Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, poradí, prosím někdo?
Občas se mi stává, že mi v domě nejde 1 fáze. Poznám to, až jak chci zapnout spotřebiče napojené na tuto fázi, zbývající 2 fáze totiž fungují. Pak zjistítm, že v rozvaděči je vyhozený proudový chránič. Když jej nahodím, tak vše zase v pořádku funguje. Asi bych to neřešil, ale bohužel je k této fázi, která vypíná napojena lednice a jednou se to stalo, když nebyl týden doma. K této fázi je také připojeno čerpadlo ve venkovní retenční nádrži, tak mám podezření, jestli v něm není problém.
Revize jsem dělal minulý rok. Vše v pořádku. Na můj dotaz revizní technik jen pokrčil rameny a řekl je by to mělo být v pořádku.
Pokud dělal jen revizi elektoinstalace je to v daném případě málo - pokud je tam čerpadlo, které samozřejmě neběží trvale, na nic nepřijde. To by musel změřit izolační stav toho čerpadla, popř. dalších spotřebičů co na tom okruhu jsou zapojené.
Začni tím, že spotřebiče které na tom PCH jsou a připadaji do úvahy (v době, kdy chránič vypadnul mohly být zapnuté), v rámci možností přesuň do jiného okruhu pod jiný PCH.
Preventivně bych začal lednicí - že by to způsobovalo ona je sice míň pravděpodobné než u toho čerpadla, ale v kuchyni snáz najdeš zásuvku z jiného okruhu a vyhneš se jejimu rozmrazení při dalším výpadku...
Tak největší pravděpodobnost je, že v instalaci závada nebude, ale funguje to tak, že stačí více spotřebičů co má větší unikající proud, tedy pokud není vyloženě nějaký kousek vadný a chránič vvybaví. Vypadá to tak, že pak se třeba zapne nějaký drobný spotřebič a chránič vybaví. A člověk výpadek spojuje s tím přístrojem u kterého zapojoval naposledy. Nemusíš mít žádného t revizního technika, ale stačí šikovného elektrikáře co má megmet a případně ještě dejme tomu klešťák pro měření unikajících proudů...
Když víte, která to je fáze, tak těch trvale připojených spotřebičů nebude mnoho. Nejspíš bude stačit vylučovací metoda bez měření. Odpor můžete změřit ohmetrem z multimetru. Může se stát, že nic nezměříte, protože svod se může projevovat až při vyšším napětí. V tom případě bude potřeba měřit měřičem izolace. V praxi to ale není zas tak časté.
Koukám, že ten chránič je třífázový. Jestli vyhazuje jen jednu fázi, tak bude vadný.
Vidim viac problemov :
- jeden centralny chranic, nevyhoda je presne to, co zazivate, kazda porucha ovplyvni vsetky spotrebice
- mate tam solar, otazne je, ci je spravne pripojeny a nerobi tam problemy
- ten chranic je 3f, ak vypadne len jedna faza, zjavne problem s kontaktom onej fazy = vymenit chranic, bud vnutri chranica alebo nedotiahnuty vodic v svorke
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.