Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vysvětli, že nezateplené stěny=plíseň v rozích

Od: bobb odpovědí: 15 změna:
Tvárnice Porotherm . Fasáda bez zateplení. V rozích, třeba za gaučem je dole plíseň. Stěny jsou v rozích v zimě studené.
Dá se předejít plísním, studeným stěnám zateplením fasády? Neni možný mít všude odtažený nábytek 50 cm od zdí.
Jak tohle vysvětlit někomu kdo to nechápe

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

3x

To pochopí každý, kdo to chápat chce, ale když to někdo chápat nechce, tak mu to vysvětlit nejde.

Jde tomu předjít zateplením, topením na vyšší teplotu a zvýšeným prouděním vzduchu a větráním. Plíseň vzniká tam, kde je relativně teplo, vlhko a vzduch neproudí. Jedno z toho musíte narušit. Vlhkost snížíte větráním, topením na vyšší teplotu (bavíme se o relativní vlhkosti), zateplením (tím se zvýší povrchová teplota stěny). Více topit se může zdát kontraproduktivní, ale zde jde o to, že vyšší teplota = nižší relativní vlhkost. Plísně také nemají rády proudění, takže stačí malý PC ventilátor, foukat s ním do rohu a tím se jednak zvýší povrchová teplota stěny (lepší sdílení tepla) a jednak proudění omezí plíseň. Základem všeho ale je VĚTRAT! A vykašlete se už konečně na nárazové větrání, které se všude propaguje, to je nesmysl. Nárazově větrat má smysl, když připálíte guláš, ale hygienickou výměnu tím nedocílíte, to byste museli nárazově větrat každou hodinu.

hodnocení

3x

Jak tohle vysvětlit někomu kdo to nechápe***to jim nevysvěltíte, je to zbytečná námaha.

kkk
Já zase nechápu proč všude píšete několik hvězdiček.Pokusíte se to vysvětlit co to má za učel?snad to pochopím.
Děkuji

Já zase nechápu proč všude píšete několik hvězdiček***už to chápete?

Zkopíruji dotaz, místo uvozovek dám na konec hvezdičky, označím tučně a pak odpovím. Je to pro mne rychlejsší, nežli dávat uvozovky na začátek i konec.

Dříve jsem taky nechápal, proč má některý poradce mnoho nicků.

A proč mají tedy někteří poradci mnoho nicků?

tomkk, to netuším, jen vím, že mnozí jich mají i desítky.

2024
hodnocení

2x

Ano, dá se předejít plísním zateplením (ale i jinak).

Jak vysvětlit někomu kdo nechápe...No půjčit mu někde knihu o stavební fyzice a o volných večerech si ji může číst místo Blesku.

krtek6

nepotřebuješ žádnou knihu o fyzice... stačí ti sklenice nebo láhev něčeho v čem je studné vychlazené pití, které postavíš před toho dotyčného...to se začne teplem rosit a generovat vodu...a to přesně se děje s tou zdí...a když tu sklinku postavíš např na dřevěný stolek a necháš to tam bez podložky...udělá ti to flek na tom stolku...jestli takový demonstativní příklad dotyčný nepochopí...pak je debil:)

2024

Já nepotřebuji knihu.

Ale člověk co to nechápe, ten na fyzice chyběl a doplnit si vzdělání, to nikdy není na škodu.

km
hodnocení

2x

1/ zateplením: myslím si že ano
2/ vysvětlit: odkaz na článek, kde tuto problematiku a její řešení vysvětlují

0rion
hodnocení

0x

nezateplené stěny = plíseň v rozích
Tohle samozřejmě neplatí vždy a všude, musí být splněny i další podmínky. Zateplení fasády ale tyhle problémy většinou navždy vyřeší. Prozatím lze na problematická místa použít profesionální přípravek proti plísním, houbám, řasám a mechům, například Detastop koncentrát. Plíseň by měla dát pokoj minimálně po 2 roky.

já jenom...sousedka si nechala zateplit barák a jak přiznala po několika letech -válčí s plísní-ne všude ale dost jí to štve...kolega se živil zateplováním barákú-pracoval i v zahraničí a tvrdí že to na baráku nechce-proč-několikrát se učastnil demontáže těch polystyrénových tabulí ze zateplených baráků-prostě si je objednali a oni to z nějakého důvodu sundávali...no a jak říkal všude ty panaly zespod -ta strana co byla na domě-plesnivé,černé...ten barák zabalíte/uteplíte a pak to nemůže dýchat ...tak nějaké otevření oken moc nepomúže a ta plíseň se objeví...

makk

Ano "zabalíte, uteplíte..." o to při zateplení jde, to je správně, ale je třeba si uvědomit, že to bývalé větrání infiltrací je potom třeba něčím nahradit. Zateplením a výměnu oken snížíte infiltraci minimálně desetinásobně, spíš i víc. A odsud pramení ten 1000x omýlaný mýtus o nárazovém větrání. Před 50 lety nebylo vůbec nutné větrat a okno se otevřelo pouze pro vyvětrání smradu, nikoliv pro hygienickou výměnu (CO2 a vlhko). A zde mělo význam větrat nárazově. A stovky rádobyodborníků (většinou to jsou prodejci oken a pod.) stále nesmyslně doporučují nárazové větrání. Ale ono je třeba nahradit tu infiltraci a to nárazovým větráním neuděláte. Kdo nechce chápat, ať si koupí CO2 detektor (kvalitní, který skutečně ukazuje) a sám uvidí, že po nárazovém vyvětrání má za cca hodinu opět 1000ppm CO2 a musí větrat znovu. Buď mi věřte nebo si shnijte v plísni.

kornel, podobné jsem četl již před desítky let, že někdo povídal, že to ten druhý musel sundat izolaci. Ale v reálu jsem za roky ve stavebnictví nic takového osobně nepoznal.

To, že někdo zateplí špatně, nebo nevhodně, je klidně možné, ale není to příčina zateplení ale vady díla.

0rion

Houby, tedy i plísně, vyžadují k životu 3 věci, potravu, vodu a kyslík. Pokud něco z toho nemají, tak se tam nevyskytují. Moderní stavební materiály obsahují spoustu různých aditiv, organické chemické látky, které buď samy o sobě nebo při rozkladných procesech můžou posloužit jako potrava pro houby. Když je zeď vybílena vápnem, plíseň tam není, nemá tam z čeho žít, pokoj vymalovaný moderní barvou má v sobě spoustu akrylátu a ten může za jistých podmínek vytvořit živnou půdu pro plísně. Dále je třeba si uvědomit, že lidskou činností se do vzduchu dostávají organické látky, které se obsorbují ve zdech a poslouží jako potrava pro plísně. Kdo má z jakéhokoli důvodu problém s plísní, nejrychlejší řešení je otrávit ji potravu vhodným chemickým přípravkem, následně je třeba řešit důvod, proč se tam houbám daří. Zateplení domu to na 99% nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]