Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou hadici/trubku použít

Od: jjk® odpovědí: 8 změna:

dobrý den,

3 roky mám ve studni ponorné čerpadlo EASY E-DEEP 900W, 4bary tlak, ponořené do 10m, použil jsem plochou modrou hadici FITT HI-FLAT na tlak do 30 barů kvůli flexibilitě při montáži, loni jsem musel čerpadlo vytáhnout kvůli díře v hadici nad čerpadlem, teď koukám že mi z ní pod poklopem tryská voda, takže další díry, zkrátka je čas na výměnu...

snažím se poučit z příspěvků, ale nedaří se, někomu stačí PE trubka, někdo doporučuje PPR trubku... mám obavu vytržení hadičníku na čerpadle při zavádění do studny, nevím jak ji nejlépe připojit na hadičník aby to vydrželo, nemáte s tím někdo zkušenosti?

děkuji za podněty

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Standartně se používá PE trubka, vylomení hadičníku se bat nemusíte, čerpadlo dolu stahujete stejně na pomocném nerezovém lanku, nikoliv na samotné trubce ani po kabelech.. PE trubka je flexibilní, takže pokud si ji natáhnete po zahradě, tak při usazování čerpadla se vám ji podaří lehce ohnout.. nejak se neporuší ani neponíčí - je na toto stavěná. Máme za sebou stovky instalací bez jediného problému.

Naopak alternativní PPR trubka na ohýbaní stavěná moc není - ohnout samozřejmě jde, ale pokud jde o nekvalitního výrobce, udělají se mikropraskliny.. např. u FV Plastu bych se toho nebál.

hodnocení

3x

Meter stlpca vody je 0.1 bar, cize 10m je 1 bar, k tomu pripocitajte tlak generovany samotnym cerpadlom a tlakove razy pri ukonceni a zacati cerpania. Cierne tvrde hadice, teda skor rury na vodovod su podla hrubky steny od 6 do 10 bar pri dimenzii 32mm, pozor na lacne s tenkou stenou.

Cerpadlo sa nikdy nespusta zavesene na potrubi, na to sluzi dalsie lanko.

riva
hodnocení

2x

Patří tam PPR trubka. Ale pokud jde jen o 10m a máte obavy o hadičník (plastový?) tak to můžete klidně udělat ze zahradní hadice 3/4.

hodnocení

0x

Já používám na čerpadlech jen PPR trubku, rozměru 1". Jen pokud trubka je na slunci, musí se opatřit krytek, třeba polepit alobalem.

Jak máte hlubokou studnu?

jjk®
hodnocení

hloubka je asi 15M, hladina je v cca 5m... jsme tu 3 roky tak neznám kolísavost spodní vody, pročež jsem čerpadlo umístil do 10M...

ta PPR trubka bude asi nejstabilnější, ale chtěl jsem to dělat sám, čerpadlo budu spouštět zavěšené na závěsu s uchyceným kabelem a k tomu bude 10m trubka, to vypadá, že to sám nezvládnu aby se ta trubka nevylomila, budou potřeba extra ruce, ale co se dá dělat...

PVC hadice by byla nejjednodušší, ale v příspěvcích od ní zrazují...

Když nezvládnete dlouhou trubku, tak tam dejte PPR trubku 4m s nátrubkem. Pak navaříte další trubku, opět s nátrubkem. Tak budete pokračovat, až na potřebnou délku.

A jak to pak dostanete ven? To Vás již asi napadlo.

Přeji jen krásné dny.

hodnocení

0x

Co furt máte s tím hadičníkem?Ten vyšroubujte a dejte tam přechodku ze závitem aquatopshop.cz/... bych to dělal s PE trubek je to rozebíratelné a není potřeba spec. nářadí...

Jakou hadici/trubku použít

hodnocení

0x

Jen námět k zamyšlení: Starou studnu s nautilou a rozvodem z poctivých bezešvých trubek Manesmann jsme po smrti 50 let starého čerpadla předělali na systém současný. Těžké ocelové trubky jsme nahradili PE trubkou, nové čerpadlo zavěsili na silonové šňůry a spustili dolů. Systém vydržel bez poruchy cca 10 let a teď bylo třeba čerpadlo vytáhnout. Ukázalo se, že kočkopes sestávající z původní vodorovné a tedy neohebné trubky a svislého vedení z PE není úplně ideální. Po odpojení horního šroubení se 22 metrů dlouhá trubka průměru 32 mm (hladká a kluzká) nedala udržet a zmizela v hloubi studny. ta má nahoře metrové skruže a dole průměr přes 2,5 metru. No nakonec jsme čerpadlo na šňůrách po několika pokusech vytáhli vzhůru nohama a trubku a kabely za ním :-D. Na studně je instalovaná ještě pumpa a trubky od ní úspěchu akce rozhodně nepomáhaly. Takže pamatujte, že i trubku je přeba mít nějak posichrovanou proti vyklouznutí, má svoji, ne zrovna zanedbatelnou, hmotnost. Jen vodní sloupec v trubce 32 mm má při výšce 22m nějakých 12 kilo a to jednou rukou v daných podmínkách udržíte těžko...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]