Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych od někoho radu, pomoc, co dělat, jak reagovat: mamka asi před půl rokem zničeho nic zjistila, že ji hučí elektřina-dráty v přízemí ( chodba, obyvák, kuchyň, lžonice ), kde bydlí, že údajně já "to" zapínám. S manželkou jsme 2x zkoušeli, co se vlastně děje a poslouchali, zda-li je opravdu nějaké "hučení". Jediné co jsme slyšeli, byl kotel ventilátoru malinko vydaval toto hučení, když jsme v zimě vypli kotel s ventilátorem, mamka řekla, že to pořád hučí. Nějakou dobu byl klid a pak zase, začala bouchat s židlí-prostě upozorňovat na sebe ( poradila jí to nějaká paní, co jsem slyšel od telefonu ). Poté bylo občas to, že nemohla spát, prozvonila mě ( já syn ), myslel jsem si, že se něco, stalo, v posteli nebyla, nebyla v žádné místnosti, nakonec seděla v autě s dekou. 2.6.2025 nastala pro mě asi poslední fáze, kdy večer cca v 21hod. vypla hlavní jistič pojistek, naštěstí nebylo nic v tu dobu zaplé ( myčka,pračka ), nyní kotel s ventilátorem je již odstaven. Do detailu to již nechci rozebírat. Co dělat, prokonzultovat s obvodním lékařem nebo? Mamce je 83 let.
Samozřejmě žadné "hučení" není.
Děkuji za jakékoliv vyjádření, odpověď.
Samozřejmě se nejedná o technický problém v el. rozvodech, ale o psychický problém v hlavě matky. Nejhorší je, že základním příznakem Alzheimerovy choroby či stařecké demence je, že pacient odmítá uznat, že je problém u něj. Takže vypnout na noc hlavní jistič nic neřeší, protože ona to prostě slyší a vy se ji snažíte podfouknout. K doktorovi taky jen tak nepůjde, protože "jí přeci nic není", takže mnoho možností nemáte. Jedině asi promluvit s doktorem, ke kterému chodí na preventivní či pravidelné prohlídky, aby se na to podíval.
Tinnitus to je. Trpěl tím můj táta, jakoby stál u stroje. Trpěla tím sousedka v bytě pode mnou. Stěžovala si i na rsdnivi, že ani nespím a stále peru. Peru všem chlapům v okolí. Trpí tím moje kamarádka, tiše ji píská v uších. ODKAZ
oprava: stěžovala si na radnici. . .
Ani jeden z nich není a nebyl dmentní a ani jeden z nich neměl psychické problémy. Tohle je záležitostí ušního lékaře!
Demencia, na to naviazana paranoja. Pomozu len lieky, ale moze byt tazke dostat ju k lekarovi. Ak sa to nepodari, pripravte sa na paradnu jazdu : bude volat policiu, obvini vas z tyrania, bude vam pravidelne vypinat elektrinu, pripadne zalozi poziar ...
Nejaku jej dalsiu akciu takeho druhu nahravajte na mobil, aby ste mali dokazy pre lekara a policajtov.
Já jsem byl tak vytočený, že jsem za ní už ten večer nešel, jen ráno mně nechtěla dát klíče od hlavního jističe, abychom si vůbec ráno zasvítili, že si to zapne sama. To jsem byl ještě víc vytočený a raději jsem šel do práce. Ale určitě se jí zeptám.
Debata s chorym clovekom nema vyznam, bude to len horsie. Zamknut kladkou rozvadzac musite vy sam, aby sa tam nedostala, ale chory pacient je schopny vyrobit skrat v zasuvke kusom drotu, aby istic vypadol. Rieste problem, dusevnu chorobu, nie nasledky.
Vypadá to, že paní matka je stále v tomto vysokém věku majitelkou domu.
A se synem se nemohou zřejmě domluvit. Možná dělá mamka opravdu naschvály, nedokáže se vzdát svého majetku. Byl tu kdysi dotaz podobného ražení. Maminka si v zimě moc topí a stahuje teplo k sobě, v noci bouchá do topení.
