Nejste přihlášen/a.
Moje otázka. Nechali byste klimatizaci na původním místě nebo táhli lištu na nové fasádě k venkovní jednotce dolů?
Nebo mi radí pán od klimatizací zabudovat lištu do fasády a táhnou t tak kabely dolů ale nevím jestli je to správné řešení kdyby jednou byl potřeba ke kabelům přístup. Děkuji
8x
Ale dolů se nepotáhnou jen kabely, ale i trubky s chladivem. Třeba budou potřeba delší trubky. Já bych si nepřidělával práci a dal to tak, jak to bylo. Čím kratší trubky, tím to lépe pracuje.
Delší potrubí bude třeba tak jako tak. Minimálně o tloušťku fasády. Je takřka jedno zda se bude přidávat 15 cm nebo metr až dolů. Rozdíl ceny malý. Venkovní jednotku bych umístil na zem a vedení umístil do fasády.
Tazateli: k potrubí ve zdi také nemáte žádný přístup, stejně jako ke kabelům..a funguje to ![]()
2x
Než mít venkovní jednotku na fasádě uprostřed domu, kde je jak pěst na oko, tak bych ji předělal dolů - tam, kde není vidět, nesvítí na ni Slunce, neruší hlukem okolí ani v interiéru a kde stačí odvod kondenzátu samospádem.
Jenom dejte elektrický kabel do samostatné trubky pod fasádu, ne v těsném souběhu s teplonosným médiem. V zateplené fasádě je místa dost i na dvě trubky/lišty/žlaby vedle sebe.
Však žlabem nebo chráničkou lze potrubí / kabel protáhnout v rovné trase bez narušení fasády.
Kolik toho poystyrénu bude?
Je to o estetice, to si musíte rozhodnou jen Vy a Vaše rodina.
Zdali to (ne)vadí o pár metrů níže, to je fakt na Vás. Jen bych to dal do polyše a schoval vedení.
Minimální délka potrubí je kvůli tomu, aby se správně vracel olej do kompresoru, aby byl zajištěn správný přenos tepla a tlakové poměry a nebyl ovlivněn výkon. Někdo tohle vůbec neřeší a někteří výrobci uvádí jenom metry 3, já raději doporučuji 5 metrů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.