Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrtule chlazení filtračního čerpadla

Od: macek71® odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, zakoupil jsem před tydnem čerpadlo k filtraci bazenu v datartu datart.cz/... .
Dnes se mi čerpadlo nechtělo roztočit, tak jsem sundal kryt vzadu na čerpadle a zjistil, že tam není taková ta vrtulka na chlazení. Má tam být. Dle obrázku z Datartu bych rekl, že ano. Je to na reklamaci?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nevidím otázku, ale pokud text tak byl myšlen, tak ano, to je určitě na reklamaci.
Vrtulka je pro chlazení zásadní, takže bez ní se motorek přehrál a buď se spálilo vinutí, nebo něco plastového zdeformovalo, případně nejpravděpodobněji odešla tepelná pojistka.

hodnocení

0x
Ano, v návodu je namalovaná, tedy tam zřejmě být měla. (Na 100 % to ale není, protože výrobce teoreticky mohl rozhodnout, že není nutná. 200 W není moc.)
Rozhodně ale zkuste reklamovat. Nemělo by ale být patrné, že se v tom někdo vrtal. Předpokládám, že absence vrtulky by měla být vidět i přes vêtrací otvory. Takto by to mělo pro prodejce stačit.
Nic to sice neznamená, ale ještě jsem takhle klasický vypadající asynchronak bez vrtulky neviděl.
Každopádně výrobce by musel být na hlavu padlý, aby ji tam záměrně nedával, protože by to pro něj znamenalo pro stejný výkon použít aspoň dvakrát větší a těžší motorek :) Jako u něčeho delaneho pro sotva několikaminutový provoz (třeba hobby stojanova vrtačka s tepelnou ochrannou) bych si úsporu vrtulky dokázat představil, ale zrovna u trvale běžící filtrace těžko. Leda v kombinaci s nějakým vodním chlazením, kde by výrobce měl dobře spočteno, že díky lepšímu chlazení může na úkor nižší účinnosti zmenšit motorek a přitom se chlubit vyšším příkonem:)

Inkriminované čerpadlo nepoznám. Niektoré iné typy bazénových čerpadiel ale používajú ten istý motor a zmena je len v hydraulickej časti - výkon majú odstupňovaný pomocou veľkosti obežného kola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]