Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou aku vrtačku co vydrží?

Od: nimha® odpovědí: 26 změna:

Potřeboval bych poradit nějakou aku vrtačku / šroubovák.

Mám levnou Einhell, vzdory pověsti to je (byl) dříč, s kterým jsem udělal reko bytu, nějakej ten nábytek a pergolu na chatě; ale aku (Ni-Cd) už jsou kaput.

Medituju, jestli pořídit něco lepšího a s jakým typem aku, když to budu používat spíš jen občasně. Nemám problém jednorázově dát víc, jenom nevím, jestli to má smysl, pokud za pár let odejde tak jako tak aku a náhradní buď nebude k sehnání nebo bude za cenu té vrtačky. Je nějaký typ aku, co vydrží déle, případně je značka, kde je jistota, že seženu za pát let aku?

Teď jsem koukal, že už je hodně aku vrtaček i s příklepem, má to nějaký smysl? Využíváte to někdo?

Jinak na vrtání větších děr mám pěknou menší vrtačku Dewalt na kabel a do betonu základní no-name vrtací kladivo na kabel. Aku vrtačku vnímám primárně na menší vrtání a různé montování.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Právě s ohledem na baterky mi pro občasné využití zcela vyhovuje levný Parkside v Lidlu, ideálně v akci. Raději si koupím dvě levné Parkside, do jedné dám vrták, do druhé utahovací bit a práce jde mnohem rychleji. Mám je roky a žádná neodešla. Jen mě štvou tím, že jednou za pár let just změní konektor jinak stejné baterky.
Na příklep mám starou síťovou Narexku, takže neřeším.
asd1

Parkside v poho. Tady to maj i mechanici v sutoservisu a docela drží. Dobrej je i ten malej vrtací šroubovák s malou baterkou v rukojeti.. Hodí se dva, v jednom vrták v druhým bit. Příklep je zbytečnost. Zvažoval bych jeden ten malej a druhej větší, zvažoval bych ten lepší s bezuhlíkovým motorem, je o dost lepší i silnější (60 Nm), vyšší otáčky na vrtání (2000)

Mám ten slabší 45 Nm a 1500 ot. a chodí taky hezky.

Lidl baterky mi přijdou lepší než od Makity..

Já se té vyšší řadě vyhýbám. Pro moje hobby použití mi nepřijde úměrný ten nárůst ceny, ale hlavně mi přijde, že přestože se jí prodá míň. tak je na netu k vidění dost závad. Jako elektronik si říkám, že čím je tam té elektroniky míň, tím líp. :) No a taky baterky i nabíječky už mám do nižší řady.
Jediné, co mě štve, že ten zelený momenťák fest utažená kola nepovolí, na to je slabej i s velkou baterkou. Ten černej má tuším o dost větší krouťák, ale to holt 2x do roka přežiju.
Tomkk
Rázovej utahovák mi dělá radost nejakej Yato vzduchovej asi za 15 stovek, má 3 utahovací a 1 povolovací moment. Maximální uvádí 1560Nm, což mi na 1/2 ořechy přijde šílený, ale je fakt, že zatím povolil snad všechno a kola dotahuju jen na ťuknutí středním momentem.
On ten černý Parkside má papírově 1900 Nm, takže by taky měl stačit. V akci možná za trojku bývá, ale jak píšu, za to nahrazení 8x zabrání ráčnou za rok mi to nestojí. Možná někdy neodolám, až bude zase v akci
Čierny veľký rázak je pomerne silný. Kúpil som ho ako alternatívu k pneumatickému pre účely, kde sa mi nechce ťahať kompresor. Je ale dosť ťažký a s nástavcom nejde vo vypnutom stave voľne otáčať. Čo je otravné pri potrebe natočiť pár závitov s citom pri zakrúcaní, aby ste ho nestrhli. Na občasné použitie je OK. Každý deň by som ho ale používať nechcel.

trtr
hodnocení

4x

Zdravím, na hobby vyhoví Parkside, ideálně v akci, jak padlo. Je tam bezkonkurenční poměr cena-výkon-kvalita + záruka bez problémů (LIDL případně vymění). Pokud chcete něco více profi, tak za mě Makita v 18V.

hodnocení

2x

Po prvních noname jsem si z bazaru koupil Metabo - zelenou. Baterie byla před smrtí - nechal jsem ji zrepasovat novými články (nechtělo se mi s tím piplat - za nákup dílů a poštovné bych dal víc) - a 4Ah k dnešnímu dni má 10 let - občas (tak dvakrát ročně) u tchýně něco vyvrtá.