A pozvali jste před tím půl rokem nějakou firmu - elektrikáře přes elektřinu na kontrolu a proměření el. vedení, el. hodin?
Mohli jste dostat papír s razítkem, že je vše v pořádku a ten mamce předkládat. Třeba by to pomohlo.
Ale vypadá to, že mamka myslí dobře. Když má klíčky od auta a dokázala si tam v noci sednout? V autě už hučení neslyšela?
Domluvte s ní nějaký pobyt u příbuzných, nebo dovolenou, jestli by i v jiném prostředí ty zvuky slyšela. Pokud ano, tak je to v její hlavě.
Prohlédl mamku ušní lékař? Byla na vyšetření?
Nemá vysoký tlak, cukrovku? I ten může negativně ovlivnit vnitřní ucho.
Pokud je zdravá, ať mlsá goji a různé ořechy.
Jak se stravuje? Má dostatek ovoce a zeleniny, bylinky? Pokud jí vaříte, sypejte jídlo hojně bylinkama, je to nabitá přírodní strava.
Pokud by to mohl být tinnitus, tak zde nějaké přírodní prostředky na pískání a hučení.
Ale asi s nimi u mamky nepochodíte, chce to čas a péči, člověk musí být tomuto přístupný a sám chtít vyzkoušet.
Pozvěte do domu odborníka na měření elektromagnetického smogu. Viděla jsem šikovného pána na FB, co má stránky, který tomu rozumí.
Bohužel kontakt nemám, a ani už FB.
Dusevne choreho nepresvedci ziadny papier o revizii, okamzite vas obvini, ze revizak je podplateny. Zjavne malo poznate takych pacientov.
peter - pokud matka tazatele není vyšetřena na takové choroby, pokud nemá určenou diagnózu, tak co my víme, co se jí v hlavě děje?
Možná je nemocná, má bludy, které neovlivní,
možná dělá úmyslně naschvály, ale dotaz popisuje různé technické problémy v soužití. Dotaz je jednostranný pohled od tazatele, jak je soužití hrozné.
V 83 letech takové problémy může samozřejmě mít a nejenom tyto. A je divné, že až v poslední větě se syn ptá, co s tím, jestli jít k obvodnímu lékaři?
On tu matku zná přece nejlépe, vidí, jak zvládá domácnost, péči o sebe samu, nechává matku půl roku s problémem s hučením v hlavě a nakonec se ptá tady na Poraďte?
----------
Patří to k životu, že starý člověk dělá nějaké nepřístojné věci, povaha degraduje, stejně jako zdraví. Ale je potřeba spolu mluvit, postarat se, pečovat, řešit, poradit se na gerontologii, nenechat v tom matku samotnou. Možná je v tomto domě dlouhodobý problém ve vztazích.
