Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce s pokosovou pilou

Od: zacatecnik odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

prosím rádce o pomoc. Chci si koupit levnou, jednoduchou pokosouvou pilu na řezání polínek. Především se jedná o větve odřezané ze stromů.

Většina pil má průřez 6-7 cm. A teď následuje "dementní" dotaz. Když bude mít polínko větší tloušťku než je těch cca 7 cm, umožní mi to prořez je jen z časti, polínko otočím a dořežu zbytek? Nebo mi rozsah té pily vůbec neumožní tam tlustší polinko zastrčit?

Předpokládám, že mi bude stačit pila z těch nejlevnějších, protože k jinému účelu ji používat nehodlám.

Děkuji za objasnění.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ale to záleží na konstrukci pily, kterou si koupíš.

Viděl jsem při práci s pokosovou pilou, že chlap prořezával napřed 1/3 tloušky (výšky), pak 2/3 a nekonec 3/3.

U řezání větví pokosovou pilou je nebezpečí, že se ti poleno roztočí, protože nemá žádnou placatou dosedací/opěrnou plochu. Takže budeš muset poleno/větev pořádně držet.

A u pokosové pily se udává hloubka prořezu, což je hloubka, kdy se kryt motoru opře o řezané dřevo a víc z horní strany neuřízneš. Otočením větve to sice prořízneš, ale jestli to bude bezpečná práce? to musíš posoudit sám.

abdul
hodnocení

1x

Myslíte stolní pilu. Dá se to řezat tou malou postupně do průměru ale je to o hubu. Pořiďte si kolíbkovou pilu dá se třeba v hecht za 5-6tisíc. Je to přímo pro tento účel a myslím že za tu cenu se vyplatí, protože máte pak o dost menší pravděpodobnost že zkončíte jako tříprtsťák ...

asd1

NE.

Myslí pokosovku, pokud teda víš co to je...

abdul

Nenápadně jsem se snažil podsrčit že na to je lepší stolní pila. Vy ste este nikdy nedostal nafackováno pokosovou pilou co? Větve řezat pokosovkou to bych si netroufnul ani já ...

Na řezání větví je jak pokosovka, tak nějaká stolní pila o hubu.

hodnocení

1x
Pokosovkou také řežu palivo. Průměr je dán jednak průměrem kotouče a také umístěním motoru. Řezání s pokosovkou než s cirgulou a kolibkou je pohodlnější a méně namáhavější, protože pila je lehká a postavite ji na stůl tak vysoký aby se člověk nemusel hrbit. Větší polínko jde říznout nadvakrát. Při řezání paliva se budou zuby tvrdokovu tupit, na navroušeni jsem si pořidil speciální kotouč do stolni brusky za pár stovek, pro řezání paliva nejsou přesné úhly broušení tak důležité hlavně když je ostrý zub.
zacatecnik
Díky všem za odpovědi. Mám představu,že to bude fungovat tak, jak popisujete. Nehodlám řezat fůru dřeva, ale jen silnější zbytky větví po ořezu ovocných stromů. Proto si myslím,že k tomu je pokosovka dostačující.

km
hodnocení

0x

proč řezat polínka/větvě pokosovkou?

km

chápu, pokud není jiný stroj po ruce. ale když se má kupovat nový stroj, koupil bych takový, který je k tomu účelu navržený.

hodnocení

0x

Tedy z nouze jsem dělil na pokosovce plastové tyče do průměru 80-100 mm, právě metodou "prořízni co jde a otoč" a to nějakých 10 let a bez úrazu. Ale jsou věci, do kterých bych se rozhodně nepouštěl. Řezat větev, tedy nehomogenní materiál nepravidelného tvaru na pokosovce, je jedna z nich. Mmch. české zdravotnictví už není to, co bývalo. Zapomeňte na chirurgickou ambulanci s čekací dobou 1-2 hodiny. Ty houfně mizí a nahrazují je urgentní příjmy, kde si počkáte na ošetření tak 3-5 hodin. Tak si s sebou vemte nějakou knížku, poněvadž jinak tam budete koukat v lepším případě do zdi.

asd1

Stačí mít to opřený o zadní kolmý doraz a aby řezaný místo neviselo ve vzduchu ale leželo na podložce a nic tě neprofackuje ;)

Ale po jednom polínku to bude voser na celý odpoledne..

Všechny moje pracovní úrazy začínaly tím, že nebylo po ruce vhodné nářadí a improvizovalo se, naštěstí šlo vždycky maximálně o dva stehy, takže pohoda. Mmch u zmíněného řezání tyčí na pokosovce u nás zvládli borci ohnout kotouč a to už je dost silný kafe.Jak píšu, Řezal jsem dvoumetrový tyče a sám, ale radit někomu jak řezat na pokosovce dlouhý šišatý zahnutý cosi fakt nebudu. Ze stejnýho důvodu, jako někdy odmítají radit místní dráteníci.

asd1
hodnocení

0x

Naříznout z jedný strany, otočit a doříznout - dá se.

Na větve mám mačetu Fiskar, tou oholim drobný větvičky který jdou do štěpkovače nebo uschnout a na táborák. Pak velký převodový nůžky Fiskars, ty vezmou 5 cm i tvrdý dřevo, tim vyštípu co jde, a nakonec "třínohá" koza s dlouhýma ramenama kam jde naskládat celá otep větví a to vezmu řetězovkou (ramena na délku lišty aby se dosáhlo až na konec)m několik dlouhých řezů - to je řádově rychlejší než to řezat po jednom polínku. Slabý lehký větve který by skákaly si stáhnu gumicukem.

ttt
hodnocení

0x

trochu dreva jsem rezal maflem. Ale mafl jsem udrzel v ruce a vetve jsem si pridrzoval nohou a rezal maflem. Ten se dal udrzet i kdyz se sevrelo drevo.

Pokosovou pilu si nedokazu predstavit na vetve. Drzet levou rukou a doufat, ze se to pri rezu nezkrouti a ruce mi nevjedou do pily?

V dnesni dobe nabidek akupilek malych, strednich a velkych se mi to jevi jako nesmysl. Na jake mnozstvi to ma byt?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]