Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych zamezit růstu trávníku v 1m pásu mezi chodníkem a domem.
Řešil bych to položením černé geotextílie.
Na textílii bych nasypal buď cca 4cm štěrku, NEBO mulčovací kůru co se prodává v hobby marketech.
Fungovalo by to? Zabránilo by to růstu trávy?
Pokud ne, prosím navrhněte jiné řešení.
Děkuji
Kdysi jsem se dozvěděla toto:
Pokud se něco vysype kamenem, tak pokud to je na sluneční straně, tak se kameny v létě rozpálí a vyzařují teplo do okolí, nebo do domu.
Pro ochlazování (lepší klima) je nejlepší pás zelených rostlin.
Tazatel == Fungovalo by to? Zabránilo by to růstu trávy?
Pokud ne, prosím navrhněte jiné řešení.
-----------------------------------------------------------
Navrhla jsem prostě jiné řešení.
Nevím, jestli se jedná o pás mezi chodníkem uvnitř vlastního pozemku, nebo na veřejném místě. Kdyby sem tazatel dal foto inkriminovaného pásu, zase bychom radili jinak. Třeba bych poradila skalku a dát kobercovky.
U domu chci mít květiny, kvetoucí keře, bylinkový záhon blízko kuchyně (babičky hospodyně na vesnici pro bylinky neběhaly až na konec zahrady), případně kvetoucí keře.
I ten třeba menší druh rododendronu (polostín) by se tam hodil, zakrslá borovice, nebo nějaký čarověník. Nebo na sluníčko azalka japonská.
Lepší, než kompaktní kůra.
I když existují japonské zahrady. Kde je kámen, písek a občas nějaká travina. Ale to chce mít záměr, aby vše lahodilo oku a též aby i okolí trošku navazovalo a celkový dojem byl kompatibilní.
Odpovídám podle sebe, jenom pustý oblázek, mulčovací kůru bych nechtěla, určitě bych osázela nízkými trvanlivými rostlinami. Nějaká ta travička, plevel se vždycky nechá vytrhnout, to mi nedělá potíže. Geotextilie se do záhonu dávají i když bude osázen.
Kačírek je dobrý, ale stoprocentní není nic, leda tu plochu vybetonovat. Mulčovací kůra je trochu horší, musí se dát vetší vrstva a každoročně dosypávat, protože se rozpadá, plevel se v ní rád uchytí.
Já mám kolem jezírka nasypané takové malinké křemičité vlounky (1,5 - 2 cm).Vysxpala jsem jimi i větší plochu u jezírka a na ni po obvodu dala velké valouny. Vypadá to kvělě. Vyložila jsem jezírko silnou rybniční fólií, geotextílie nevydrží věčně. Dělala jsem to v roce 2007 a loni se em tam začal objevovat drobný plevel. Málo, ale už to začalo. Letos jsem začala prvně prosívat ty kamínky a odstraňovat humus pod nimi na fólii, který se tam za ty roky vytvořil. Do loňska jsem na to nemusela sáhnout! S kůrou, kterou jsem kdysi dala na záhony, jsem nebyla spokojena. Je s ní každoroční práce, dokupování a dosypávání. Pokud byste přeci jen chtěla prostor i osázet, pak bych doporučovala dát tu nejsilnější fólii a několik vrstev na sebe. Loni jsem to dělala na jiném místě, kam jsem zasadila 4 hortenzie a zasypala bílými plochými, oblými kameny, asi 10 cm dlouhými. Vypadá to taky dobře, ale ten humus se tam bude časem taky tvořit, z toho co tam časem napadá. Ale údržba po 17 letech? Myslím, že dobrý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.