Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím vypnit spáru pod prahem vrat?

Od: mirek odpovědí: 16 změna:

Nová vrata s hliníkovým prahem byly usazeny do původního ocelového rámu. Po vyrovnání je pod prahem nových vrat škvíra od cca 1 mm do cca 10 mm. Čím vyplnit tento prostor? Prodejce vrat mi doporučil chemickou kotvu, ale pokouším se vymyslet "levnější" řešení než koupit tubu kotvy a použít z ní trochu. Navíc si myslím, že do tak malé škvíry by byl stejně problém pastu narvat. Nejjednodušší by byla montážní pěna, ale ta nemá pevnost. Co použít - vylít nějakým flexi lepidlem, jemným betonem, mám třeba zbytek kamnářského nebo střešního tmelu...? Přes práh se momentálně vozem nejezdí, ale třeba se to někdy v budoucnu změní... Díky za nápady.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Nezlobte se, vy nevíte co tam dát, vy nevíte jak to tam dat, ale na přímou žádost o foto, které by situaci vyjasnilo, opět reagujete jen "představte si...". Znáte pořekadlo jeden obrázek je víc jak tisíc slov? Prozradí třeba i, jak se prahy překrývají, jak jsou silné, jak jsou ošetřené, nebo třeba orezlé..

km
hodnocení

0x

chemickou kotvu tam dát nechcete, protože ji tam nedokážete dostat a je drahá, ale nad montážní pěnou uvažujete i když jen vyplní prostoru bez pevnosti *sok* a jak tam chcete nacpat to flexilepidlo?

mirek
hodnocení

Chemickou kotvu tam dát nechci. A nacpu ji do takto malé škvíry? Nevím, jakou má konzistenci - nikdy jsem s ní nepracoval. Flexi lepidlo bych udělal řídké a možná by tam zateklo

km

špachtlí tam ten materiál nedostanete, potřebujete to tam dostat tlakem, proto vám byla doporučena ta kotva. předpokládám, že tu tam nechcete dát kvuli ceně. je to ale jednoduché instantní řešení. pak existují takové kartuše (nevím jak se to jmenuje, proto nedám přesný odkaz, ale možná mě někdo doplní), které se ručně natlakují, nebo se ženou kompresorem, a ty můžete naplnit jakýmkoliv obsahem vhodné konzistence. používají se např. při podřezávání zdiva, kdy se do vyřízlé spáry cpe cementová hmota.

km

ruční pumpa / pistole na maltu

hodnocení

0x

Nechcete to vyfotit? Moc si to nedokážu představit.

mirek
hodnocení

Představte si starý kovový práh, na který se usadil další práh nových vrat. A jelikož původní práh nebyl ve váze, na jednom konci je mezi starým a novým prahem škvíra 1 mm a na druhém (vzdálenost 2 m) asi 10 mm. Prostě si představte jedno prkno položené na zami a na ně položené druhé prkno, přičemž mezi oběma prkny je škvíra od 1 do 10 mm))

Chemická kotva a v pořádku vytlačovací pistole. Na vytlačení (smíchání obou složek v trysce) je třeba větší síla a pokud je starší opotřebovaná pistole, tak to nedá.
Konzistence je podobná hustějšímu silikonu, 10mm škvíru v pohodě zaplníte, u toho 1mm už to bude težší to tam nacpat.
Ale pořád lepší něco než nic.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, chápu vtom dobře, že chcete jen "hmotu" k podmáznutí prahu?
mirek
10.06.25 10:34
Ano
trtr

ZDravím, tak mimo kotvy - asi mají vyzkoušeno, tak lze asi s úspěchem využit jakoukoliv kartuši s "flexi lepidlem", napište si do DEKu nebo Bravenu - určitě poradí co tam dát a "ušetřit".

hodnocení

0x
Nechal bych si poradit a nevymýšlel. Však chemická kotva se dá pořídit za 250Kč..
jir
Nakonec ty kotvy stejně bude kupovat dvě...
Přístup montážníků je taky podezřelý. Ví, že to stejně bude nakokot, tak řeknou zákazníkovi, ať si to dobastlí sám.
km

já si plno věcí taky radši dobastlím sám, než aby to dobastlili montážníci, kterým bych to draze zaplatil

mirek
Byli jsme dohodnuti, že zednické zapravení udělám sám. Vrata jen opěnovali. Poměrně dlouho s tím zapasili, tak jsem neměl odvahu se s nima dohadovat, aby vyplnili i škvíru pod prahem. Podle mě s sebou nevzali tu kotvu, tak mě na to upozornili, abych ji tam dal. Nemám s tím problém, dvě stovky mě nezabijou. Spíš, jak to tam půjde narvat, nemám s tím zkušenosti

re4zon
hodnocení

0x
Lepidlo ma taky prd pevnost, zvlast v tloustce 10mm. Bud kotvu, nebo aspon opravnou cementovou hmotu, treba spravbeton nebo OH101. Ani u jednoho ale nelze garantovat, ze to bude drzet ve spoji kov na kov. Pripadne vyriznout z podkladniho profilu pod dvere. Nebo si tam nacpete co chcete, kdyz musite za kazdou cenu setrit, ale teste se ze to budete za chvili skrabat ven a delat znova, protoze to vypraska.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]