Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvonek do rozvaděče

Od: km odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,
chci zvonek do rozvaděče na DIN lištu a vybírám. Zajímalo by mě, jaký je rozdíl mezi 230 V (cena 600 Kč) a 8–12 V (350 Kč). Pokud vezmu 8–12 V, musím k němu zvlášť koupit trafo do rozvaděče? Od těchto zvonků k tlačítku povede jaké napětí?

A pak mě zajímá, jakou máte s těmito zvonky zkušenost. Jaký mají zvuk (našel jsem, že se prodávají bzučáky a zvonky) a jestli jsou dostatečně slyšet ze zavřeného rozvaděče (mám plechový).

Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Panelak alebo rodinny dom?

km
17.06.25 12:27
hodnocení

rd

Kvoli bezpecnosti jednoznacne trafo (1 - 2 moduly na din liste) a 8 - 12V zvoncek. Dat tam 230V znamena nebezpecne napatie na vodicoch a tlacitku, museli by ste to tahat CYKY, kym na 12V staci dat zvoncekovu dvojlinku alebo nieco podobne.

Uvazte aj datovy kabel , kvoli videotelefonu, ako rezervu do buducnosti.

km
hodnocení

to dává smysl. ale elektrikář mi řekl, že je zvyklý dávat 230. když jsem se ho ptal, jestli tedy poteče 230 k plotu, řekl že ne a pak myslím něco o nuláku... tak jsem z toho jelen...

k plotu mám myslím CYKY-O 3× 1,5 v chráničce, kterou případně jde protáhnout ještě daťák.

Urcite by som neriskoval 230V na tlacitku kdesi na dazdi, najma ked tam nebude chranic. Ten CYKY v pohode vyuzijete na 12V zvoncek, bude aspon maly ubytok napatia a naozaj tam dajte ten datovy kabel, aspon CAT 5, mozno rovno aj dva, mozete casom instalovat este dalsiu bezpecnostnu kameru kdesi na plot a podobne.

km
hodnocení

když pořídím tento zvonek, musím k němu zvlášť koupit také trafo?
se.com/...

když koupím tento, trafo nepotřebuji, ale k tlačítku na plotě půjde 230 V?
se.com/...

Díky

Tlačítka na 220 (dnes 230V AC) jsou běžná, dokonce i se signální doutnavkou. Dávají se do krabice.

Venkovní tlačítko (bez signálky) viz zde.

Udělal by to tak aby spínal u plotu nulu, pak bude tlačítko bez napětí, když bude rozepnute. Doma ale jedu taky na 12v, ono už je to ve většině případů jen ovládací a zvonek se krmí zvlášť. Gong je třeba na dvě tužkové baterie.

I když bude tlačítko v nule (= na jednom jeho pólu bude nula), pak na druhém pólu bude fázové napětí přes vinutí zvonku.

P.S.

Samozřejmě kabelovou průchodku u venkovního tlačítka bych dal dospodu, ne shora, aby do ní pršelo.

Je dobré nad celé to tlačítko dát alespoň stříšku proti dešti.

Pest: a není to jedno? Když na "přívodu" do tlačítka bude pro spínání nula, na "vývodu" stejně bude v klidu fáze, i když relativně měkká průchodem skrz zvonek. Jen během zvonění to bude na nule.

Když je instalace správně udělaná, tak je úplně jedno jaké napětí je v tlačítku., pokud je tlačítko pro to dané napětí schválené.

hodnocení

2x

Já mám zkušenost, že jsem ho párkrát montoval do plastového rozvaděče a ten byl z pohledu zvonění na nevhodném místě a při zavřených dvířkách nebyl dobře slyšet... Tedy bych tento problém zvážil...

km
hodnocení

na nevhodném místě rozvaděč a nebo modul v rozvaděči? děkuji

každopádně já to mám jako takovou možnost, která když nebude fungovat dobře, tak pak mám po domě do obou pater do předsíní ještě kabel

hodnocení

0x
A není jednodušší bezdrátový zvonek? Já bych teda 230 V k brance netahal. Vůbec nic bych tam netahal.
hujer

souhlas. Před 15 lety jsem koupil u Vietnamce za 200,- Kč bezdr zvonek. V tlačítku malá 12V baterie a doma v zásuvce 230V.(přijímač). Šlape stále jak švýcarské hodinky, ale po 10 letech jsem musel vyměnít v tlačítku baterii a vyfoukat bordel od mravenců.

To už je na zvážení každého jednotlivce. Osobně nechci nic, co je trvale v zásuvce a odebírá byť miliwatty - ono se takových nahromadí pak doma nejméně tucet.

Kromě toho je tlačítko bezdrátového zvonku hnusné. Také nikdy nemáte zaručeno, že někde vedle nebude něco na stejném kanále.

Cokoli "drátové", pokud je to možné, je vždy spolehlivější, než bezdrátové. Odpadá tím jedna z možných poruch.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]