Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pokračuji v řešení elektroinstalace: koupelna, výška stropu 2,3 m, sprchový kout typu walk-in. Ve sprchovém koutě bude přisazené stropní svítidlo (na stejném okruhu jako zbylá svítidla v celé koupelně, všechna ta svítidla by měla být stejná) na sdk podhledu a ve stropě bude také ventilátor. Mohu vybírat svítidla i ventilátor na 230 V když dodržím krytí IP44. Dá se to považovat za bezpečné? Zóny jsem prostudoval a pokud se nepletu, vyhovovalo by to normě. Děkuji.
Pokud jste studoval normy, tak ve sprchovém koutě nesmí být svítidlo na 230V, ale na 12V a IPx5! Zvláště, pokud bude se závěsem nebo dveřmi ze skla a to se nedá ošetřit ani dobudoucna, že to tam nějaká paní doplní, tak potom to IP44 odejde na vlhkost krom toho, že to bude vyhazovat chránič.
Zóna 0: Pro použití přímo do vany, či sprchy potřebujete ventilátory/svítidla s krytím alespoň IPX7 a napájené malým napětím (12V).
Zóna 1: V prostorách na zdi nad vanou do výšky 225 cm od podlahy, či podobně na zdi sprchy, potřebujete krytí alespoň IPX5 a napájené malým napětím (12V).
Zóna 2: Svítidla s IP44 a více jsou zapotřebí do Zóny 2, t.j. 60 cm od vany nebo sprchy do kterékoli strany, ale na zdi nad vanou a sprchou 75cm nad Zónou 1 (75 cm nad 225 cm od podlahy, pokud je strop tak vysoký). To vše za předpokladu, že voda nebude přímo stříkat na svítidlo.
Zóna 3: Mimo Zón 0, 1 a 2 stačí ventilátor nebo svítidlo s krytím IP21.
Jde o bezpečnost a životnost svítidel nebo o hraní na mm a normy?
Já mám v koupelně IP44 v zónách 2 a patice žárovek zrezlé. Světlo neprodukuje teplo, když tam mám LED úsporky. Chrom na talíři světla taky zkorodován. Příště na rekonstrukci hodlám použít IP65 nebo 66, abych už to nemusel do smrti řešit a něco v koupelně opravovat.
Krom toho jste povinnen s normama plnit i proudový chránič na osvětlení.
Pokud Vám padne sprcha na zem a z hadice vytriskne na světlo proud vody, tak bych se ve sprcháči nechtěl tou dobou zdržovat .
IP44 je tak na venkovní světla pod stříškou co přežije nafoukaný drobný deštík. Ale ne 100% vlhkost z koupelny, kde jste nahej.
reagoval jsem na vaše "Pokud jste studoval normy, tak ve sprchovém koutě nesmí být svítidlo na 230V".
ale moc děkuji za názor.
mimochodem, zkoušel jste někdy najít nějaká svítidla, která budou splňovat vaše požadavky (IP65 a 12V)?
Vždy´t to není jediný eshop
pro Vás asi do SDK
Ale i průmyslový design je moderní (a český výrobek navěky )
P.S.: Dočtěte si normu, když dáváte světlo na strop nad sprcháč, tak k 225 musíte přičíst 75cm (jakoby okraj vany i když máte sprcháč)
Případ stropu nad sprchou a vanou:
...ale na zdi nad vanou a sprchou 75cm nad Zónou 1 (75 cm nad 225 cm od podlahy, pokud je strop tak vysoký)
bear: tak já nevím, jestli hovoříme stejným jazykem. píšete "ve sprchovém koutě nesmí být svítidlo na 230V, ale na 12V a IPx5" a pak mi dáte doporučení na 3 svítidla, která jsou na 230 V, můžete mi to vysvětlit? děkuji.
"Případ stropu nad sprchou a vanou: ...ale na zdi nad vanou a sprchou 75cm nad Zónou 1 (75 cm nad 225 cm od podlahy, pokud je strop tak vysoký)" Ano, rozumím, v rozsahu 225–300 cm od podlahy nad sprcháčem je zóna 2 a to znamená: "možnost použít 230 V s IP44 a více". To vše je napsáno v té normě, kterou jste zde sám citoval.
