Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

bzučící světlo

Od: nielsen odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

v bytě jsem měl klasické stropní světlo nejdříve s obyčejnou žárovnou a poté s LED žárovkou. LED žárovky jsem tam prostřídal asi 3 z čehož 2 jemně "bzučeli" nebo jak to popsat. Nyní jsem vyměnil světlo za LED (integrované LED diody) a to světlo také lehce "bzučí". Není to nic hrozného, je to slyšet v podstatě jen při absolutním tichu v bytě. Mám smůlu na světlo nebo mám hledat chybu v elektroinstalaci? Světlo jinak normálně svítí, nebliká. Jinde v bytě problém není. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Smůlu nemáte a chybu nehledejte. Je to běžné.

hodnocení

2x

To je vlastnost LED žárovek, svítidla a místnosti. S elektroinstalací to nesouvisí. Není to ale vlastnost univerzální.

hodnocení

0x

Já bych žárovku vyšroubovala a vyzkoušela v jiném světle, jestli bzučí i tam. Jesti je to žárovkou nebo se lustru žárovka nelíbí.

doplněno 06.06.25 18:03:

Magdon, fajn vysvětlení. Děkuji. Příště budu vědět. *pusa*

Cituji: "Nyní jsem vyměnil světlo za LED (integrované LED diody)".

Nejde tedy o žárovku, ale o kompletní svítidlo, ve kterém jsou elektronika i diody napevno zabudované. Tahle svítidla bzučí běžně (netvrdím, že všechna) a nedá se s tím nic dělat. Při jakékoliv závadě se musí místo relativně levné žárovky vyměnit výrazně dražší komplet celé svítidlo, v horším případě i předělat elektroinstalace (když už neseženete stejné).

Říkají tomu ekologie!

hodnocení

0x

V podstatě jde o projev toho, že každé takové LED svítidlo obsahuje spínaný zdroj - měnič s kmitočtem v řádu stovek kHz až desítek MHz - na rozdíl od žárovky Edisonova typu, což je pouhé rozžhavené vlákno v inertní atmosféře.

Starší měniče byly provedeny jako levný RC Driver (odporově-kapacitní měnič), jehož nevýhodou je to, že proud, kterým RC driver napájí LED čipy, není stabilní a pulzuje. LED čipy jsou zjednodušeně řečeno neustále rozsvěcované a zhasínané, což zkracuje jejich životnost. Na videozáznamu (dá se to vidět i na displeji digitálního fotoaparátu nebo mobilního telefonu s fotoaparátem) bude obraz mírně blikat, podobně jako obraz televizního přijímače nebo monitoru počítače.

Nová LED svítidla a LED pásky používají CC Driver (proudový měnič), který napájí LED čipy žárovky konstantním proudem. Konstantní proud nepulzuje, a tak LED čipy žárovky osazené takovou elektronikou svítí stále a stabilně. Hlavní výhodou je menší zatížení LED čipů a tím i delší životnost LED žárovek, které nebudou ztrácet svítivost tak rychle, jako při použití starších odporově - kapacitních měničů.

Musíte mít velmi dobrý sluch, abyste tento zvuk slyšeli ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]