Pro sebe jsem si koupil lidlovské - performance - a zatímco se sousedi smíchem neudrží, že kupuju v LIDLU, když je potřeba, přijdou si pro nářadí s prosíkem. I příklep je fajn - do pálených cihel bez potíží, beton do určité velikosti ok.

AKU v lidlu buď vydrží nebo ji zreklamujete do 3 let od nákupu.

Pro občasné použití je zbytečné kupovat cokoliv jiného.

Pro profi se už budeme bavit trochu jinak - dewalt-eshop.cz/...

dewalt jsou dříči snad nezničitelní a pár známých, co původně jeli na Makitách a Boschkách už jinou nechtějí - ale cena 2000 a 12000 je trochu rozdíl

doplněno 04.06.25 15:39:

kolegové zmínili i tu sílu a tady bych doporučil dávat pozor - jeden obrázek a velmi podobný text, ale spousta verzí - variant.

60Nm je asi to minimum, ty 35Nm bych nikdy nekoupil ani na hobby, no a rázový utahovák mám s 1200Nm (tuším jsou tam tři možnosti nastavení) a ten láme ruce, když to drží debil

tm
hodnocení

1x

Mám Makitu a zatím vše dobrý. Akorát teda stála asi 3000

hodnocení

0x

Od roku 2020 mam Bosch, aku 20V / 5 Ah, kapacita stale dobra. Ma to aj priklep ako doplnkovu vymennu hlavicu, na SDS vrtaky, tehla pohoda, panel na hranici moznosti, na par dier vyhovuje.

Co vidam majstrov vodarov a pod, tak nosia so sebou aku priklepku Hilti / Makita, vykon do panelu vyborny, len casto nabijaju.

hodnocení

0x

Máš tak nesmyslné požadavky, že se dá těžko poradit.

Chceš aku vrtačku, ale přitom s ní budeš pracovat pouze občas. Chceš kvalitní baterie, které budou dostupné i po několika letech.

Já mám oblíbenou značku Narex (už asi 30 roků). Baterie aku vrtačky mi už několikrát klekla, a tak jsem objednal náhradní články (NiMH) a z nich si do původního plastového obalu poskládal baterii z nových článků. Na to ale musíš mít šikovné ruce a základní elektrotechnické vybavení.

Cena článků do baterie vychází asi na 1200Kč a od výrobce stála nová baterie asi 1000Kč.

Baterii po použití nabíjím a když s akučkou třeba dva měsíce nepracuju, tak v baterii je pořád ještě nějaká energie. Po třech měsících baterii pravidelně oživuji.

Dneska už je kvalita výrobků asi jiná (horší), ale pořád se dají vybrat stroje, které jsou na práci a hodně pomůžou. Akorát to není za cenu nářadí Parkside. I když i ta značka Parkside svoji práci udělá.

hodnocení

Tak jasný. Já aku vrtačku potřebuju, ale teď ji budu používat jen občas. A bohužel to "chleba žere" v tom smyslu, že aku odejde i jen vlivem času. U zařízení na kabel to vydrží léta (když se to užívá málo). Takže dumám nad tím, jestli má cenu jít do nějaké a la Lídl nebo lepší, za cca dvojnásobek, kde by ta baterka vydržela dýl.

Repasí aku se zabývat nebudu.

asd1

"lepší" baterka ti dýl nevydrží, jen je dražší. Co mám Lidl baterky, tak špatný rozhodně nejsou. Co vim tak pokud ano tak obvykle elektronika která chcípne hned a vyreklamuješ to. Co mám doma, tam mi nechcípla žádná a přijdou mi lepší jak od Makity.

