Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přivést elektriku do přístavby

Od: baron odpovědí: 14 změna:
Dobrý den mám u baráku dílnu kde přívod je tuším 5x4. Je tam jedna zásuvka 400v 5x32, nějaká zásuvka na 230 a světlo. Takže je tam malej rozvaděč kde mám ještě rezervu na další jističe.
Má otázka o kus dál mám bývalý drevnik, který je zděný, ale bez elektriky. Chtěl bych tam natáhnou elektriku a předělat to na posezení.
Má otázka zní? Stačí když z dílny z rozvaděče vyvedu kabely jeden na zásuvky a druhý na světla nebo musím vyvést další přívodní 5x4 a udělat další rozvaděč?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pridate po 1 ks 6A na svetla a 1 ks 16A na zasuvky, natiahnete CYKY 1.5 + 2.5 a hotovo, staci spolocna chranicka.

olin
hodnocení

2x

Jaká je vzdálenost dřevníku od dílny? Někdy se vyplatí natáhnout přívodní kabel a dát rozvaděč, u krátké vzdálenosti vyvést jen kabely na světla a zásuvky.

baron
hodnocení

Odhadem to bude max 10m možná míň nemám to teď změřené přesně.
Ani tam nebude nic extra pár zásuvek a svítidlo.
olin

Vytahni z dílny jen ty dva kabely-světla a zásuvky. U nové elektroinstalace na revizi/pro pojišťovnu by měl být i proudový chránič.

Kabel bych ale určitě táhl pod zemí, jinak Vám bude hrozit, že do toho uhodí blesk.

baron
hodnocení

Kabel bych táhl zaručeně v zemi v chráničce.

hodnocení

0x

Myslím, že byste byl první, kdo by měl v dřevníku rozvaděč... :)

Já osobně bych to neřešil.

baron
hodnocení

Právě, že to chci předělat na kryté posezení. Drevník to byl za původního majitele

hodnocení

0x

Další rozvaděč je výhoda do budoucna...

hodnocení

0x

Já bych ze současného rozvaděče řádně přivedl kabel na světla a kabel na zásuvky.

hodnocení

0x
Natáhl bych tam prodlužku ...
111®
13.06.25 15:39

Prasarna

Proč by natažení prodluzky 10m ke světlu byla prasárna? Z legislativního hlediska je to tak naopak správně, prodlužku tam může dát i dítě, ale tahat amatérsky kabel z rozvaděče už ne.
Ale sám jsem do pergoly po pár letech prodluzky zakopal pevný přívod. A rovnou tam kromě dalšího pribyly k osvětlení ještě 3 infra zářiče na strop pro silvestrovský grilovačky :)
baron
hodnocení

Zapojení by dělal elektrikář. Já bych udělal jen výkopové práce a natáhl kabel atd. Dělal jsem to takhle i v dílně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]