Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvodnění zpevněné plochy

Od: am odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny,

jdu si prosím pro radu. Za domem mám zpevněnou plochu kačírkem, pod kterým je geotextilie proti prorůstání plevele. Při větší bouřce se mi obě tyto části celkem rychle zalijí vodou, která v ten moment nemá kam odtékat. KOlem domu je udělaná drenáž, která funguje, ale evidentně nestíhá odvádět tolik vody. Zajímala by mě vaše rada, jak nejlépe tuto část za domem odvodnit. Dům je v mírném svahu, takže kromě napršené vody, stéká voda také ze zahrady nad domem. Celé podloží je dost jílovité. Po stranách jsou palisády a obrubníky, takže bych nerad rozkopával. Existuje nějaké řešení? Když prší jako pršelo včera, je vody narát strašně moc, takže spíse uvažuju, jestli vůbec mají nějaké takové úpravy cenu, pokud by to nemělo pomoct. Napadlo mě vykopat vsakovací jámu a vysypat ji štěrkem, ale půda je fakt docela jílovitá.

Moc děkuji za rady a nápady, jak situaci aspoň trochu vyřešit.

Odvodnění zpevněné plochy
Odvodnění zpevněné plochy #2
Odvodnění zpevněné plochy #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2024
hodnocení

0x

Ano, zcela evidentně je (minimálně vrchní vrstva) zeminy v tomto místě prakticky nepropustná. Za normálních okolností by se na této ploše musela voda stihnout vsakovat (samozřejmě za předpokladu, že k této ploše není vyspádované blízké pole o ploše 5ha).

Vsakovací galerie by vybudovat šla, ale je měla by smysl pouze tehdy, pokud je možnost, že se přes tu jílovitou vrstvu dostanete na vhodně propustné podloží a také za předpokladu, že tam není vysoká hladina spodní vody.

Jaké jsou další možnosti nevím, protože to na daném místě neznám a z fotek toho moc vidět není.

Nějaká dešťová kanalizace, okapy...jsou?

am
hodnocení

Ano okapy a destova kanalizace samozrejme je a je vyvedena do trativodu pod domem. Musim tedy zjistit, jak hluboka je vrstva jilu.

2024

Pokud tedy stávající vsakovací galerie funguje, pak je možné připojit tam i tuto plochu o které je řeč. Nezbytně nutné je ale posoudit, zda je kapacita stávajícího vsakování dostatečná (což opět nejde jen takto přes obrázky, to už je nutné propočítat a podívat se do HG zprávy).

hodnocení

0x

V nejnižším místě udělat malou vsakovací šachtu, s čerpadlem, který si samo pohlídá hladinu vody. Nebo větší stavební úpravy před a za palisádami.

am
hodnocení

Date mi prosim tip na konkretni vyrobek nebo postup? Díky.

Přesný návod nečekejte, páč to se musí místní prohlídkou určit mnoho neznámých.

Obecně, drenážní trubky vězšího prměru, aby stáhli vodu do šachty, odkut to čerpadlo vačerppá.

Ale to se musí řešit na místě.

Na první fotce, co je nejvíce vody, za rohem, tam není kam vodu odvés samospádem?

Za palisádou velký betonový žlab do spádu někam...

hodnocení

0x

To vypadá, že jediné řešení pro tebe je, aby kolem tvého domu nepršelo.

Spočítej si jakou máš plochu zahrady nad domem a vynásob to množstvím včera napršené vody.

Pak to pro jistotu vynásob největším množstvím vody, které u tebe napršelo.

Z toho ti vyjde množství vody, které potřebuješ někam odvést.

A když si odhadneš délku trvání včerejší bouřky, tak z toho dokážeš vypočítat i průtok vody.

Já bych asi vykopal velkou retenční nádrž na vodu a z nádrže bych pak vodu pomalu odčerpával.

Pokud nechceš nic rozkopat, tak ještě musíš pořídit vhodné kalové čerpadlo, které bude stíhat vodu odčerpávat do té nádrže.

A výkon toho čerpadla musí být velký, protože množství vody, která naprší se dá těžko přesně určit.

Ještě by se to dalo vyřešit soustavou čerpadel. Když začne stoupat hladina, zapne se první čerpadlo. Když se hladina stálě zvyšuje, zapne se druhé, třetí, nebo další čerpadlo. Větší počet čerpadel zároveň omezí možnost poruchy.

doplněno 06.06.25 14:36:

To násobení plochy zahrady množstvím včerejších srážek = jedna hodnota.

Násobení plochy zahrady množstvím nejšilnějších srážek u tebe = druhá hodnota.

Ale vždycky budeš mít problém v okamžiku, kdy půjde více bouřek za sebou. První bouřka naplní nádrž a druhá bouřka (třeba za dvě hodiny) zase zaplaví všechno vodou.

2024

Takto to ale nelze brát (počítat že budou dvě...tři...více bouřek za sebou). Takto se retenční ani vsakovací galerie nenavrhují. I z běžné retenční či vsakovací galerie je přípustný (po jejím naplnění) havarijní přepad. To by se jinak nedala navrhnout prakticky žádná stavba (respektive nedala by se zaplatit).

ttt
hodnocení

0x

udelat drenaz metr nad palisadama a odvest vodu smerem k dolu (asi k brance)

am
hodnocení

To se obavam, ze nepomuze, protoze ta laguna se vytvori ciste na zaklade deste, ktery se nema kam ztratit a vsaknout. Napadlo me jeste, ze bych vybral ten udusany jil napr. 30 cm a zrusil tu folii, ktera mi prijde, ze tomu vsakovani musi hodne branit a pak bych to doyspal vrstvou sutru.

ttt

nevim, ta voda stejka po jilu ze svahu dolu smerem k baraku.

kdyz tam bude mit drenazovy kanal smerem dolu/ sikmo dolu tak voda potece tim drenazovym kanalem, misto toho aby dosla az k baraku.

Proste takovou rejhu (no, spise 2x vetsi), jako je na obrazku chatar-chalupar.cz/...

km
hodnocení

0x
Na to se melo bohuzel myslet pri sravbe. Muj 80 let stary dum to ma vyresene na obou stranach. U druheho venkovseko jsem to vyresil pri delani hydroizolace - kanalek do destove.
Vsakovacka vas problem nevyresi. Doporucuji kanalky a napojit na destovku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]