Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Utopená nová přípojka kanalizace

Od: sachta odpovědí: 13 změna:

tak nám dělala fa Strabag gravitační kanalizaci...vč. přípojky na hranici pozemku. Přípojkovou cca průměr 300mm šachtu nejen, že nedali na místo, kde jsem jim ukázal, ale o metr dále už na můj pozemek a v těsné blízkosti masivního betonového plotu a základu..., ale milou EU dotační přípojku dali i o 30-40cm hlouběji než jsem chtěl a k tomu tzv. utopili pod terén minimálně 10-15cm vrchní poklop, terén je travní porost, proto na to takto dlabali...je to snad takto správně podle nějaké nové EU normy!?! Kdybych jim neukázal, kde mají odbočku (nainstalovanou armaturu s odbočkou při budování hlavního řádu asi měsíc nazpět) k přípojce z hlavního řádu, kopali o cca 1,5 metru jinde...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

3x
Ano, není to dobře.
Ale prodloužení šachty na požadovanou niveletu není zase tak velký problém.
S tímto opravdu EU (jakkoliv se jí nechci zastávat) nemá nic společného, to je prostě prasárna české firmy, či konkrétního člověka.

2024
hodnocení

1x

Takže fotografie nemáme, zaměřený výkres také ne...a z vašeho popisu jsou jen patrné domněnky a vaše úvahy, kde plivete na všechny strany (snad Vám jen chybí "zamontovat" do toho ještě Ukrajinu).

Tak si tedy holt zaplaťte někoho, kdo tomu rozumí a dojde se podívat na místo, sežene si všechny potřebné náležitosti a posoudí to z odborné stránky věci.

Rozhodně na veřejné kanalizaci není "téčko" (neb se nesmí používat -a mimo to by to musela být odbočka 250/150/87°) nýbrž odbočka DN250/150/45°, která se standardně používá.

Prodloužit šachtu o 30-40cm není problém ani pro laika.

Pokud je u Vás něco špatně, reklamujte to. Reklamovat ale musíte u firmy která stavbu provádí (případně ne Vy, ale objednatel resp.investor této akce). Tady Vám vaše nářky nebudou nic platné.

hodnocení

0x

Norma hovori len o minimalnej hlbke ulozenia a krizovani inych vedeni (elektro / plyn / optika ...) , hlbsie to ist moze. Umiestnenie sachty sa riadi projektom, nie vasim prianim. Nastavit vysku poklopu na definitivny teren je jednoduche, staci vlozit dalsi kus 300mm potrubia a dorezat.

sachta
hodnocení

Přípojkovou armaturu "Téčko" na hlavní řád dali dle mého přání, jinak bych se na tu jejich kanalizaci odmítl napojit. Na umístění přípojkové šachty se mě sami ptali...! Přípojková šachta je z silně vroubkované trubky (vzor "el. husí krk") nějak nechápu jak se bude prodloužení funkčně napojovat než pouhým prasáckým přiložením se vzniklou spárou na vnikání deštové vody a hlíny...leda že pasuje dovnitř vložením těsně hladká trubka cca 300mm-nevím.

hodnocení

0x

Nějak nechápu jak mohli přípojku utopit o 40 cm - musí být zaústěná do páteřní kanalizace . Jestli tady díky spádu nezačíná celý problém - hloubka zaústění,hloubka pod základem.

sachta
hodnocení

Spodkem šachty to není do hloubky 100 ale 140cm, chtěl jsem 100 na což se mě sami i ptali. Utopili ji vrchem pod terén cca 15cm...

jasně .Ale dno šachty musí být osazené tak,aby spádově vycházela další část kanalizace.

sachta
hodnocení

Páteřní hlavní svodová trasa je podstatně, podstatně hlouběji, odhaduji 2,5M a více...

Jsou nějaké doporučené spády .Moc velký spád může taky způsobot ucpání kanalizace. Zřejmě si šachtu připravili na "domuvenou " hloubku + rezerva a pak zjistili že to musí víc utopit právě kvůli spádu .Další možnost že to dělala skupina česky nehovořících pracovníků

sachta
hodnocení

Hlavní páteřní uliční řád je 250mm, moje učastnická trubka bude 150mm, přípojku zřejmě zmrvili 250mm, protože jsem zaslechl jak se durdila druhá parta, co dělala přípojky, že nedali 1. parta na řád téčko s redukcí na přípojku 150mm. Všechno byli moravané, ale jak známo kam až to demokraturní režim dopracoval, v umírajícím stavebnictví jako zaměstnanci pracují nemnozí tuzemci, za ty podmínky a platy...jinak jim tedy hlavní řád hloubit, instalovat šel jedna básen, s minimálními omezením pro auta usedlíků, to všechna čest.

jir
hodnocení

0x
Té vroubkované trubce se říká korugované potrubí. Na napojení na hladkou trubku existuje přechodka. Před lety nám dělali kanalizaci, korugovanou trubku ukončili na hranici pozemku a šachtu a dopojení jsme si museli udělat sami.
sachta
hodnocení

No za 65 milionů za dvě ulice kanalizace je šachtička již v ceně...

asd1
hodnocení

0x
Dekl 10cm pod travnikem bych radši než nahoře.. staci zaměřit a poznamenat si kde je, nesazet k nemu stromy.. V případě potřeby rypnout drn pak není problém.. Lepší než aby furt svítil dekl uprostřed trávníku..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]