Dobrý den, v bytě v panelovém domě máme v kuchyni otvor na odsávání digestoře. Uvedeným otvorem k nám jde strašný zápach a hluk od sousedů. Digestoř máme s filtrem bez odvodu. Díru bych tedy chtěl nějak zaslepit. Klasické zátky,které se na to prodávají podle mě nelze použít, protože jsem nenašel nic, co by tvarem odpovídalo a otvor má navíc nejlepší léta za sebou, takže by to stejně netesnilo. Jako řešení mne napadlo koupit nějaký polistiren, nebo podobnou hmotu, nařezat z toho blok cca odpovídající otvoru, okraje utěsnit lepidlem, nebo jinou chemií a z venčí přes to hodit trochu sádry, nebo zednického tmelu, aby to vypadalo cca rovně. Máte někdo zkušenosti s podobným postupem, případně nějaké tipy a rady? Děkuji.
Co na zacpání použít stavební pěnu? (ale za ni papundekl, ani nešla zbytečně hluboko.) My nevíme, jak to teď vypadá, jak moc pěkně je to potřeba zapravit. Tedy jestli je ten otvor vidět. Taky ten špunt nesmí být moc volný, jinak prásknete dveřmi a pohne se to.
jan
Dobrý den, Vkládám fotku. Otvor je cca 15x20 cm a je tam hloubka minimálně 15 cm horizontálně, než se zvedne šikmo vzhůru a až někde, kam se nedostanu se napojuje na hlavní šachtu. Děkuji za rady
Nejednodušší a spolehlivé je díru zazdít. Ale je to hloupost, když tam odsavač máte. Odsavač par bez odvodu ven je k ničemu. To jen výrobci zbytečně okecávají výhody. Je to hlavně kvůli páře a dalším výparům při vaření. Bez té díry to nemá logiku.
Pokud by to jen trošku šlo a ta šachta je funkční. Snažil bych se ji využít a ne zacpat. Kousek trubky, zafouknout pěnou a dopojit přes zpětnou klapku (bývají dnes už součástí digestoře). Nedokážu si představit vařit s recirkulační digestoří. Veškeré pachy a pára zůstávají v domě.
Samotné světlo bez digestoře zabere míň místa a vyjde levněji Pamatuju, jak jsem kdysi byl pár dní na Šumavě v nějakém penzionu, taková stará vila s pár pokoji na ubytování. Nad PLYNOVÝM sporákem digestoř, jakou jsem znal z domova, ale tady při vaření jen hucela a páru nějak neodváděla, tak jsem do ní kouknul a ona byla prostě jen přidělaná na zeď, žádná dira, trubka nic, jen jako kulisa ...
jan
No ono kromě smradu a hluku od sousedů je problém ještě to, že digestoř nemá snad jediný otvor na vývod, který by byl vhodně orientovaný vůči stávajícímu otvoru od komínu. Zatím se mi nepodařilo vymyslet kudy vyvést digestoř do komína, aniž bych musel probourat a napojit na komín novou díru ve zdi, nebo vést trubku z bočního vývodu digestoře, která ale bude vidět a bude to vypadat blbě.
Dobrý den! Připojuji se k tomu upozornění na možnost ucpání svislého potrubí. Např. u nás je odbočka ze svislého, plechového obdélník. potrubí velmi krátká. Spíše jen taková manžeta.
Chlapi, šikula si poradí, nešikovi jakákoliv rada je k ničemu. Všimli jste si, že jsem napsal POMALU?
Před chvíli jsem vyplňoval díru, 15x12x12cm. Pomalu pěnou trvalo to asi tři minuty.
jan
Dobrý den, Vkládám fotku. Otvor je cca 15x20 cm a je tam hloubka minimálně 15 cm horizontálně, než se zvedne šikmo vzhůru a až někde, kam se nedostanu se napojuje na hlavní šachtu, takže zaslepení hlavní šachty nepředpokládám. Okraj díry je zdivo, ale zbytek je nějaký tenký plech. Děkuji za rady
Rozlisoval by som, kam az zasahuje samotne potrubie, do potrubia by som siel vasim postupom, cize tesnu zatku z XPS, zatlacit povedzme 5 mm hlboko a potom este po celkom okraji tmel, staci aj akryl. Nasledne celu dieru murarsky vyplnit, kusom porobetonovej tvarnice a prislusnym lepidlom, moze byt aj na obkladacky. Na zaver pretiahnut omietkou, ak chcete byt velky pedant, tak do stratena a vystuznu sietku.
Pouzil bych kamenou nebo skelnou vatu, ucpal tim diru a prelepil parotesnou paskou. Paska je extremne lepiva s vydrzi a skelna vata je nehorlava, takze pena a polystryren ve vzduchotechnice urcite ne. Paska - milpe.cz/... Paska pouziva do drevostaveb na utesneni folii a opravdu drzi. Pak se da pouzit napr sadrokarton na zakryti nebo nejak zednicky zapravit.
Dobrý den, jednoduché a levné řešení - pomačkejte do "koule/hroudy" kus bublinkové folie, nacpěte těsně do otvoru a následně vše přesádrujte. Zdravím!
doplněno 05.06.25 08:45: bery - a to jste byl moc rád, že nemusíte sekat něco tvrdého, ale stačilo jen seškrábnout maltu a vytáhnou papír, že? Ony totiž ty noviny nebo fólie nejsou ve finále vidět a je to časem osvědčená a nejlevnější metoda, která opravdu ničemu a nikomu (kromě Vás a možná i několika dalších vyznavačů perfekcionismu) nevadí. Ale zdá se, že tazatel se již rozhodl použít jiné, dražší a složitější řešení.
Fujtajbl, doma jsem kvůli napojení krbovek před 3 lety zazdíval staré zděře do komínu, kdysi kýmsi zaslepené omítnutými zmuchlanými novinami.
jan
Tazatel se ještě nerozhodl...akorát poprvé v životě řeší cokoliv složitějšího, než namalování k tomu připravené zdi, tak předestřel variantu, která mu přišla nejlepší. Jinak aktuální plán je,že až na to bude čas, tak zkontroluju, jestli se dá z digestoře dostat trubkou ke stávajícímu vývodu komínů, aniž bych tu trubku musel kroutit někde, kde na ni bude příliš vidět (vývody z digestoře na stávající díru od komína zrovna moc nepasuji). Když se mi podaří vymyslet, jak tam dostat tu trubku, tak začnu řešit, čím to okolo ní utěsnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.