č.2 ( 3 měsíce ) mám opět plnou částku 5000 Kč.
Dle SVJ je položka úklid nedělitelná a protože jsme měli dělená vyučtování tak bylo za daný rok vlastně o 2 vyúčtování navíc.
standardně je tu 50 bytů = 50 vyúčtování = položka za úklid je pro všechny byty stejná.
Tím, že jsme žádali o dělené vyúčtování je tu stále 50 bytů, ale vyúčtování už 52 = celková částka za úklid za rok se nedělí 50, ale 52.
Všem ostatním se vlastně částka za úklid snížila ( o pár desítek Kč ), ale já ho mám dvojnásobné.
Dodám, že ostatním nájemníkům, který vlastnili byty předemnou/po mně v daném roce je taktéž zaúčtována plná částka.
Nájemník, který odemě koupil byt č. 1 ( vlastnil ho 3 měsíce ) je "nadšený", že platí úklid za celý rok.
Proto se ptám, může takto SVJ postupovat? Není to diskriminační?
Přijde mi to jako lenost rozpočítat služby za dané období tak tam raději flákli celý rok, ale třeba se pletu.
Snad je to popsané srozumitelně.
Děkuji Všem, kteří již danou problematiku řešili a mají s ní zkušenosti.
Těžko říci jak máte usneseno o rozúčtování úklidu. Pokud máte platné usnesení o tom, že platí každý vlastník fixní částku na rok, pak je to asi v pořádku, i když nelogické. Asi by to šlo napadnout protože je vlastně se nejedná o fixní částku ale rozdělení mezi vlastníky větší než nestihli užívat, takže by byla možnost požádat o vydání bezdůvodného obohacení.
Jestliže jste se tedy nespletla skutečně náklady na úklid máte 5000 a né 500, tak to už máte 10 000 navíc a to je docela dost na to aby jste si pořádně zjistil, o co tady jde. Pokud by šlo o 500 Kč tak to nemá smysl asi řešit...
Obvykle rozdělovací klíče jsou buďto podle podílu, tedy velikosti bytu, nebo podle osob, osobo měsíců, nebo všem stejně. Že by se to rozdělovalo tak jak jste popsal, tak to se jen tak nevidí, ale vyloučit to nejde, záleží opravdu na tom, jestli bylo na nejvyšším orgánu tedy shromáždění, takto průkazně odhlasováno. Případně se podívejte do prohlášení vlastníka. Tak je možné že ani tam ani v usnesení nic takového není a jen si z vás někdo vystřelil, protože to co popisujete logiku opravdu nemá.
Tedy jdete tímto směrem a i žádejte podle paragrafu 1179 občanského zákoníku a zákona o službách podklady k tomuto usnesení rozdělovacího klíče.
Tak je můžete do 30 dnů od obdržení vyúčtování podat námitku kterou musí protistrana do 30 dnů odpovědět, pod sankcí
Já bych si položil otázku, co je jednotkou pro vyúčtování. Kč/rok/?. Pod otazníkem je bytová jednotka? Ta je jedna, celkem jich je padesát. Pod otazníkem je vlastník? Jestli jsem dobře pochopil, jste jeden vlastník, jen jste v průběhu roku "přesedl na jinou židli". Zkrátka si nedovedu představit klíč, podle jakého je účtováno. A to už nemluvím o tom, že úklid je služba, SVJ je správce a musí službu za účetní období vyúčtovat podle skutečných nákladů, těžko to bude přesně 5000 za rok.
My obdobným způsobem účtujeme odpad. Ovšem je to tak, že na začátku roku zjistíme počty osob, zaplatíme celou částku za objekt a pak rozpočítáme na osobu. Přírůstky a úbytky během roku neřešíme. Taky je to na hraně, ale měli bychom to počítat po měsících, nebo po hodinách?
za mě je rozdělení na úklid jednoduché.
Příklad: Celková částka za rok je 250 000
bytů je 50
na každý byt případá 5000 kč
Vzhledem k tomu, že jsem jeden byt vlastnil 9 měsíců tak se částka rozpočítá na měsíce = za první byt mi bude naúčtováno pouze 3744 a za druhý ( zbylé 3 měsíce ) 1256
Rovněž budou takto částky i pro majitele, který mají se mnou dělené vyúčtování.
Je to prakticky stejné jako když se rozděluje spotřeba vody, tam jsou sice vodoměry, ale tady máme datumy.
Úklid probíhá po celý rok ve stejných intervalech.
A úklid se dělá denně? Když to vychází na 416,-Kč/byt/ měsíc...250 000,-/rok a 50 bytů. A k otázce, u nás v SVJ to řešíme...částka odpovídasjící 9 měsíců a druhá částka za 3 měsíce; Jako jeden byt za 12 měsíců... nevím, jak to máte ošetřeno (Stanovy?) nebo v jiněm schválenšm rozhodnutí jednotlivými majiteli. Ale je to divné, stejná částka za 9 měsíců jako za 3 ... Zjistěte si podrobnosti, nechte si vysvětlit, na základě čeho je to takto, pokud je to 5 000,-, pak řešte...pokud 500,- ...?!
