Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nebezpečná barva?

Od: karla® odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, nedávno jsem si koupila na fb bazaru krásnou starou skříň. Doma jsem si všimla, že je na některých místech natřená fialovou barvou. Vzhledově mi moc nevadí, jen jsem se chtěla zeptat, zda nemůže být nebezpečná (olověná, …). Protože moc nevím proč tam je. Neví někdo něco? Děkuji
Nebezpečná barva?
Nebezpečná barva? #2
Nebezpečná barva? #3

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

4x

1/ žádnou fialovou na fotkách nevidím
2/ možná ochrana proti červotoči, ale nevím, jen hádám

hodnocení

4x
Oko mé, žádnou fialovou barvu nevidí.
Je to mořený, takže se mohlo lehce stát, že je někde mořidla více. Ale to ničemu nevadí, ono to je stejně navrch přelakovaný lakem. Nejspíše dvě vrstvy.
Olovo v tom určitě nebude.

pavel
hodnocení

0x

Napadá mě : nějaká restaurátosrká barva? Zda je jedovatá nevím, ale našel jsem že taková barva se používá.

hodnocení

0x

Moje křišťálová koule má poruchu, takže kdo a proč to někdo natřel ví jen pachatel nátěrul. Ale pravděpodobnost, že by to snad mohlo být nebezpečné je prakticky nulová. Jestli ale máte pochybnosti, můžete skříň kompletně obrousit a znovu natřít nějakou rádoby "ekologickou" barvou. Ovšem to Vás přijde dráž, než ta skříň.

Jo a olověná barva (suříková) je jasně oranžová a neprůhledná, takže ta to určitě není.

0rion
hodnocení

0x

Do laků se žádné pigmenty nedávají, tudíž by tam nemělo být nic jedovatého. Barvy na bázi olova jsou buď žluté nebo oranžovo-červené (a neprůsvitné). Ta místa s fialovým odstínem bude podle mě lak v silné vrstvě, který takto láme světlo, případně se možná něco z mořidla rozpustilo v laku, fialový pigment tam nebude, nedávalo by to smysl. Se skříní nic nedělejte, je krásná tak jak je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]