Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, poradí, prosím někdo? Řešil někdo tuto situaci? Poplatky za TV a radio jsem neplatil, protože ani jedno řadu let nevlastním, poslal jsem čestné prohlášení, že je nevlastním. Náhodou jsem se dozvěděl. že od května 2025 je změna zákona a poplatek za TV a rozhlas má platit i ten, kdo vlastní i mobilní telefon. Pěkný nesmysl, žádné programy televize nesleduji, radio neposlouchám, ale nikoho to nezajímá. Musím se k poplatkům přihlásit, nebo čekat až pošlou nějakou výzvu?
Patřím do osvobozených osob od placení poplatků, nemám ani životní minimum. Bydlím sám, jsem v evidenci na ÚP, a nyní ani z důvodů velkých zdravotních potíží pracovat nemůžu. Podporu již dávno nepobírám, ani hmnotnou nouzi, a tak žádný příjem nemám. Musím nějak dokládat, že žádný příjem nemám, případně, kdo mi ho vystaví? Má někdo zkušenost, jak to řešit? Psal jsem dotazy do televize i rozhlasu, ale bez reakce. Volal jsem na ÚP, tam mi řekli, že žádné potvrzení nevydávají.
Tak nevím, co dělat? Poraďte, prosím. Nechci se dočkat toho, že bych mohl platit nějakou velkou pokutu. Děkuji za podporu, radu, vaši zkušenost. Přeji pěkný den
Zatím nedělejte nic. Nejspíš to nebude dlouho trvat a ČT bude opět rozesílat upozornění/výzvu na placení poplatků. Pokud to pošlou i vám, tak potvrdíte čestné prohlášení, že TV nesledujete nebo nemáte přístroj umožňující sledování, nevím co tam bude za otázky, a tím to pro vás končí. Žádnou pokutu platit nebudete, to totiž není tak jednoduché, ČT by vás musela dát k soudu a dodat důkazy, že jste TV sledoval.
tady nejde o to jestli TV někdo sleduje anebo sleduje, ale o to, že vlastní chytrý telefon, PC atd.
Tyhle právní věci mají dva aspekty. Zaprvé porušení zákona, a za druhé způsobená škoda. Pokud je způsobená škoda malá, žádná, nebo neznámá, tak postihy bývají nízké. Leda by ČT prokázala, že jí vaším jednáním nějaká významná škoda vznikla, že třeba již dlouhý čas TV sledujete (nereálné). Zatím je to příliš čerstvé, jsem zvědav, jak se k tomu soudy postaví, až se objeví případ, že se ČT s někým bude soudit, že neplatí za držení chytrého telefonu. Přečtěte si dole linkovaný článek.
Nabízí se otázka - jak ČT zjistí, že máte chytrý mobil? Pro potřeby ČT mám starou tlačítkovou nokii. Nedávno se zde řešilo, že ČT nemá právo chtít informace od poskytovatele internetu, že máte připojení... a i kdybych ho měl - můžu platit za připojení, ale nemusím mít PC, mobil, TV, ... prostě jen dělám charitu poskytovateli internetu. Celé je to takové dosti na vodě aneb ta televize, kterou slyšíte není moje nebo ji nedržím 30 dnů (na jeden den jsem ji vzal na výlet do práce).
Vyřešte to takto:
Podmínky pro osvobození od platby TV poplatku ... stránky ČT
Třetí bod v pořadí
Lidé s čistým příjmem nižším než 2,15násobek životního minima za uplynulé kalendářní čtvrtletí. K osvobození je zapotřebí se přihlásit a tuto skutečnost následně doložit. Účinnost tohoto osvobození je maximálně 6 měsíců ode dne nároku. Pokud okolnosti osvobození trvají, je nutné je znovu doložit potřebným formulářem.
podobně ČR , projděte si odkaz výše; akorát, že to budete dokládat co půl roku...
To je určeno pro ty co televizi sledují. Pán psal, že TV nesleduje, tak se přece nebude přihlašovat k platbě poplatku, to by bylo na hlavu.
orion - Ale má "chytrý"telefon...a to je přístroj, který je schopen přijímat televizní signál...Televizní poplatek teď nově hradí každá domácnost, která vlastní nebo užívá jakékoli zařízení schopné přijímat televizní vysílání, např. televizi, mobil, tablet, počítač apod. Výše poplatku je 150 Kč za každý měsíc, nezávisle na počtu osob v domácnosti i počtu přístrojů. a dále K osvobození je zapotřebí se přihlásit a tuto skutečnost následně doložit. Účinnost tohoto osvobození je maximálně 6 měsíců ode dne nároku . jinak budete muset kontaktovat ČT, ať to na svých stránkách opraví, že se pro osvobození od poplatku musí nejdřív přihlásit...je to na hlavu, ale... navrhněte změnu - nesleduji, tedy neplatím. A žádejte o opravu tady i zde... jinak červeně citace ze stránek ČT
Děkuji mnohokrát, ale asi všichni víme, kdo tenhle právní paskvil schválil. Já jen pánovi radím, aby se nepřihlašoval, protože selský rozum mi říká, že platit provoz ČT skrze poplatky by měli jen ti, kteří televizní vysílání sledují.
. .
Když bylo zpoplatněno držení televize nebo jiného přístroje s TV tunerem, který více méně nic jiného neuměl než příjem TV, tak to ještě dávalo jakýs takýs smysl. Požadovat placení TV poplatků na základě držení chytrého telefonu, který slouží primárně k telefonování, to už vyžaduje hodně velkou právní kreativitu. Na podobné zhůvěřilosti se bohužel musí reagovat po "česku", tedy očůrat to a poslance, kteří takové právní nesmysly schvalují již příště nevolit.
. .
Pokud vláda a parlament chtěli, aby platili všichni, v pořádku, já to klidně beru, ale tak se má přijmout takový zákon, ve kterém se to jasně deklaruje. Jenže to by lidi brblali, že to je vlastně další daň, tak se vymyslel takovýhle paskvil. Chucpe.
Přečtěte si článek s názvem Nechcete platit za televizi a rozhlas? I podle nového zákona se tomu můžete vyhnout V něm je vše vysvětleno, jak budete postupovat.
Dobrý článek, doporučuji všem přečíst. On je celý tenhle zákon úplně postaven na hlavu. Pokud bychom to vzali zcela striktně do důsledku, tak by poplatek za TV platilo přes 90% domácností. To nabývá charakter úplně obyčejné daně, se sledováním TV už tohle má pramálo společného. Tohle z ČR tak trochu dělá právní Kocourkov.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.