Částku 5000 zaokrouhluji kvůli lepším počtům. Částka za úklid je adekvátní, v tom problém není.
Ano, během roku jsem "přesedlal" na jinou židli a i přesto mi je vyúčtován úklid prakticky 2x.
Kdyby se jednalo o pár stovek tak to neřeším, ale takto jsem na tom tratný já cca o 5000Kč a další 2 majitelé také o 5000 Kč
Přikládám odpověd svj:
Vezme se celkový náklad za celé SVJ a ten se rozdělí na byty.
Když jeden byt rozdělíme na dva ( dělené vyúčtování ), tak se celkový náklad vydělí počtem bytů.
Jelikož jeden byt se musí rozdělit na novou bytovou jednotku, tak celkově je tedy bytů 52(s kterými se počítá ve vyúčtování)..
Doplním odpověd svj :položka úklid je rozpočítávána rovnoměrně na jednotlivé byty. Náklad se rozpočítá na bytovou jednotku rovným dílem
Způsob rozpočtu může být stanoven různě, ale toto vysvětlení nemá žádnou logiku - vystavením dvojího vyúčtování na bytovou jednotku pro vzájemně se vylučující časová období přece nedojde k rozdělení bytové jednotky na dvě. Spíš mě přijde, že se tento "ojeb" zavádí kvůli tomu, aby se dala situace namodelovat v nějakém software na výpočet vyúčtování, protože si s tím dotyčný neumí poradit. Zálohy a výúčtování tepla taky máte na těch bytech za celý rok, tedy také vlastně dvakrát?
Přikládám odpověd svj:
Vezme se celkový náklad za celé SVJ a ten se rozdělí na byty. ... na základě čeho? Dohodli jste se na tom, že vyúčtování bude takto? Schválili jste to? Máte to písemně? Ptejte se, zjišťujte, dejte i nám pak vědět...protože to je přinejmenším "divné"
@kovis - mám na to stejný názor, bytových jednotek je pořád stejně, jen 2 se rozdělí na poměrné části, jenže už proběhli dvě reklamace a všichni mají "konečné zúčtování, které je prý bez chyb" a muselo by se tak přepočítávat znovu všem a do toho se jim nechce, a to se snažím změnit.
@nonek - co se týče úklidu tak ten tu funguje již několik let takže bude nejspíš schválený a ošetřený smlouvou, za mě tu pochybyla firma, která má na starosti vyúčtování. Jen se snažím dopátrat spravedlnosti tak aby to bylo pro všechny +- fér
Vyúčtování tepla a vody je správně dle předávacích protokolů
tzn. firma to musela rozpočítávat a sedí hodnoty i částky pro všechny 3 lidi
Asi jsme se úplně nepochopili.
Jsou 3 lidé
A- pan Novák
B- já
C- pan Červený
( jména jsou smyšlená )
Byt č.1 Pan Novák Leden-Září ( vyúčtováno 5000 )
Já Září-Prosinec ( vyúčtováno 5000 )
byt č.2 Já Leden- Září ( vyúčtováno 5000 )
Pan Červený Září - Prosinec ( vyúčtováno 5000 )
vyúčtování pro tyto dva byty mělo být dohromady 10 000 s tím, že každý zaplatí poměrnou část dle doby bydlení, ale částka je 20 000. S tím, že přebytek 10 000 se rozúčtoval mezi ostatní byty = každý byt neplatí 5000, ale třeba jen 4800 ( částky střílím od boku )
Souhlasím s tím, že se to musí zaplatit, za mě by bylo nejlepší řešení dát do vyúčtování tomu kdo tam byl 9 měsíců třeba 3500 a tomu kdo 3 měsíce třeba jen 1500, tak by to +- vyšlo
Neřeším úklid, řeším účtování firmou...
Takže na základě ČEHO to účetní firma takto vyúčtovala? Vaše SVJ za účetnictví vůči FÚ odpovídá, účetní firma je pouze "zaměstnanec", buď účtuje podle třeba Nařázení vlády nebo jiných předpisů, u jiných případů, kde toto není určeno "nařízením", postupuje firma dle schválení majitelů bytů, zjednodušeně řečeno.
Všem zúčastněným děkuji za názory a zkušenosti. Primárně mě zajímalo zda jsem v právu a jak postupovat, případně o co se opřít.
Vše je v řešení tak snad se dopátráme ke spravedlnosti a spokojenosti všech zúčastněných stran. Zavedením TO si nechám až jako úplně poslední variantu pokud by všechny pokusy po dobrém selhali.
Dám vědět jak jsme dopadli.
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.