To mohu potvrdit. Pod pojmem "lepší a dražší" se zpravidla myslí s větší kapacitou. Ty ale mají větší vnitřni odpor, takže ve vrtačce budou dřív nepoužitelné. Myslím, že při domácím používání nějaké dvě až tři stovky za články nebo čtyři za celou baterku jednou za mnoho let nemá smysl řešit. Troufám si pochybovat o tom, že se v domácích podmínkách využije vyšší životnost dražší vrtačky.

111®
hodnocení

0x

Já mam 30 let Makitu a jednou za 2-3 roky dam baterku repasovat. Tedy přesněji dvě.

hodnocení

0x

Kvůli baterce není potřeba kupovat novou vrtačku. Jsou v nich běžně dostupné články NiCd Sub C nebo 18650. Mám vrtačku 30 let a články jsem měnil loni potřetí. Čínské vydrží zhruba 8 let. Kdybych kupoval novou, koupil bych v Lidlu. Zrovna nedávno jsem tady měl na opravu tuhle baterku. Články by stály 220, celá baterka v akci 410. Oprava se tedy vyplatí jen sám sobě. U lithiových často stačí oživit jeden článek a baterka zas funguje.

el
hodnocení

0x
Mě celý barák a předtím jeden byt dodělala Black Decker 18 v
Je to odolná Aku slabších parametrů. Přežila i pády z lešení a několikrát jsem ji přetížil že se zní kouřilo ale pořád jela. Později jsem přikoupil rázový utahovák. Kdybych ho býval koupil dříve ta vrtačka ještě jede a netrápil bych jí tolik předtím.
Teď mám z Lidlu za 700 akci parkside 18v, protože nepředpokládám větší využití. Funguje celkem dobře, trochu těžší do ruky.
Záleží na co to má být, 5 let zpátky bych si tu z Lidlu určitě nekoupil a vybral bych asi Makitu nebo jinou ověřenou značku.
Ať už koupíte to či ono plánujete utahovat silnější šrouby, tak doporučuji přikoupit i rázový utahovák.
Co se týče příklepu tak ten je celkem na nic, využil jsem minimálně nebo tak kde jsem se nedostal příklepovou vrtačkou ale akuvrtačkou ano.

hodnocení

0x

Spravde si nový držiak na baterky z lídlu a váš eihel bude makať ďalej. Ja som takto dal do starej Parkside na Ni-Cd.

hodnocení

0x
Bohužel mně u akuvrtacek Parkside odcházela elektronika.
To nedělal ani 20 ti letý "Číňan" značky Agojama
Zelená, nebo černá řada?
Předpokládám černou brushless, obyčejnej pwm regulátor z jakýkoli vrtačky jsem nefunkční snad ještě neviděl.
trtr
Jj, to bude asi ta černá, taky jsem to nejde viděl. Parkside nářadí testuje spousta YouTuberů (Bekr, Ampérák, Work&fun SK), tak mrknout a zhodnotit. Jinak případnou kartačovku je dobré zajet, případně zkouknout množství vazelíny v převodu.

@tomkk

20LI C3 zelená

Jakou aku vrtačku co vydrží?
05.06.25 17:51
Jakou aku vrtačku co vydrží? #2

tyto zelené mají poruchovost extrémní - jsou to "dárky pro dědečky" s touhou, že to bude v šuplíku celý čas

Kupujte výhradně performance! V aplikaci na mobilu je každý týden i 2x naskočená sleva 200,- při nákupu nad 1700 nebo jsou v akci (i 50%). Takže stačí trpělivě čekat.

Takže příklepovka. Té bych se v této levné kategorii bál, ale spíš kvůli převodovce s příklepem, než elektronice. Já už mám doma Lidlu 4 akuvrtačky, počínaje takovou hodně starou kulatou a žádný problém. Další jsem koupil synovi a dokonce jsem jednu koupil i manželce, aby měla vlastní :), nejčastěji s ní vrtá jen dírky do květináčů, takže ji dost šetří. Původně chtěla "holčičí" fialovou kompaktní, kterou Lidl prodával před 3 roky, ale to byl nějaký kix, skoro všechny lidé vraceli. Šla nabít jen jednou a konec. Tak jsem ji vrátil a koupil "normální".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]