řešil jsem nedávno něco podobného kdy jsem do sprcháče potřeboval dát světlo kvůli obdelníkovému tvaru místnosti, kdy mi to prostě nevycházelo na 1 centrální...Výška stropu 2,40m od podlahy. Našel jsem nakonec úplně čirou náhodou novinku na reklamním panelu v elektro skladu cenově dostupné a hlavně moderní a čučavé světlo EMOS VIXXO...které je plastové, přisazené a má IP65... // @bear doporučuje to samé jak vidím
děkuji, také jsem je už potkal v nějakém obchodě. nicméně je škoda, že nejsou přisazené, ale vestavné
mohu se vás zeptat, jaký je váš názor na 230 V na stropě sprcháče? jestli to chápu správně, nemáte s tím problém za předpokladu užití zařízení s IP vyšším než je 44, je to tak? děkuji.
no s tím vestavné / přisazené...já vlastně sám nevím jak to definovat...když se podíváš na produktové video ,tak ono je to částečně zapuštěné, kde je vlastně v konstrukci stropu (mimo možnost namočení) uložený ten napájecí zdroj a pak to samotné svítidlo trčí ze stropu cca 1-2cm své celkové tloušťky... No můj názor na těch 230V ve sprcháči je asi takový, že jsem tuhle problematiku řešil a hledal normy, zóny a zákony...a vyšlo mi z toho všeho co jsem přečetl a zjisitl, že tohle je legální řešení...asi tak...je to IP65, je to v zońě 2 a je to mimo vodu...takhle to psali aj borci na elekro fórech
taková, co se vyřízně otvor do sdk (nebo jinou podložku) a strčí se do něj, se označují vestavné. ta, co se na podložku namontují bez řezání otvoru jsou přisazené. toto je vestavné. a samotnému mě vrtá hlavou, proč se chlubí tím, jak je to svítidlo tenké, když k tomu stejně je krabice s napájecím zdrojem. já tam bohužel ten napájecí zdroj nestrčím, je tam izolace a parotěs.
díky
aha..no tak to je pak pešek...takový věcí se musí řešit než se to zadělá...já tam měl taky takový určitý špeky, proto jsem to řešil hned za čerstva...kdybych tam neměl rouru od odvětrání tak bych mohl jít klidně ještě se stropem výš...tak pak jak tu radil kolega...jestli není ještě koupelna zaobkládaná...tak tam nainstalovat LED pásky do stěn pod obklady...
"kdybych tam neměl rouru od odvětrání tak bych mohl jít klidně ještě se stropem výš" tady taky přesně tak
koupelna je hotová
elektrika.cz znám, děkuji za odkaz na konkrétní vlákno, projdu ho
každopádně zatím to vypadá, po průzkumu asi na 5 velkých e-shopech se svítidly, že přisazená svítidla na 12 V se vůbec nevyrábějí, takže to asi rozhodne. zkusím ještě hledat 230 V s nějakým lepším krytím a v třídě ochrany 2
@km: je...proto říkám, že elektrikáři a plynaři jsou nejhorší co se norem týče...jeden říká A a druhý B...a nikdy se dva neshodnou...
Pane Krtku, Svatá pravda. Ještě jsem nezažil elektrikáře, který by nenadával na toho elektrikáře, který to dělal před ním. Když se ho zeptám, co budou elektrikáři říkat o něm, tak sdělí: "no co by říkali, které prase to dělalo"
Přeji krásný víkend a teplou vodu v bazénu.
a máme normy, které si každý vykládá jinak a to i přesto, že součástí těch norem jsou přesné výkresy zón, přesné označení pro krytí a třídy ochrany a pak někteří tvrdí, že i když to prokazatelně spadá do nějaké zóny, s nějakým krytím, tak že to tak není, protože to je stále malá ochrana... a nakonec člověk zjistí, že ty normy nejsou závazné... tvl... 21. století
Podívej kdyby ti ta světla prodával vyučený prodavač v oboru elektro, vysvětlil by ti že do světla na 230V nesmíš dat větší napětí ale menší klidně. Takže světlo na 230V klidně připojíš na 12V a použiješ odpovídající žárovku nebo LEDku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.