Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vratná kauce - neoprávněné užití

Od: mallorn1* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám dotaz ohledně vratné kauce. Mám pocit, že majitelka chce kauci neoprávněne použít.

Jedná se o toto:

Celou dobu jsem řádně platil nájem včetně služeb. Vratná kauce činila dva nájmy včetně služeb. Ve smluvě je nájemné a služby (s rozčleněním) zvlášť.

30.6.2010 jsem řádně předal byt a mám na to předávaci protokol, kde jsou popsány stavy elektorměrů, vodoměrů a také je tu text: stavy bytu: bežné užívání - ano (zakroužkováno) a byt uklizen - ano

Dnes jsem dostal ale dopis, kdy mi majitelka nebo její správce po dvou týdnech po předání píše, že z kauce odečtou opravu rozbitého okna. O tom ale v předávacím protokolu nebyla žádná zmínka. A správce píše, že jsem se majitelce opomněl zmínit. Má ma to vůbe nárok, i kdyby bylo rozbité? Jde mi o princip, protože ona mi dala vše sežrat i s chlupama.

Do bytu jem dost investoval, vše mám nafocené, jak byt vypadal při nastěhování a jak jsem vše pak opravil. Ale z důvodu nepřiměřeného chování majitelky jsem odešel.

Dále mi poslala vyčtování za vodu, eletriku a topení. Souhlasím s vodou, i když nerad (vyúčtování je totož prapodivné) a s elektrikou taky. Nesouhlasím s topením, to je už vůbec divné.

Píše, že nedoplatek za topení, asi nějaky hypotetický bude od kauce odečten a zatímne ponechán na účtu majitelky a řešen v lednu 2011. To se mi ale velmi nelíbí, protože já odcházím dnes a nemám zájem dolpácet na to, že tuto zimu v domě třeba hodně protopí.

Otázka tedy zní:

1) má majitelka nárok mi cokoliv strhávat z kauce, když predávací protokol neobsahuje žádné závady? (i kdyby v bytě byly? nyní jem nařčen, je jen při předání bytu něco nenahlásil)

2) může si takto ponechat část kauce, když řádné vyúčtování bude až vlednu 2011? Nemělo by to býti tak, že teď mi vráti kauci a já pak doplatím to co se vypočte. Nebo bych musel dostat vyčtování teď?

Co radíte

Díky, Adam

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Obávám se s klasikem, že "possessores sunt potiores, licet nullum ius habeant" (držitelé jsou v silnějším postavení, i když nemají žádné právo).

hodnocení

0x

Vratná kauce musí být zmíněna v nájemní smlouvě. Standardně u ní bývá i to, na co ji pronajímatel může použít. Je celkem běžné, že se z kauce strhávají různé nedoplatky. Taky je běžné, že při zvelebování bytu vám může poměrnou část nájmu odpustit, ale není to povinnost. Naopak uvedení do původního stavu malováním a čištění celého bytu není zvelebení, v tom jsme snad "zajedno". Rozbité okno _ tomu nějak nerozumím, bylo rozbité při předávání nebo ne? Jakým způsobem se bude vypočítavat topení. Předem (teď už spíše zpětně) se domluvte z jakých hodnot chce pronajímatelka vycházet. Lze přece udělat nejaký odečet k určitému datu, tak je zbytečné čekat na vyučtování na fakturu od dodavatele. Vrácení celé kauce a následné zpětné doplacení za teplo, to by bylo od pronajímatelky trochu naivní, ne?

Je ve Vašem zájmu, se ní domluvit na KONEČNÉ vratné kauci, jinak se možná kauce ani nedočkáte.

mallorn1*
hodnocení

Zdravím,

asi jsem to špatně napsal. Paní tvrdí, že okno bylo rozbité, já tvrdím že ne. Byt si při předání procházela a mám sepsaný předávací protokol, že vše bylo v pořádku. Proto jsem psal, že i kdyby rozbité bylo a ona si to přebírala a nevšimla si toho, že i tak by to nebyla už moje starost, myslím. Když na to je papír. Není jak bych dokázal, že to tak nebylo. Nemám jak. To vše ni napsala až 14 dnů po mém odchodu.

Jedno okno už mi tam samo od sebe prasklo, myslím že stářím skel, je to dost staré. Jednou ráno to prostě udělalo takové "cink" a sklo prasklo.

Uvedení do původního stavu je v pořádku, o to se ani v nejmenším nepřu, myslím že zhodnocení, které jsem jí tam provedl, bylo značné. To je holt zkušenost pro přístě.

No o to vyúčtování mi jde. Když není konečné, tak mi přesi nemůže zadržovat peníz na jakousi jistinu, ze zákona to má povinnost přeci vrátit. To by musela leda provést řádné vyúčtování. CHtěl bych to totiž celé uzavřít a mít od toho klid a nestrachovat se, kolik tam v tom domě protopí a jak mi to osolí. Teď se tam ke všemu nastěhovali takoví nepřizpůsobyví...

Jen její správce vychází z jakéhosi předpokladu, kolik vše na náledující topnou sezonu bude stát. Oni totiž vyúčtování po skončení topné sezony neudělali, teprve až teď.

Topí se tam bohužel uhlím, takže odhadnout, kolik uhlí zbylo z celkove pořízeného, dost dobře nejde. Nevím co s tím.

Můžetete ji pohrozit žalobou za "neoprávněné obohacování" nebo jak se to jmenuje. Právně je to určitě napadnutelné, ale výdaje na za advokáta a soudní výlohy by asi byly nepřiměřené zisku. Podáte-li žalobu, paní pronajímatelce přijde soudní obsílka a jestli je trochu zapomětlivá (ve lhůtě musí podat odpor), tak máte peníze rychle zpět. V opačném případě může dojít ještě k mimosoudnímu vyrovnání, což by pro ni bylo méně bolestivé. Vy pro vyjednávání dohody asi budete muset zaplatit člověka alespoň trochu znalého v občanském zákoníku.
Upozorňuji, že sám nejsem právník, a čerpám jen ze zkušeností. Třeba se tady ozve i nějaký právník.

Hodně zdaru. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]