Nejste přihlášen/a.
obyčejná konstrukční lať - např. bauhaus, koupíte si potřebnou tloušťku pro prostrčení a na krajích přišroubujete vrutem
nožem se dá odhranit
i tenčí lišta bude mít asi lepší pevnost než prasklá šprušle
na výměnu šprcky není potřeba užít tvrdé dřevo, stačí smrk.
kupte vhodný profil, zkraťte na délku a rašplí nebo bruskou přizpůsobte konce do tvaru
problém bude sesadit to takhle, když už je to jen oprava celku, takže zakulacení na jedné straně udělejte hlubší, abyste mohl přesadit, zasunout na druhém konci a pak vráti a zakolíkovat/zalepit/prošroubovat
Díky, udělám to z běžného dřeva, aspoň bude vetší výběr rozměrů a míň práce.
Sesazení bude ok, ony ty štavfle jsou celé rozklížené a co chvíli je musím zbouchávat k sobě, aby se nerozpadly Takže až to vyměnim, celé to budu muset sešroubit, všechny příčky a asi rovnou nějakými úhelníčky. Holt bohužel pár kilo železa navíc.
Jak se poznají lepší štafle? Podle bukových šprunclí?
Já, že jsem snad nikdy takový štafle neměl v ruce, takže jsem měl asi celý život nějaký horší štafle.
Tak buk je vcelku pružný, tedy není zdaleka tak pružný jako jasan. Ale z pohledu vlastností dřeva to u štaflí nemá žádný význam. Dle všeho to někdo dělá jen aby se malinko odlišil od jiných a důvěřivci mu sedli na lep. Hele, tyhle štafle mají každou třetí špruncli bukovou, to je něco, to beru.
Za celých 50 let, co se pohybuju po stavbách, při všech pracech, jsem se nikdy nepotkal se štaflema z tvrdýho dřeva.
A pokud by se opravdu používali, tak jedině ve vytrýně, jak by to bylo drahý a navíc těžký, kažný deko je při tahání na pracovišti znát a po celém dni bych je zahodil a šel si koupit normáln malířský, ty se kdysi dělali lehké, dneska nevím.
Já tedy dřevu nerozumím, ale v mládí-jako učeň- jse se ptal starých zkušených tesařů potažmo stolařů (truhlářů) proč je stavební dříví téměř výhradně smrk nebo borovice. A tito staří zkušení mistři svých oborů mi sdělil A) že buk, dub je těžké dřevo, taková klasická podlážka na HAKI nebo obyč. trubkové lešení by byla dle okolností až 3x těžší než ze smrku. B) že buk a dub když začíná trouchnivět, hnít ... tak většinou to na povrchu není vidět na rozdíl od smrku. C ) smrk roste rychleji než buk a je levnější . Z těchto důvodů se dělá drtivá většina dříví na stavby žebříky-dnes už jsou alu žebříky- štafle, krovy, bednění podlážky ... ze smrkového dřeva a z borovice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.