Dobrý den, jsem tu dobře v poradně? Mám dotaz. Chci přestavět příčku z pórobetonu a co jsem koukal, tak doba se změnila. Před lety jsem stavěl přímo na beton, na rovnou plochu stačilo dát lepidlo, na trochu vlnkovaný podklady se dala zakládací malta, a už se jelo. Do strany se daly po každé druhé vrstvě hřeby nebo spojky, na zakončení zdi a na dilatační spáry se použila pěna. A dnes je prý potřeba ještě podlahová separační vrstva. Můj dotaz, je tam ta asfaltová lepenka nebo jiná separace opravdu nutná? Nemám pocit, že bych někdy viděl mikrotrhliny v omítce, které vznikly průhybem stropu pod příčkou, a nejsem si jistý, jestli nepřilepená, volně položená slabá lepenka může takovým problémům zabránit. Naopak, víc bych viděl problém v tom, že příčka například 7,5 cm vlastně k podlaze není přímo spojená lepidlem, sedí jen vlastní vahou a kotvením do stran. Pokud bych připustil, že nespojení na pevno s podlahou je správně, tak tuto funkci ale může podle mě plnit i obyčejný kus igelitu. Tak proč? Díky za názory.
asfaltová lepenka nebo separace je nutná pouze v případě, že se staví na hrubou základovou desku...určitě to nemá smysl pokud stavím příčku v 2.NP... stejně tak pokud se staví příčka nebo zeď na hrubě vybetonovanou desku, tak se to dává na zakládací maltu...pokud zakládám příčku na vynivelovanou podlahu tak stačí na lepidlo...tak či tak..kotvení příčky/zdi co 2 šáry do kolmé stěny, se dělá furt...aby se příčka nevybulila...pokud je příčka vyšší jak 3m tak se pak musí dát ještě malej věnec
vili
Ano, tohle všechno jsem si myslel taky do doby, kdy jsem viděl materiál firmy xella, kde se prostě MUSÍ použít separační vrstva, a to kdekoliv, i v patře. Zdůvodnění je, cituji: Při zdění příčky z pórobetonu je potřeba při založení pod první řadu zdiva položit na podlahu separační vrstvu (asfaltový pás, papírová lepenka apod.) tak, aby došlo k oddělení stropu od příčky. Předejdete tak možným nežádoucím dotvarováním stropů a stěn, což by mohlo mít za následek popraskání příček apod. Hledal jsem na internetu, a to samé požaduje pro změnu výrobce broušených cihel, ten to zas zdůvodňuje možnými budoucími mikrotrhlinami. Já bych se asi ani neptal, souhlasím s vámi i s panem Axus, ale dal jsem to k diskusi, protože mi ve stavebninách mermomocí cpali ten pás, že jsem jako zpátečník a deb.l, když nechápu takovou samozřejmost.
Vili jistě z Vás dělají trotla a chtějí Vás jen obrat o peníze za něco ce nepotřebujete. Jó kyby Vám nutili PU pěnu pak chápu, běžně se vypěňuje ta spára mezi stropen a posledním šárem (dříve se cihly ke stropu klínovali kousky cihel a prohazovalo se to maltou) l! Takže lepenka=zbytečnost! Za bezmála 30 let jsem na stavbách něco málo příček postavil, jak z pórobetonu, tak i klasika dvojduťáky nebo přímo z příčkovek Heluz a Poro. Jediné kam se dávala lepenka (nebo jiná hydroizolace) bylo na ZD kde se po další výstavbě tato doplňovala na celou plochu.
Par porobetonovych pricek jsem delal a vzdy jsem to nalepil rovnou k podlaze. Ani po dlouhych letech ani u jedne nikde nic nepopraskalo. Mozna je to ale pouze proto, ze jsem amater, nerozumim tomu a nevim, ze je to tak spatne. Coz je dozajista pravda. Nejsem stavar, ani zkuseny zednik. A nebo proto, ze jsem mel stesti. Coz je pravdepodobne. Spravne zalozeni asi bude vzdy zaviset na konkretni situaci. Tedy stavu a pruznosti podlahy.
nerozumím, jakou by měla mít ta "podlahová separační vrstva" význam. budu rád, když mi to tu někdo napíše. děkuji.
a uvažoval bych stejně jako tazatel, že je lepší, když příčka s podlahou pevně drží a tak jsem to také udělal
vili
Už jsem sem dával citaci, tak ještě odkaz. Výrobce pórobetonu to má v pracovním postupu. A taky by mě zajímalo, proč vlastně. xella.cz/... Trochu jsem pátral ve vyhledávačích, a třeba výrobce broušených cihel to uvedl následovně : Jako dodatečné opatření se doporučuje oddělit příčku od spodního stropu poschodí vložením stavební lepenky nebo kartonu. Tím se případné odtržení stěny od stropu předurčuje do míst, která nejsou vidět. navrhovani-porotherm.cz/... Bohužel tento údaj opět převzali různí odborníci a berou ho jako dogma. A já jsem pak ve stavebninách za dylinu, protože cihly mám, spony mám, maltu mám, pěnu taky, a jen ten asfaltový pás, co by mi tam radili přihodit, tak ten nechci.
km
takže se očekává, že pokud si strop, na kterém je příčka, sedne, tak že příčka zůstane "viset ve vzduchu"
Rozdal bych nějaké body, ale vůbec netuším proč, nejde mi to. Tak aspoň tímto děkuji zúčastněným, že se se mnou věnovali mému dramatickému dilematu. Lepenku jsem nekoupil. Editováno, tak se mi to po vložení tohoto příspěvku nakonec povedlo. Extra poděkování Dieselovi coby praktikovi, kterého bodovat nelze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.