Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tahání káry navijákem do svahu,jak?

Od: deprik® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Síly ubývají. Máme dvorek se svažitým vstupem. Po bazarech se dá koupit motor jednofázový s převodovkou, např. 1400 ot/min a převodem 1:14. Potřebuji navinout dráhu 14 ti metrů. Počítám s tím, že mechanismus nemá brzdu, to mi nevadí. Dělal jsem pokus s koupeným lanovým navijákem, ale 1. Ani by nevadilo, že zatížený do svahu leze jak šnek, ale 2. Stejně tak pomalu je třeba táhnout zpět dolů prázdný. Dík za nápad.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Musíš to řešit trošku odborněji.

Když použiješ třífázový elektromotor, tak můžeš použít frekvenční měnič a nastavit si (třeba spínáním dvou potenciometrů) rychlost pro navíjení a rychlost pro odmotávání.

Ale je jednodušší se smířit s pomalou rychlostí než se honit. Prostě si po cestě z kopce dolů odpočineš.

Tahal jsem takto dřevo ze zmole (asi 15 metrů výškových) a třífázový motor jsem napájel 230V přes frekvenční měnič. Měnič "udělá" z jednofázového napětí tři fáze 230V a pomocí frekvence mění otáčky motoru.

Taky si dej pozor na navíjení lana. Pokud se lano někde na navíjecím bubnu zasekne při rychlém odmotávání, tak se začne rychle namotávat a to pak musíš rychle zareagovat, abys někomu neublížil.

hodnocení

2x
Mám na dvorku vrátek na orání vč lana- postavil se na jednu stranu pozemku, tchán mačkat tlačítka a já vedl jednoradličák pluh. Tchánovi je už 85, pluh si už vzal soused, navijáku se rád zbavím. Ale motor je třífázovy bez brzdy. Pokud by se Vám hodil, ozvěte se, určitě se domluvíme

Výborné řešení, dříve se takto oralo na hodně zahradách. Naviják se posouval do strany, pluh vodil ten silný a šikovný.

asd1
hodnocení

0x

Co obyčenjá kladka a špagát - táhnout budeš protiváhou = vlastní vahou z kopce. Pokud zvládneš vylízt nahoru sám tak asi nejpraktičtější a nejrychlejší řešení..

Když použiješ kladku s blokantem tak to můžeš i pustit a dolu to nesjede..

Kladka Edelrid Sp/...

bear

Když vidím to blokování, tak bych měl obavy, že to lano bude zachvilku dokousané a roztřepené, až praskne.

asd1

Trochu odrbaný bude tak po několika tisících až desítkách tisíc zdvihů ;)

Ty hroty ve volným směru = lano jede po srsti a prakticky mu nevadí. Opačně když se zakousnou tak drží a lanu to opět prakticky nevadí... Jediná nevýhoda je cena tý kladky (a to tahle je ještě jedna z nejlevnějších) - je to na lezení takže tam je kvalita a ta holt neni zadarmo..

neob tuhle

Kladka s blokante/...

Lano vyškemráš starý lezecký, dnes jsou lana spotřebák, mění se často a starých je hafo.. Nebo zbytková metráž z Tendonu (bývalý Lanex Bolatice), jsou to nový lana kdy zbytek nevyjde na celý lano (tj. kratší než 30m), je to za pár stovek... Na tohle ideálně nějaký 8 - 9mm.

hodnocení

0x
Tak ta rychlost je daná výkonem motoru a zatížením. Tedy pro vyšší rychlost musí být silnější motor, nebo nižší navržené zatížení.
Existuje toto:
motucko.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]