Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Termostat v lednici

Od: de odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

lednici mám na maximální stupeň abych dosáhl 5-6 stupňů a vypne kompresor tudíž asi chladiva bude dost, to by běžel furt.

Myslíte že to bude termostatem?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

0x
No a nechladí to?
udrza
Tak na plný koule by tam mělo bejt aspoň 2st. Celsia.
Normálně je lednice nastavená tak na půlku, třičtvrtě

hodnocení

0x
Taky jsem před časem řešil na chalupě u jednokompresorove lednice rozmrzajíci mrazák, i v chladícím prostoru moc chladno nebylo, kompresor téměř nezapínal, ale nebylo kam dál otočit termostatem - musel jsem poladit jeho rozsah, už to funguje asi 2 roky. Ale primární příčinu netuším.
Na chalupě může být primární přícinou nízká vnější teplota. Pokud je v okolí jednokompresorové chladničky teplota cca pod 5°C, lednice "nevidí" důvod spínat kompresor a mražák přestane mrazit.
Tenhle pro leckoho "paradox" mě už (jen teoreticky z logiky věci, zkušenost s tím nemám) napadl a zmiňoval jsem ho sám, dokonce víckrát, i tady v podobných tématech:) Dokonce by v tomhle případě vypadal dost pravděpodobně (spajz v rohu domu), kdyby ovšem předtím několik let tahle a před ní několik dalších dalších lednic v tom spajzu nechladily v pořádku...
Tahle prostě nejen nemrazila, ale skoro ani nechladila, asi se muselo něco unavit v termostatu.
de

Za mě je to nesmysl protože na zahradě jsem vždycky přitáh i nefunkční lednici ze sběráku kterou jsem následně svépomocí rozchodil a tohle nikdy nedělala. Přecejen, termostat hlídá teplotu uvnitř.

Poslední Ardovka se zatím drží už 4 rok :D

cien
De:
Mějme vnější teplotu < 4 °C a jednokompresorovou lednici.
Jaká bude vnitřní teplota v chladičce?
Pokud bude vnitřní teplota chladničky méně než 4 °C, sepne termostat?
Pokud nesepne termostat, jaká bude teplota v mrazáku?
Cien: a to se právě bude půlka lidí divit, té teplotě v mrazáku :) De se nediví, protože evidentně musí psat o lednici bez mrazáku.

hodnocení

0x

Prostuduj tuto tabulku co posílám...

Zjistíš, že přes den kdy se leze do lednice často, tak je teplota okolo 7-10°C a až když je v klidu tak se nachladí což je logické na teploty okolo 3°C... Při otvírání lednice probíhá rychlá výměna vzduchu a trvá dlouhou dobu než se ochladí. Stejný poznatek má manželka co pracuje v lékárně kdy se musí monitorovat teplota v chladničce. Tam se měří paměťovým teploměrem. Měření je v prostřední přihrádce a nastavený je šestý stupeň ze sedmi stupňové škály... Lednice je Gorenje s chladivem Cyclopentane. Čidlo měří teplotu vzduchu, možná by stálo měřit i teplotu přemětů, která je ze zkušenosti jiná...

Lednice_20250504_130053.txt85.7 kB

lll
hodnocení

0x
Viděl jsem zmatky u známých, myslím Gorenje, bylo možno navolit čísla 2, 3, 4, 5, 6, navolili 6 a mysleli že je to maximum, ale omyl, ty čísla znamenaly teplotu uvnitř, takže 2 bylo maximum.
Holt starý zvyk z calexek, největší číslo znamená "na nejvíc" ;)

U Gorenje je zrovna 7 nejnižší teplota...

lll
2hiawata
jseš si svým tvrzením jistý? Prostuduj raděj návod:
google.cz/...
Takhle přesně je to u známých, volí se přímo teplota, u Gorenje.
Termostat v lednici

Já mám kolečko a znám svoji lednici jako svoje boty...

Mně funguje normálně... Já to nešeším, jenom sem pčispěl do diskuze..

GORENJE vyrábí lednice cca 50 let a asi už i jich bylo snad několik set druhů vyrobeno...

Ta co je tu návod ukazuje rovnou °C... A zadává se ve ° C...

de

Schválně jsem vyštrachal návod k tý svoji Elektroluxce na netu návod a čím větší číslo tím menší teplota

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]