Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna jedné šprcle (příčky)na štaflích

Od: nimha® odpovědí: 19 změna:
Zdravím,
mám starší štafle a jedna z příček teď odešla (uhnila). Jelikož je to jen horní příčka, vyměnil bych ji sám; z čeho ji ale nejlépe udělat? Napadá mě nějaký bukový dveřní práh a pak tam nejak vybrousit to zúžení, aby se to dalo zapasovat do těch bočnic, ovšem nemám na to žádné extra nástroje, leda rašple a pilníky...

Výměna jedné šprcle (příčky)na štaflích
Výměna jedné šprcle (příčky)na štaflích #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Pamatuji na opravu mého dědy.
Místo stupínku kus napínacího plotoveho drátu, několikrát protáhnou přes oba otvory a ještě zkroutit.
Vydrželo dalších 10 let.*smich*

hodnocení

2x

obyčejná konstrukční lať - např. bauhaus, koupíte si potřebnou tloušťku pro prostrčení a na krajích přišroubujete vrutem

nožem se dá odhranit

i tenčí lišta bude mít asi lepší pevnost než prasklá šprušle

hodnocení

Díky, udělám to z běžného dřeva, aspoň bude vetší výběr. Ono je to horní příčka, ta je (v mém případě) jen na držení.

km
hodnocení

2x

na výměnu šprcky není potřeba užít tvrdé dřevo, stačí smrk.

kupte vhodný profil, zkraťte na délku a rašplí nebo bruskou přizpůsobte konce do tvaru

problém bude sesadit to takhle, když už je to jen oprava celku, takže zakulacení na jedné straně udělejte hlubší, abyste mohl přesadit, zasunout na druhém konci a pak vráti a zakolíkovat/zalepit/prošroubovat

hodnocení

Díky, udělám to z běžného dřeva, aspoň bude vetší výběr rozměrů a míň práce.

Sesazení bude ok, ony ty štavfle jsou celé rozklížené a co chvíli je musím zbouchávat k sobě, aby se nerozpadly :) Takže až to vyměnim, celé to budu muset sešroubit, všechny příčky a asi rovnou nějakými úhelníčky. Holt bohužel pár kilo železa navíc.

km
mozna by pomohlo polyuretanove lepidlo na drevo
Malíři používají rozkejvaný štafle, aby se na nich dalo chodit.
Tady by stačilo to celý rozebrat, slepit a čepy rozklínovat. Dokonale pevný.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, lepší stafle mají nejdůležitější příčky z buku, zbytek klasika.
Jaká je důležitá příčka čili špruncle a jaká je nedůležitá?
Lichý jsou důležitý a sudý nedůležitý nebo to je obráceně?

Určitě z buku?!

Nejdůležitější je logicky ta, na které právě stojíte. ;)
trtr
Zdravím, tak z tvrdého dřeva obecně, jinak "lepší"štafle mají každou 3. příčku z tvrdého dřeva, viz:
drago.cz/...

Jak se poznají lepší štafle? Podle bukových šprunclí?

Já, že jsem snad nikdy takový štafle neměl v ruce, takže jsem měl asi celý život nějaký horší štafle.

km
A neni k tomuto uziti buk zrovna prilis krehky?

Tak buk je vcelku pružný, tedy není zdaleka tak pružný jako jasan. Ale z pohledu vlastností dřeva to u štaflí nemá žádný význam. Dle všeho to někdo dělá jen aby se malinko odlišil od jiných a důvěřivci mu sedli na lep. Hele, tyhle štafle mají každou třetí špruncli bukovou, to je něco, to beru.

pecenkav

Za celých 50 let, co se pohybuju po stavbách, při všech pracech, jsem se nikdy nepotkal se štaflema z tvrdýho dřeva.

A pokud by se opravdu používali, tak jedině ve vytrýně, jak by to bylo drahý a navíc těžký, kažný deko je při tahání na pracovišti znát a po celém dni bych je zahodil a šel si koupit normáln malířský, ty se kdysi dělali lehké, dneska nevím.

Tak já bych, snad poměrně logicky, v případě kombinace špricli z měkkého a tvrdého dřeva, namísto nějakýho míchání napřeskáčku, použil ty lepší nahoru, odkud je horší sletět. A právě dolů ty horší, tam zaprve se při prasknutí nicmoc neděje a zadruhy to zabrání přetížení štafli, nikdo nadměrecny se na ně nedostane, takže vlastně zvýšení bezpečnosti :)

Já tedy dřevu nerozumím, ale v mládí-jako učeň- jse se ptal starých zkušených tesařů potažmo stolařů (truhlářů) proč je stavební dříví téměř výhradně smrk nebo borovice. A tito staří zkušení mistři svých oborů mi sdělil A) že buk, dub je těžké dřevo, taková klasická podlážka na HAKI nebo obyč. trubkové lešení by byla dle okolností až 3x těžší než ze smrku. B) že buk a dub když začíná trouchnivět, hnít ... tak většinou to na povrchu není vidět na rozdíl od smrku. C ) smrk roste rychleji než buk a je levnější . Z těchto důvodů se dělá drtivá většina dříví na stavby žebříky-dnes už jsou alu žebříky- štafle, krovy, bednění podlážky ... ze smrkového dřeva a z borovice.

hodnocení

Já myslím, že tohle máme na starém, ještě ručně dělaným žebříku. Ale ta příčka není z jiného dřeva, ale má jiný, širší tvar (hranatý vs. kulatý). Asi to je aby to dželo líp dohromady. Jsou tam takhle asi 3.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]