Nejste přihlášen/a.
Díky všem za rady. A sděluji že je hotovo a vodní kámen ze sifonu kompletně odstraněn.
Postup: včera ze sifonu houbou vytažena voda a nalit 1 l octa. Ponecháno .přes noc. Dopoldne spláchnuto a WC běžně používáno. Nyní, odpoledne, z ocelového tvrdšího, ale ohebného drátu síly 3 mm, zhotoven hák ve tvaru V s jednou delší stranou.. Na této straně ohnuta ručka, aby se v ruce neprotáčel a druhá strana dlouhá asi 7 cm na konci zabroušena na plocho do ostra. Tímto hákem pak postupně, při zaplavení sifonu vodou, škrábán kámen ze předu, v zadní části sifonu a odstraňován. Občas se odloupl i větší kus. Rozehnutí do V upravováno podle potřeby, kde bylo škrabáno.. Kámen byl pouze v části sifonu, která je stále pod vodou. Celkové odstraněné množství odhaduji tak asi na půl kila (plné dvě větší dlaně). Trvalo celkem asi tak necelou hodinu a trochu jsem se u toho i zapotil. . Ale podařilo se vše odstranit a je po problému.
Drastická, ale účinná je kyselina solná (kdysi slangově nazývaná "hajzlová" ). Zajistit dostatečné větrání, vysát vodu, nalít kyselinu zavřít dveře a utéct. Samozřejmě použít gumové rukavice. V sifonu se budou dít hrozné věci, místnost se zaplní smradlavými dráždivými výpary a šedohnědá pěna, lezoucí ze sifonu se Vás pokusí dohnat (...v pohodě, neopustí mísu
) Druhý den případně zopakovat.
Odstraňovat to mechanicky je práce pro vraha, ale také to jde. Jen musíte mísu odmontovat, abyste se k nánosu dostal i z druhé strany. Já to dělal starým dlátem.
Jestli je ale ta vrstva už tak silná, že výrazně omezuje odtok při splachování, je asi fakt lepší uvažovat o výměně mísy.
Dobrý den, asi Vás nepotěším. Je-li vrstva takto silná, tak je nejlepší varianta vyměnit WC mísu za novou, protože v záchodě, který se průběžně používá, nemáte možnost nechat tam působit nějakou chemii dostatečně dlouho (vždy někdo spláchne). Myslím, že jste pro záchranu WC udělal maximum i ztratil tím hodně času. Zdravím!
bohumil - máte sice hotovo, ale určitě jste tím kovem poškodil/poškrábal glazuru. Jasně, jde o WC, tak je to stejně na ho*no , ale jednou při výměně WC uvidíte ten vstup do odpadové stoupačky a budete se divit, jak je to zarostlé a jak špatně to odtéká. Máte hotovo jen dočasně.
bohumil - nejsem zde jediný, kdo Vám radil výměnu celého WC, ale byl jsem první .
Kdysi jsem čistila. Asi také zopakuji.
Vybrat/vysát všechnu vodu z mísy hadrem a nalít litr octa a nacpat tam co dosáhnete, octem nacucaný hadr.
Někde píšou že působí i coca-cola /kyselina fosforečná?/
Ocet - čím déle, tím lépe.
A potom jsem začala různými menšími nástroji co doma najdete, dřevěné držátko ze stěrky, nebo různé starší nástroje z manikůry, poťukávat a odlupovat pláty kamene. Jemně, je to nebezpečné, že použijete větší sílu, náraz a proděravíte mísu. Mě se to tedy nestalo.
Můžete v rukavicích, nebo i bez, ono to je jedno, stejně se potom umyjete a vydenzifikujete. Jako žena mám menší ruku, dosáhla jsem docela daleko.
Ty pláty a ten písek potom postupně odebíráte hadrem, houbičkou a dáváte do kýbliku. Tak si s tím pohrát.
Neobsáhnete určitě celý sifon.
Jak píšete - mechanicky jde pouze jenom část, kam se dostanete prsty.
---
Až se rozhodnete a budete mít novou mísu určitě průběžně se starat a odstraňovat i malé nánosy. Štětky úplně vše neodstraní, myslím, že ruka je nejlepší nástroj, pokud nechcete agresivní chemii.
Večer nalít ocet a nechat působit do rána.
Potom ráno v rukavici jen dočistit.
Občas prolít kýblem s horkou vodou z praní s mydlinkami (pokud máte možnost a hadici volně, ne napevno do kanalizace).
------------
Před 30 lety jsme používali Fixnelu /nebo jak se to jmenovalo/ ale to opatrně, hlídal se čas, žere to glazovanou vrstvu a zničí se povrch vany, či mísy!
Na internetu je i rada, že působí dobře i hlavička česneku, večer vložit do mísy, to by mě tedy zajímalo, s jakým výsledkem?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.