Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přetažení plynovéhom kohoutu

Od: aloisb® odpovědí: 11 změna:

Člověk dělá chyby. Byl jsem rozespalý a bylo to před odjezdem z chalupy, kdy vždy zavírám kulový kohout před plynovým kotlem. Nějak jsem si neuvědomil, že je kohout zavřený a chtěl jsem s ním otočit doprava. Nešlo to a tak jsem vzal siky a křidélka kulového kohoutu jsem otočil. Pravděpodobně se tam ustřihla nějaká zarážka, která umožňovala otáčení kuželky o 90 stupňů. Nyní se kuželka točí kolem dokola. Zdá se, že těsnost kohoutu neutrpěla. Mohu kohout ponechat v provozu nebo bych ho měl vyměnit?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x

Dorazy jsou zvenku na páce a tělese, nejspíš bude jen vyhlý ten na páce, pokud nejsi lama tak stačí ohnout zpátky, vebo vem kohout a z něj to přehoď, příp. vyměň selej.

Těsnost = omydli to mýdlovou vodou jestli opravdu těsní.

Plynový kulový ko/...

hodnocení

Díky moc za zaslané obrázky. Podle nich se ustřihla jen zarážka na křidélku kohoutu, takže na funkci kohoutu to nebude mít vliv.

asd1

Toho motýla sundej a sklepni to zpátky, na nějaký kulatině.. Pokud je ulomená tak bych tam dal novýho motýla abys zavíral na doraz a ne jen podle polohy.. Už ti to po ránu nemyslí tak to je potřeba blbovzdorný ;)

hodnocení

2x

To už ale fakt není normální. To se neumíš rozhodnout jestli si kulák necháš vyměnit a nebo jestli ho necháš tak jak je poškozený?

Jak my máme tušit cos tam všechno ulámal?

Když sis kulák zničil, tak si objednej plynaře/topenáře a domluv si s ním výměnu. To aby sis pamatoval, co takový zničený kulák stojí.

A co já vím, tak jsou všechny kuláky konstruované tak, že když je páka napříč tělesu kuláku, tak je kulák zavřený a není třeba ho zavírat ještě víc. Když je páka podél tělesa kuláku, tak je kulák otevřený.

hodnocení

Podle fotografie kohoutu došlo k ustřižení zarážky umístěné vně na ovládacím křídle, takže na funkci kohoutu to nebude mít vliv.

@colombo Vy nejste normální, jak koukám. Co vám je do toho jestli se umí nebo neumí rozhodnout? Ptá se na otázku, tak odpovídejte, od toho tady jste. Netušíte o čem je řeč? Poproste o fotku. Nerozumíte tomu? Neodpovídejte vůbec.

Kolik ostatních lidí potřebovalo víc informací? Nikdo co.. Já spíš fakt nechápu vaše jednání.*bzum* Hnusnej umí bejt každej, ale poradit umí málokdo.

Je hezký že víte jak jsou všechny kuláky konstruované, ale to že může jít o banální věc, u které se nemusí měnit celej kohout o tom asi nevíte nic co ;)

A samozřejmě vám každej plynař poděkuje když ho zavoláte na takovou prkotinu jako výměnu / opravu kličky u ventilu.. Máme dost závažnějších případů než je toto..

hodnocení

0x
Treba je jen ulomeny vystupek na pace, ne na ventilu. Ta jde vymenit. Je to plyn, takze kvuli bezpecnosti nejlepe vymenit, opravit.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, je to potřeba prohlédnout a opravit. Pokud to byl mosazný "kuželák", tak patrně se odlomil omezovací nálitek-nutná kompletní výměna. Pokud "kulák", tak plyn páka je deformována(pákový typ) , nebo se "vyžvýkla" v osazení (motýl typ)-možno nahradit + otestovat těsnost.Na plyn nikdy Siko kleště, musí jít lehce zavřít a otevřít,jinak opět výměna!

hodnocení

0x

Aneb když to nejde silou, půjde to větší silou *zed*. Jenže i tohle úsloví má svoje meze.

Na funkci ventylu to mít vliv nebude a pokud se spokojíte s tím, že "uzavřenost" kohoutu poznáte jen podle polohy křidélek, nehrozí vůbec nic. Přesto by bylo vhodné křidélka vyměnit (pokud je sasmostatně seženete).

hodnocení

Díky za nejlepší odpověď. Poloha křidélek je pro polohy otevřeno- uzavřeno jasná.

trtr
To je sice pravda, ale o tom "poškození" víte jen Vy,...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]