Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Barva na písmo na náhrobek

Od: tomkk® odpovědí: 12 změna:

Zdravím, potřeboval bych obnovit písmo na náhrobcích a potřebuji bílou, černou, zlatou i stříbrnou. Asi by mi mělo stačit 25..50 ml od každé. Ty profi jsou většínou na sol-silikátové bázi a ne úplně levné. Našel jsem třeba na www.re-art.cz, který ale nemá heureka hodnocení. Možná by stačily slušnější akrylky. Máte s tím někdo zkušenost, co se týče trvanlivosti?

(Potkal jsem i fixy na kámen, ale v to důvěru nemám.)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dva roky zpět jsem obnovoval nápisy na dvou náhrobních kamenech zlatým písmem...prozatím v pohodě. Příště možná použiji zlato větrové, jako profíci ...můžete použít i plátkové kovy

hodnocení

To plátkové "zlato" mám i s profi lakem, ale až tak fajnově to není potřeba, to by dávalo smysl třeba na černý leštěný kámen, ale mně se jedná o tři spíš světlejší pomníky. Ten, kde byla "zlatá" písmena s bílým podkladem má takový dost hrubý povrch a písmena skoro fuč. Pak tam máme 100 roků starý bílý náhrobek s černým písmem. Jde spíš o obnovení čitelnosti a aby to vydrželo minimálně 10 let.
Takže v tom re-artu jste nakupoval?

Ano, nakupoval...zhruba toto:

Zlatá barva na písmo v kameni (20021); Brusný štětec, bronzový (92300B); Brusný štětec, mosazný (92300M); Štětec na písmo "kočičí jazýček"Velikost 2,3 mm (1708/0); Skalpel hrotnatý 30mm (02032022_2); Štětec na písmo "kočičí jazýček"Velikost 4,6 mm (1708/4); a navíc jsem používal běžnou škrabku na sklokeramiku, výborně s ní jde "seříznout"barvu mimo "vysekané"a vybarvené písmo

Jen na okraj, Skalpel hrotnatý 30mm (02032022_2), využitý minimálně, škrabka to řešila mnohem lépe

09.06.25 17:53
hodnocení

Dík.

Dáme si *kafe* ...

hodnocení

1x
Podle mě by šla použít zlatá laková fixa, kdysi jsem si takovou koupil (a nakonec nepoužil) na nové linky při lakování Jawy. Ale na hrob by mi přišla ideální.

ttuz
hodnocení

0x

Používám tu nejlevnější barvu syntetiku, pokud mají tak malé balení.

Starý nápis očistím od prachu a pak přetřu obyčejným štětcem přes nápis. Potom barvu, která je mimo nápis na pomníku setřu hadrou namočenou v ředidle.

Za 5 minut vše hotové. Na hrobě to už mám 15 let a zatím není potřeba oprava.

km
10.06.25 06:30

*palec*

hodnocení

Já to takto tak před 30 lety taky řešil (na jiném hrobě), ale přece jen se doba posunula a nejsem si jistý, že syntetika je stále syntetikou. Například jsem před 30 lety svařil z ocelových trubek venkovní sušák na prádlo, natřel syntetikou a dodnes jsem ho nemusel přetírat. Ovšem některé věci, které jsem "syntetikou" natíral před třemi lety a jsou na slunku, už vypadají děsně, prakticky už druhý rok povrch zmatněl, jakoby zmoučněl a barva šíleně degraduje. Takže syntetiku možná ano, ale vyhmátnout nějakou ještě "poctivou".

hodnocení

0x

Taky mě to čeká a budu to dělat nějakou fixkou na renovování náhrobních nápisů, třeba Dedra. Hledejte v google, jsou i recenze. Jako asi to nevydrží jak to dělal Svěrák echt zlatem,ale holt to člověk po čase zase obtáhne.

doplněno 10.06.25 13:17:

Před tím to chce odčistit od prachu a opadávajících nátěrů (aspoň smetáčkem) a odmastit (třeba lihem).

km

od čeho očekáváte, že to bude mastné? děkuji

Obecně se před lakováním, zejména kovů, provádí mj. odmaštění a to buď speciálním přípravkem, saponátem nebo lihem.Hlavně pokud chceme kvalitu. Od čeho je mastnosta, kolik jí tam je, nemá moc cenu řešit. Na hřbitově mě napadá mastný kouř z krematoria :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]