Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občas vypne proudový chránič (FI)

Od: martinek odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, poradí, prosím někdo?

Občas se mi stává, že mi v domě nejde 1 fáze. Poznám to, až jak chci zapnout spotřebiče napojené na tuto fázi, zbývající 2 fáze totiž fungují. Pak zjistítm, že v rozvaděči je vyhozený proudový chránič. Když jej nahodím, tak vše zase v pořádku funguje. Asi bych to neřešil, ale bohužel je k této fázi, která vypíná napojena lednice a jednou se to stalo, když nebyl týden doma. K této fázi je také připojeno čerpadlo ve venkovní retenční nádrži, tak mám podezření, jestli v něm není problém.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Buď postupovat vylučovací metodou, vypnout jednotlivé spotřebiče na delší dobu. Nebo rovnou pozvat někoho kdo má potřebné měřící přístroje. Ideálně pozvat revizního technika a nechat udělat revizi instalace a spotřebičů.
martinek
hodnocení

Revize jsem dělal minulý rok. Vše v pořádku. Na můj dotaz revizní technik jen pokrčil rameny a řekl je by to mělo být v pořádku.

Pokud dělal jen revizi elektoinstalace je to v daném případě málo - pokud je tam čerpadlo, které samozřejmě neběží trvale, na nic nepřijde. To by musel změřit izolační stav toho čerpadla, popř. dalších spotřebičů co na tom okruhu jsou zapojené.

Začni tím, že spotřebiče které na tom PCH jsou a připadaji do úvahy (v době, kdy chránič vypadnul mohly být zapnuté), v rámci možností přesuň do jiného okruhu pod jiný PCH.

Preventivně bych začal lednicí - že by to způsobovalo ona je sice míň pravděpodobné než u toho čerpadla, ale v kuchyni snáz najdeš zásuvku z jiného okruhu a vyhneš se jejimu rozmrazení při dalším výpadku...

hodnocení

2x

Tak největší pravděpodobnost je, že v instalaci závada nebude, ale funguje to tak, že stačí více spotřebičů co má větší unikající proud, tedy pokud není vyloženě nějaký kousek vadný a chránič vvybaví. Vypadá to tak, že pak se třeba zapne nějaký drobný spotřebič a chránič vybaví. A člověk výpadek spojuje s tím přístrojem u kterého zapojoval naposledy. Nemusíš mít žádného t revizního technika, ale stačí šikovného elektrikáře co má megmet a případně ještě dejme tomu klešťák pro měření unikajících proudů...

hodnocení

2x

Když víte, která to je fáze, tak těch trvale připojených spotřebičů nebude mnoho. Nejspíš bude stačit vylučovací metoda bez měření. Odpor můžete změřit ohmetrem z multimetru. Může se stát, že nic nezměříte, protože svod se může projevovat až při vyšším napětí. V tom případě bude potřeba měřit měřičem izolace. V praxi to ale není zas tak časté.

doplněno 04.06.25 19:13:

Koukám, že ten chránič je třífázový. Jestli vyhazuje jen jednu fázi, tak bude vadný.

hlada *jasne*, když třifázový vypne jen jednu fázi; ...pro tazatele, vypne chránič všechny tři fáze, když zkoušíte jednou za půl roku funkci? Vyzkoušejte co nejdříve...bývá tam tlačítko TEST...

hodnocení

0x

Poprosim foto rozvadzaca, nech mozem overit, kolko a akych (1f / 3f) chranicov je tam.

martinek
Připojuji požadované foto rozvaděče.
Občas vypne proudový chránič (FI)

111®
hodnocení

0x

Proudový chránič je jednofázový?

riva
hodnocení

0x

Pokud nechcete rozhodit chrániče po jednotlivých obvodech (jsou i takové, které mají šířku jističe), tak musíte najít příčinu. Kalové čerpadlo mělo v přívodním kabelu svod cca 2 W, po vytažení to bylo vidět i na termokameře, kde se v daném místě kabel více ohříval:

Občas vypne proudový chránič (FI) #2

hodnocení

0x
Jaké jsou na tomto okruhu spotřebiče? Nejčastěji to dělá spotřebič v kombinaci s vlhkostí. Varná konvice, napařovací lednička, lednička, kde voda prokapává na kompresor mimo vaničku, prodlužka, do které nateklo při zalívání kytek, myčka...
Buď se musí změřit izolační stav jednotlivých potřebičů (nejlepší), nebo v nouzi postupovat vylučovací metodou, kdy necháte v okruhu jen některé spotřebiče.
Máte nějaký měřák?
martinek
Měřák bohužel nemám. A nejsem ani odborník. Podle mě nejvíc připadá v úvahu to kalové čerpadlo, které je neustále ve vodě.
Pomohlo by sehnat 15 mA zásuvkový proudový chránič. Postupně byste ho vkládal před spotřebiče a na tom vadném by vyletěl první a bylo by jasno. Jenže 15 mA se blbě shání, bývá zpravidla jen na kabel třeba k vířivkám. Já mám jeden takový upravený na zásuvkový. On by mohl fungovat i ten běžný 30 mA, ale pokud zrovna bude trochu míň citlivý, jak ten v pojistkové skříni, tak nevybaví. Také prý existují chytré zásuvky s měřením unikajícího proudu, to by vám taky pomohlo. Ale já takovou zatím nepotkal.
Nebo poprosit někoho v okolí, kdo má multimetr. Sice to není úplně ono, ale obvykle na rozsahu 1, nebo 10 MOhm se dá orientačně nouzově svod na kostru zkontrolovat. Nový multimetr koupíte taky docela levně.

hodnocení

0x

Vidim viac problemov :

- jeden centralny chranic, nevyhoda je presne to, co zazivate, kazda porucha ovplyvni vsetky spotrebice

- mate tam solar, otazne je, ci je spravne pripojeny a nerobi tam problemy

- ten chranic je 3f, ak vypadne len jedna faza, zjavne problem s kontaktom onej fazy = vymenit chranic, bud vnutri chranica alebo nedotiahnuty vodic v svorke

martinek
hodnocení

0x
Moc děkuji za odpověď. Takže to asi vypadá na chybně zapojený chránič. Zmáčkl jsem na FI test a vyhodila se pouze jedna fáze. Tak to vypadá, že ty zbývající 2 fáze nejsou zapojeny nebo je chyba v chrániči.

Takže to vypadá, že přes 4-pólový chránič je zapojena jen jedna fáze; a ještě je někde problém ...

vernon
To že je přes něj zapojena jen jedna fáze, nezpůsobuje jeho vybavování. Někde tam máš unikající proud, nebo je to fíčko vadné

hodnocení

0x
Na fotce rozvaděče jsou popsané zálohované a nezálohované obvody, proto se mylně domníváte že vypadává jedna fáze.
Na některém obvodu, spíše spotřebiči je závada a je ji potřeba najít a odstranit.

Otazne je, ako to ma cele zapojene, co znamena zaloha a ako vyzera prepinanie sieti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]