Tohle je na návštěvu odborníka, asi psychiatra. Buď za ním jít rovnou (to se snad může), nebo to nejdřív konzultovat s lékařem (který dá žádanku). Taky to může být nějaký tinitus (nemusí to být halucinace). Znal jsem jednu pani, teda spíš ona mě. Byla to bývalá sousedka rodičů v domě, kde jsem strávil první dva roky života. Na stará kolena se přestěhovala do paneláku s pečovatelskou službou. Nechápu proč, když pečovatelky stejně odmítala. (A že by ji po 20 letech přestalo bavit hádat se s domácím (který v devadesátkách barák zrestituoval a nevrazil do něj od té doby ani korunu), o tom taky pochybuju, měla to jako takový sport. Byla poslední z těch, co v tom baráku bydlela na dekret, ostatní právě ten majitel vyštval, jak se to v devadesátkách běžně dělalo.) Možná kvůli příbuzným, aby dostali příspěvek na péči, ale to je jen spekulace. Ale jde o to, že slyšela různé zvuky. No tak nejdřív jsme mysleli, že je to panelákem, tam je slyšet všechno odevšaď. Kdo na to neni zvyklý, tak se asi může zbláznit. No ale pak si začla vymýšlet různé další nesmysly, které už nebyly reálné. Třeba že v sousedním bytě jí nahlas pouštějí rádio - sousední byt byl delší dobu neobývaný, a ani přivolaná policie, která ho prý nechala otevřít, nic nenašla (naopak potvrdila, že v tom bytě nikdo určitě hodně dlouho nebyl). Tehdy už na ni chtěli volat blázinec, ale spokojili se s tvrzením několika lidí, že neni blázen (nikdo nevěděl, že měla jít na psychiatrii (posílal jí tam obvoďák) a nešla). Pak ještě bylo několik podobných událostí, než ji teda do blázince odvezli. Tam nějakou dobu pobyla, aby zjistili, že se to dá léčit ambulantně. Tak nějakou dobu jsme o ní neslyšeli (protože nic nevyváděla). Nakonec neskončila moc dobře, ale to o dost pozdějc. Našli ji v kómatu, poté co si někdo vzpomněl, že ji už dlouho neviděl vycházet. Ležela pak v nemocnici s mizernými vyhlídkami, dokud tam neumřela na kovid (mám-li věřit drbům; do nemocnice po té události šla dlouho před kovidem, když se ke mě ten drb donesl, tak mě právě překvapilo, že tam pořád ještě byla, myslel jsem, že tam byla znova).
To jestli hučení přestalo po vypnutí elektriky je taky zajímavá otázka. Pak by se dalo pátrat dál vypínáním různých okruhů, jestli to nějaký nedělá. Ale člověk normálně není schopný vnímat elektřinu v drátech, takže dost o tom pochybuju (jasně jsou senzibilové, kteří vedení dokážou cítit, podobně jako třeba vodu nebo co já vím, v devadesátkách, kdy čez neměl na drahé přístroje, tak si prý na hledání kabelů v zemi najímal senzibily).
Jak zde píšou jiní, nejdříve bych se stavil u jejího obvoďáka. Podle mě bude nutno donutit matku ke společné návštěvě v psychologické poradně. Tam se obvykle začíná, psycholog by měl rozpoznat zdroj problémů, v případě zjištění mentální poruchy následně doporučí odborníka psychiatra, u kterého by se začala léčit. Pokud bude matka vše sabotovat, ale nebude ohrožovat vaši a svoji bezpečnost (zbavení svéprávnosti), moc možností vám nezbývá, buď si to nějak zařídit v domě, nebo se odstěhovat.
Něco podobného tady už bylo v roce 2009 v obci s příhodným jménem Strašice.
https://www.finance.cz/zpravy/finance/239599-v-domku-ve-strasicich-hori-zasuvky-i-sklo-cez-nezna-pricinu/
V domku ve Strašicích hoří zásuvky i sklo, ČEZ nezná příčinudroj: Fiance.cz
Strašice (Rokycansko) 29. října (ČTK) - Jako na paranormální jevy typu UFO nahlížejí občané Strašic na potíže obyvatel jednoho domku na okraji vsi. Rodině Mračkových tam měsíc hoří kryty zásuvek, praskají žárovky i teploměry. ČEZ po dvou měřeních lokality tvrdí, že chyba není na jeho straně. Domnívá se spolu s obcí, že problémy způsobují vysokofrekvenční vlny, které umí změřit pouze Český telekomunikační úřad. V obci byl nedávno instalován nový televizní převaděč. Čekáme na odborníky z ČVUT, řekl starosta brdské obce Jiří Hahner.
---
15. března 2010 5:09
Policie už dál nebude vyšetřovat hořící zásuvky, ručníky a praskající sklo v domku ve Strašicích na Rokycansku. Po několikaměsíčním vyšetřování naznačila, že rodina si dům zapalovala sama – všechny požáry totiž zakládal člověk. A protože nevznikla žádná velká škoda, policejní vyšetřování definitivně skončilo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.