Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím odstranit vodní kámen v sifonu WC

Od: bohumil® odpovědí: 9 změna:
V zadní nepřístupné části sifonu WC mísy se vytvořila silná vrstva vodního kamene a podstatně zmenšila průtok vody po spláchnutí. Zkoušel jsem ocet, sodu a jejich kombinaci, ale vrstva je silná a zatím se jí nedaří narušit, nebo odstranit. Mechanicky to rovněž nejde, prostor není dostatečně přístupný. Máte někdo zkušenost a radu, jak, nebo čím ten vodní kámen odstranit? Dík za reakce.
doplněno 08.06.25 17:55:

Díky všem za rady. A sděluji že je hotovo a vodní kámen ze sifonu kompletně odstraněn.

Postup: včera ze sifonu houbou vytažena voda a nalit 1 l octa. Ponecháno .přes noc. Dopoldne spláchnuto a WC běžně používáno. Nyní, odpoledne, z ocelového tvrdšího, ale ohebného drátu síly 3 mm, zhotoven hák ve tvaru V s jednou delší stranou.. Na této straně ohnuta ručka, aby se v ruce neprotáčel a druhá strana dlouhá asi 7 cm na konci zabroušena na plocho do ostra. Tímto hákem pak postupně, při zaplavení sifonu vodou, škrábán kámen ze předu, v zadní části sifonu a odstraňován. Občas se odloupl i větší kus. Rozehnutí do V upravováno podle potřeby, kde bylo škrabáno.. Kámen byl pouze v části sifonu, která je stále pod vodou. Celkové odstraněné množství odhaduji tak asi na půl kila (plné dvě větší dlaně). Trvalo celkem asi tak necelou hodinu a trochu jsem se u toho i zapotil. *smich*. Ale podařilo se vše odstranit a je po problému. *palec2*

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

7x
Před lety jsem to taky čistil. Záchod jsem vymontoval, a z obou stran odstraňoval mechanicky a nechával opakovaně působit kyselinu solnou na čištění odpadů. Nebylo to za 1 den. Byl jsem zrovna doma sám, tak jsem to nějak přežil.

hodnocení

3x

Drastická, ale účinná je kyselina solná (kdysi slangově nazývaná "hajzlová" *smich*). Zajistit dostatečné větrání, vysát vodu, nalít kyselinu zavřít dveře a utéct. Samozřejmě použít gumové rukavice. V sifonu se budou dít hrozné věci, místnost se zaplní smradlavými dráždivými výpary a šedohnědá pěna, lezoucí ze sifonu se Vás pokusí dohnat (...v pohodě, neopustí mísu :-D) Druhý den případně zopakovat.

Odstraňovat to mechanicky je práce pro vraha, ale také to jde. Jen musíte mísu odmontovat, abyste se k nánosu dostal i z druhé strany. Já to dělal starým dlátem.

Jestli je ale ta vrstva už tak silná, že výrazně omezuje odtok při splachování, je asi fakt lepší uvažovat o výměně mísy.

hodnocení

2x
Vymenit cele wc.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, asi Vás nepotěším. Je-li vrstva takto silná, tak je nejlepší varianta vyměnit WC mísu za novou, protože v záchodě, který se průběžně používá, nemáte možnost nechat tam působit nějakou chemii dostatečně dlouho (vždy někdo spláchne). Myslím, že jste pro záchranu WC udělal maximum i ztratil tím hodně času. Zdravím!

doplněno 08.06.25 18:54:

bohumil - máte sice hotovo, ale určitě jste tím kovem poškodil/poškrábal glazuru. Jasně, jde o WC, tak je to stejně na ho*no , ale jednou při výměně WC uvidíte ten vstup do odpadové stoupačky a budete se divit, jak je to zarostlé a jak špatně to odtéká. Máte hotovo jen dočasně.

doplněno 09.06.25 10:09:

bohumil - nejsem zde jediný, kdo Vám radil výměnu celého WC, ale byl jsem první .

hodnocení

K poškrábání glazury mohlo možná dojít, ovšem minimálně, ale pouze v zadní části sifonu, takže viditelné není. A vrstva vodního kmene byla jednoznačně pouze v té zadní části sifonu, která je stále pod vodou, takže je předpoklad, že vstup do odpadového potrubí takto zanešený není. Voda odtéká jako dřív a tak výměna mísy nutná určitě není. Což je to hlavní.:)

hodnocení

0x

Já bych vybrala hadrem část vody z wc a nasypala kyselinu solnou. Utekla bych, protože je to smrad šílený. Za hoďku bych spláchla a věřím, že bych nemusela opakovt podruhé.

prostromek
hodnocení

0x

Kdysi jsem čistila. Asi také zopakuji.

Vybrat/vysát všechnu vodu z mísy hadrem a nalít litr octa a nacpat tam co dosáhnete, octem nacucaný hadr.

Někde píšou že působí i coca-cola /kyselina fosforečná?/

Ocet - čím déle, tím lépe.

A potom jsem začala různými menšími nástroji co doma najdete, dřevěné držátko ze stěrky, nebo různé starší nástroje z manikůry, poťukávat a odlupovat pláty kamene. Jemně, je to nebezpečné, že použijete větší sílu, náraz a proděravíte mísu. Mě se to tedy nestalo.

Můžete v rukavicích, nebo i bez, ono to je jedno, stejně se potom umyjete a vydenzifikujete. Jako žena mám menší ruku, dosáhla jsem docela daleko.

Ty pláty a ten písek potom postupně odebíráte hadrem, houbičkou a dáváte do kýbliku. Tak si s tím pohrát.

Neobsáhnete určitě celý sifon.

Jak píšete - mechanicky jde pouze jenom část, kam se dostanete prsty.

---

Až se rozhodnete a budete mít novou mísu určitě průběžně se starat a odstraňovat i malé nánosy. Štětky úplně vše neodstraní, myslím, že ruka je nejlepší nástroj, pokud nechcete agresivní chemii.

Večer nalít ocet a nechat působit do rána.

Potom ráno v rukavici jen dočistit.

Občas prolít kýblem s horkou vodou z praní s mydlinkami (pokud máte možnost a hadici volně, ne napevno do kanalizace).

------------

Před 30 lety jsme používali Fixnelu /nebo jak se to jmenovalo/ ale to opatrně, hlídal se čas, žere to glazovanou vrstvu a zničí se povrch vany, či mísy!

Na internetu je i rada, že působí dobře i hlavička česneku, večer vložit do mísy, to by mě tedy zajímalo, s jakým výsledkem?

hodnocení

0x
Právě mechanicky očistit je nejspolehlivější. Nutné je celou mísu odmontovat. Je li vrstva vodního kamene tak pravděpodobně bude také zúženo odpadní potrubí. Na přišroubování mísy je dobré použít nerezové šrouby.

makk
hodnocení

0x

Kyselinou solnou, alias chlorovodíkovou (HCl). Co nejvíc vycákat vodu ze sifonu, nalít kyselinu, nechat působit, spláchnoout, případně opakovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]